V zakulisju: Delo modne urednice je v Sloveniji povsem drugačno kot v tujini (dnevnik modne urednice Petre)

Modna urednica, stilistka, producentka, tekstopiska … in še bi lahko naštevala. Pa da ne bo pomote, to ne bo prispevek o tem, kako mi zmanjkuje časa, ker moram opravljati vse te naloge sama, o ne, vesela sem, da obvladam vse našteto.

V zakulisju: Delo modne urednice je v Sloveniji povsem drugačno kot v tujini (dnevnik modne urednice Petre) - Foto: Instagram

Vzemimo pod drobnogled pripravo modne zgodbe. V tujini gre zgodba nekako takole. Modni kreativni direktor bo v sodelovanju z modno in odgovorno urednico pripravil kreativno zasnovo za modno zgodbo. Prav tako se bo odločil za fotografa, ki bo modno zgodbo posnel. Kasting direktor bo na podlagi tega izbral model. Na tej točki modno zgodbo prevzame producent, ki bo na kup zbobnal preostalo kreativno ekipo, od umetnika ličenja do frizerja, poskrbel bo tudi za prevoz, prenočišče in prehrano za celotno ekipo, pripravil bo še tako imenovan call sheet (izraz za urnik).

Direktor marketinga se bo povezal z modno urednico, da skupaj pregledata potencialne oglaševalce, in na podlagi tega bosta glavni stilistki sporočila, katere blagovne znamke mora obvezno naročiti v show roomu dotičnih blagovnih znamk. Modna urednica pripravi in izbire stajlinge, ki jih nato glavna stilistka naroči v že prej omenjenih show roomih. Na prizorišču sta poleg omenjene ekipe prisotni tudi šivilja, ki bo oblačila bodisi zožila, skrajšala …, asistentka stilistke, ki bo oblačila polikala, se dogovorila za vračilo … Sama imam ob sebi v najboljšem primeru stilistko, vse druge nazive si na tem mestu prilaščam sama.

Čeprav so snemanja v tujini z vidika prisotnih ljudi videti veliko bolj kompleksna, se na koncu ne razlikujejo kaj veliko od snemanj, ki jih opravljamo pri Elle Slovenija. So pa naša, saj tako menim sama, veliko bolj zabavna. Sodelujem namreč z ljudmi, ki se poznamo že toliko časa, da se z njimi brez težav po prijateljsko objemamo, zbijamo šale na svoj in tuj račun, večerjamo brez zadrege, četudi kdo po snežno belem prtu polije rdeče vino …

V dokaz vam prilagam nekaj utrinkov s snemanja zadnje modne zgodbe, ki smo jo v Zagrebu posneli v začetku junija.

Na tokratnem snemanju sta nas  gostila Turistična skupnost mesta Zagreb in Esplanade Zagreb Hotel.

Dobro jutro, Zagreb.

Za naslovnico smo imeli pripravljeno belo, črno in rdečo obleko AZ Factory.

Še dobro, da snemamo poletno modno zgodbo. V nasprotnem se teža ene vreče poveča vsaj za 5 kilogramov in več.

Staro meščansko stanovanje, ki čaka na obnovo, je naše prvo prizorišče.

Kavč je bilo treba prinesti v tretje nadstropje.

Saša Joković in njegovi čarobni prsti.

Fotograf Jakov Baričić skrbno preverja, ali imamo posnetek.

Pričesko je treba popraviti po vsakem preoblačenju.

Ko te ekipa na snemanju prepriča, da potrebuješ nove fotografije za uvodnik.

Zaslužena večerja.

Dobro jutro v nov dan.

Snemanje zaključujemo ob jezeru Jarun.

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: V zakulisju: Kako nastane grafična podoba dogodka (dnevnik art direktorice in tehnične urednice Anje)

Priporočamo tudi: V zakulisju: Nekonvencionalno potovanje (dnevnik izvršne urednice Katje)

Najbolj brano