Posestva, ki vas bodo osupnila (4 ideje za JESENSKI pobeg v raj)

Ta mesec si želimo pobegniti - čez Brda do Istre, vse do Sicilije in naprej v Anglijo - v čudovito vilo, dvorec ali gradič.

Lifestyle, 12. 11. 2017

1. Gredič, Dobrovo v Brdih, Slovenija

Videz

Impresivna vila, stara kar 400 let, je bila prenovljena tako, da je ohranila svoj zgodovinski čar. Mali grad stoji na robu Goriških brd s čudovitim pogledom na okoliške vinograde.

Gredič odraža vse značilnosti območja ter spretno prepleta sodobno in tradicionalno. Sedem sob in apartmajev, ki navdušujejo z eleganco in bogato opremo, ponuja veliko zasebnosti, miru in udobja v dih jemajočem ambientu.

Vzdušje

Hotel stoji v regiji z bogato vinsko in kulinarično tradicijo. Njegov razgled se na južni strani odpira proti morju, v ozadju pa se razprostirajo Goriška brda in Alpe v daljavi. Udobje toplega gostoljublja, ki ga obkroža slikovita pokrajina, do koder seže pogled, gre z roko v roki s knjižnico, kjer v hladnejših mesecih zadiši po ognju, prasketajočem v kaminu, in bazenom, ki v zeleni pokrajini izstopa s svojo modrino.

Hrana

V kuhinji se srečujejo sredozemski vplivi in močni kontinentalni okusi, ki zahtevajo prepletanje slovenske tradicije z italijansko ustvarjalnostjo in bogato dediščino. Restavracija ponuja jedi z lokalnimi in sezonskimi sestavinami.

Okolica

Regija, kjer Gredič kraljuje, ponuja več zanimivosti, kulturnih prireditev in možnosti za različne aktivnosti, med drugim tek, pohodništvo, kolesarjenje, igranje golfa in obisk vinskih kleti. Bogata vinska regija gosti tudi številne tradicionalne prireditve, kot so Praznik češenj, spomladanski dogodek Brda in vino ter jesensko martinovanje, ki jih med bivanjem v Grediču preprosto ne smete zamuditi.

Všeč nam je: Gredič ima za umetnike vedno odprta vrata. Tako lahko v njihovi restavraciji in salonu uživate v podrobnostih vrhunskih umetniških del.

2. Meneghetti, Bale, Hrvaška

Videz

Posest Meneghetti vas bo sprejela sredi čudovite pokrajine nepregledih vinogradov, kjer luksuzno življenje živi v sozvočju z naravo. Posest skupaj z vinogradi pooseblja prefinjeno rustikalnost, ki se kaže tako v arhitekturi kot domači proizvodnji vina in olivnega olja. Butični hotel šteje 27 toplih in domačih sob, skupne prostore s kamini in notranji bazen, ki zaradi popolnoma steklenih sten daje vtis, da ste na prostem.

Vzdušje

Mirna in dišeča pokrajina okoli posestva izpolnjuje eleganco življenja v Istri. Podeželsko posestvo je obnovljeno in skrbno urejeno tako, da nadaljuje tradicijo Stancije Meneghetti s sredine 19. stoletja. Potencial te posebne regije blizu morja, prepojene z vonji mediteranskih zelišč, so aktivnosti, ki presegajo tradicijo. Dan lahko preživite v narodnem parku Brioni ali se prepustite razvajanju v hotelskem velnesu.

Hrana

V kuhinjski izkoriščajo vse, kar ponuja Istra. Sodobno interpretirana kuhinja temelji na lokalnih sestavinah, za popolno izkušnjo je vsaka jed premišljeno združena z vrhunskimi vini Meneghetti in olivnimi olji, proizvedenimi na posestvu.

Vinograd

Na 10 hektarjih pridelujejo več sort grozdja. Njihovo bogato zbirko vin lahko poskusite v degustacijskih prostorih, le korak oddaljenih od vinograda, svojega najljubšega pa seveda vzamete tudi domov. Pri vsakem proizvodu ohranjajo istrski duh, poskušajo pa mu dati še mednarodni pečat.

Všeč nam je: Okolica ponuja veliko sprehajalnih in kolesarskih poti, do lepo urejenega mesteca Bale pa je le osem kilometrov.

