Kristijan Crnica - KIKIFLY: "Želim si, da bi se ljudje vrnili k ljubezni in preprostim stvarem, ki jih veselijo. Skozi glasbo je to najlažje."

27. 3. 2024
Kristijan Crnica - KIKIFLY: "Želim si, da bi se ljudje vrnili k ljubezni in preprostim stvarem, ki jih veselijo. Skozi glasbo je to najlažje." (foto: Niko Matko)
Niko Matko

Vsaka njegova izrečena ali zapeta beseda nosi sporočilo, če mu le prisluhnemo in si ga, po njegovih besedah, pustimo začutiti. To velja tudi za zadnja dva projekta, ki jih je nadobudni pevec ravno poslal v svet, in sicer čudovito balado Bela, ki ozavešča o pomenu duševnega zdravja, ter album pesmi za otroke (blagodejen tudi za odrasle) Čarovnija življenja, ki ga je posnel skupaj s simfoničnim orkestrom in znanimi glasbeniki. Gre za naslednjo etapo po uspehu na tekmovanju hrvaški Supertalent in izdaji singla Dvigamo se višje.

Kristijan, mediji pogosto kot začetek poti določenega ustvarjalca navedemo prvi javnosti vidnejši projekt, čeprav se v ozadju uspeh kuha že dlje časa. Kdaj se je v resnici začela vaša glasbena pot?

Že v otroštvu sem rad pel in povsem mogoče je reči, da se je moja glasbena pot začela takoj, ko sem se rodil. Čeprav sem v več trenutkih življenja petje odrinil na stran in se ukvarjal s čisto drugimi stvarmi, je v mojem srcu ostajalo, in ko sem se pred dobrim letom dni odločil, da bo to vendarle moja življenjska pot, sem vedel, da je zdaj pa res čas samo še za glasbo.

Kaj se vam te dni najbolj podi po mislih?

Trenutno sem najbolj predan projektu otroških pesmi, ki sem jih spisal skupaj z otroki med poučevanjem na zasebni osnovni šoli Lila. Janez Križaj in Martin Jošt sta pesmim dodala produkcijsko vrednost, posneli smo jih z orkestrom in še nekaterimi znanimi glasbeniki in končno smo tik pred tem, da slišimo, kaj nam je uspelo ustvariti. Seveda pa sem hkrati še vedno v zgodbi Bele, ki je izšla pred nekaj dnevi.

"Dvigamo se višje je vesela skladba, čeprav nosi tudi temno plat, saj je bila v osnovi napisana za otroke pediatrične klinike, tudi tiste, ki jim težka bolezen kroji usodo. Na koncu se vsi dvigamo višje in se osvobajamo na različne načine."

V kakšnih okoliščinah je nastala vaša nova skladba Bela?

Bela je skladba, ki sem jo poklonil prijateljici Beli, ki se je takrat, ko sem skladbo napisal, soočala z velikimi duševnimi stiskami. Včasih človeka ne moreš rešiti, ker se reši lahko vsak sam, lahko pa mu daš vedeti, da si tam zanj in da bo vse slabo nekega dne minilo. Bela je obenem namenjena vsem, ki so se kdaj ali se še vedno soočajo s stiskami, v katerih se počutijo sami in nemočni. Skoraj ni človeka, ki ne bi kdaj takšne stiske začutil, in v teh trenutkih je pomembno, da je kdo ob nas, tudi če samo s pesmijo in pomirjujočimi mislimi.

Je skladba Dvigamo se višje nekakšen prehod iz Bele, se pravi iz teme, v svetlobo, ki je tudi v nas?

Dvigamo se višje je vesela skladba, čeprav nosi tudi temno plat, saj je bila v osnovi napisana za otroke pediatrične klinike, tudi tiste, ki jim težka bolezen kroji usodo. Na koncu se vsi dvigamo višje in se osvobajamo na različne načine. Medtem ko se Bela bolj ukvarja z občutki teme tukaj in zdaj, je Dvigamo se višje že odriv tja, kjer nas tema več ne doseže. 

Preberite tudi: Kikifly v družbi znanih obrazov predstavil novo pesem Dvigamo se višje! (narisala vam bo nasmeh na obraz)

Rok Maver

Slednja poslušalce spodbuja, da so pogumni in gredo proti celostnemu zdravju. Kdaj ste sami nazadnje zbrali pogum?

Bi rekel, da že večkrat v življenju. Prvič, ko sem se podal v London brez načrta, kako bom tam sploh preživel, in potem še mnogokrat v življenju. Nazadnje pa zagotovo, ko sem pustil redno službo ter se predal glasbeni karieri, pa čeprav je ta polna izzivov in pasti.

Vaša vrlina je iskrenost, s katero povezujete druge. Ste imeli kdaj težavo z odpiranjem, ranljivostjo?

Včasih mi je bilo težko. To so bili časi, ko še nisem verjel vase, ko se še nisem imel dovolj rad in sem okolici dovolil, da odloča o moji vrednosti. Takrat sem skrival svoje bolečine zase in trpel.

Se pri petju počutite ranljivega?

Petje me večinoma osvobaja in mi daje občutek, da lahko uresničim vse, kar sem si zamislil. Vendar pa so tudi tukaj kdaj trenutki, ko se počutim ranljiv, saj je ne nazadnje stati na odru najbolj ranljiv moment vsakega nastopajočega.

Niko Matko

Kakšen svet bi bil bolj po vašem okusu?

Da bi se ljudje imeli malo bolj radi, da bi drug drugemu privoščili dobro in da bi ustvarjalnost in glasba imeli najvišjo vrednost v vseh mogočih pogledih.

Vaše ustvarjanje je zelo intuitivno. Lahko glasbenik brez introspekcije ustvarja dobre izdelke?

Odvisno, kaj vzamemo kot dobro. Nekdo lahko piše hite kot po tekočem traku, pa bodo ljudje te skladbe radi poslušali in jih delili med seboj. Introspekcija je lahko tudi razlog, da pesem ni več lahkotna in vesela, njen namen ni samo zabavati, temveč postane globoka, težka in nosi sporočilo, ki ga ljudje težje sprejmejo, ker v njih prebudi njihovo lastno introspekcijo.

Kako se je za vas spremenilo dojemanje samega sebe kot pevca po uvrstitvi v superfinale hrvaških Supertalentov? 

To je bila velika potrditev in občutkov zmagoslavja se spomnim še danes. Bil sem edini Slovenec, ki mu je uspelo navdušiti hrvaško publiko vse do finalov. To je bil trenutek, ko sem začutil, da je biti pevec edina prava pot zame.

"Želim si, da bi se ljudje vrnili k ljubezni in preprostim stvarem, ki jih veselijo. Skozi glasbo je to najlažje."

Koliko vrat se vam je s tem zares odprlo?

Dobil sem svojo menedžerko, zame so se začeli zanimati tudi producenti in že mesec dni zatem sem razprodal svoj prvi koncert v Ljubljani, pozneje pa tudi v Mariboru. Zame so se zanimali tudi organizatorji na Hrvaškem, a sem se odločil, da se posvetim ustvarjanju glasbe na domačih tleh in da najprej objavim nekaj avtorskih skladb, potem pa bo čas za koncertiranje.

Otroške pesmi na vašem pravkar izdanem albumu ste ustvarili skupaj z učenci pri pouku, ko ste bili še učitelj glasbene umetnosti na osnovni šoli. Ste vanje prelili sporočila, ki jih želite zavestno predati mlajši generaciji? Sem. Pa ne le mlajši generaciji. Čeprav so pesmi otroške, so primerne tudi za odrasle. Album izide 15. februarja in želim si, da bi mu vsi prisluhili, še bolj pa si želim, da bi 16. maja prišli na koncert, kjer bomo skupaj z znanimi glasbeniki, s katerimi smo ga ustvarili, pričarali čarobno vzdušje v živo.

Preberite še: Kikifly predstavil album otroških pesmi s simfoničnim orkestrom in številnimi znanimi domačimi glasbeniki

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KIKIFLY (@kristijan_kikifly)

Kako ohranjate otroka v sebi?

Ni težko. Sploh ne v glasbi. In še vedno se veliko družim z otroki, kar ohranja ta nenehni stik z otroškostjo.

Kako se gradi vaš performativni modni slog? Pride z vsakim novim glasbenim raziskovanjem tudi stilsko raziskovanje?

Tako nekako. Od nekdaj me je veselilo preoblačenje in nekaterim se zdi, da včasih pretiravam. (smeh) Jaz pa uživam in mislim, da to spada v zgodbo ustvarjanja umetniške persone.

Naj bo iztočnica za zadnje vprašanje vaša pesem Neka nada. Kje vidite upanje in na kaj sami (potihoma) upate?

Podobno kot v tej pesmi pa tudi v Dvigamo se višje in v Beli je glavno sporočilo, da upanje in zaupanje v boljši svet ostaja globoko zakoreninjeno v mojem srcu. Želim si, da bi se ljudje vrnili k ljubezni in preprostim stvarem, ki jih veselijo. Skozi glasbo je to najlažje.

Vstopnice za omenjeni koncert, na katerem bo Kristijan predstavil album Čarovnija življenja v Cankarjevem domu najdete TUKAJ.

Na odru se mu bodo pridružili znani glasbeni prijatelji, med katerimi so Alenka Godec, Saša Lešnjek, Regina, Tinkara Kovač, Vili Resnik, BePop ladies, prireditev pa bo vodila priljubljena igralka Mojca Fatur.

Pripravila Ajda Gregorc, Fotografije Niko Matko in Rok Maver 

Preberite še: To so naključni elegantni čevlji, ki bodo spomladi 2024 nadomestili mokasine in balerinke

Priporočamo tudi: Ekskluzivni intervju s Petrom Movrinom: "V modi se mi je zgodilo vse, o čemer sem sanjal"