3. Rocca delle Tre Contrade, Sicilija, Italija

Videz

Čudovita rožnata vila iz 19. stoletja, obkrožena z gozdovi agrumov in zelenjavnimi vrtovi, stoji na nekdanji plemiški posestvi. Njene bele stene so rustikalne, vseh 12 sob pa je opremljenih z mešanico obnovljenega in starinskega pohištva. Večina jih je razporejenih okoli osrednje dvorane, ki pogled odpira na zvezdnato nebo, vsaka pa daje občutek samote in miru. Če gostite zabavo (s petimi dnevnimi prostori, vinsko kletjo in slavnostno dvorano bi jo skoraj morali), lahko kadarkoli pobegnete v zavetje miru.

Vzdušje

To je kraj, kjer bi živela aristokratska gospa iz vaše domišljije: mogočen, a sproščen. Kljub hotelskim storitvam, kot se za hotel s petimi zvezdicami spodobi, daje občutek domačnosti. Listajte po umetniških knjigah ali se udobno namestite v starinskih stolih. Svetloba vstopa skozi velika okna s prvotnimi polkni, ki odpirajo pogled na Jonsko morje in ognjenik Etna.

Hrana

V kuhinji vlada ljubeča sicilijanska mama. Vsak dan vas vprašajo, kaj želite jesti, nato pa vam pripravijo okusne jedi, kot so sveže testenine, polentina torta s pomarančo in domač sladoled, prelit z medom, ki ga pridelujejo na posesti.

Bazen

Ob vili, ki kot Disneyjev grad stoji na vrhu hriba, si zlahka predstavljate spektakularen 25-metrski bazen neskončnosti. Do njega pridete skozi predora iz vulkanskega kamna, nato pa plavate, obkroženi z vinogradi in morjem.

Okolica

Na sicilijanski vzhodni obali, kjer vila stoji, ni veliko aktivnosti, a prav v tem je čar. 10 minut oddaljeni so kamniti zalivi in plaže, v očarljivo mesto Taormina pa pridete v eni uri vožnje, zato je vsekakor vredno, da se lepo oblečete za sprehod po mestu.

Všeč nam je: Bazen, seveda, in dejstvo, da so sobe po vili dobro porazdeljene in podobnih velikosti, zato se s skupino prijateljev, če vilo najamete skupaj, ne boste prerekali, kdo bo zasedel apartma za 'lorde' in kdo sobo za služinčad.

4. Foxhill Manor, The Cotswolds, Velika Britanija

Videz

Eleganten in učinkovit dekor tega zasebnega dvorca določa vdušje sproščenega vikenda, z dovolj razkošnimi detajli, da so potešeni tudi modni meščani. Je svež, sodoben (na okusen način) in obnovljen tako, da razkriva svoj zgodovinski značaj s čarom butičnega hotela.

Vzdušje

Ob petih splanicah in treh apartmajih se zdi, da ste gostja v prijateljevem čudovitem dvorcu v Cotswoldsu. Čez dan lahko igrate tenis, streljate glinene golobe, ali si na Segwayu ogledate okolico. Zvečer si privoščite kozarec viskija in opazujte sončni zahod.

Hrana

V kuhinjo se odpravite kadarkoli in kuhar vam bo pripravil, kar vam zadiši. Vedno je odprta tudi dobro založena shramba s prigrizki, a nekaj prostora v trebuhu boste želeli prihraniti za večerjo, ki si jo lahko zamislite sami - s kuharjem, ki uporablja sveže, lokalne in sezonske sestavine, se pogovorite o dnevnem meniju po svojem okusu.

Lokalno

V bližini so Oxford in Chelmsford ter grad Sudeley in palača Blenheinm. Všeč bi vam bili dolgi sprehodi po podeželju, vendar bi vam bilo oproščeno tudi, če sploh ne bi želeli zapustiti hotela. 

Všeč nam je: Kopalnice s samostoječimi kadmi in svežimi toaletnimi potrebščinami so zakon. Ogrevana tla in bele puhaste brisače pa vas spravijo v stanje blaženosti.

Pripravila: Manca Pogačar
Fotografije: Črt Slavec, Manuel Kovšca in promocijsko gradivo hotelov, Profimedia

Preberite še: Najbolj fotogenični kotički Slovenije (po izboru Instagramerjev)

Priporočamo tudi: Mača Manija: kako uporabiti čaj, ki je osvojil Instagram (napotki Elle dekleta)

Najbolj brano