Keira Knightley je gospodična Coco

Res ima le 28 let, vendar se nam zdi, kot da je v zgodovini filma ali vsaj v spominu na najlepše kadre s filmskih platen vedno imela svoje mesto.

Keira Knightley je gospodična Coco - Foto: promocijsko gradivo

Njenemu čudovitem čaru in subtilnemu igranju se ne moreta upreti ne žanr ne vloga. Keirina edinstvena pojava in talent sta pripomogla tudi k temu, da je pred tremi leti postala nova ikona Coco Mademoiselle. Ponovno se je pod vodstvom enega izmed svojih najljubših režiserjev, Joejem Wrightom, v vlogo vživela z enako uporniško gracioznostjo.

Nekateri ljudje imajo res srečo. Nase vržejo nekaj preprostega, dodajo kanček ličila in videti so brezhibno. Keira Knightley gotovo spada v to privilegirano skupino. Najbolj čudovita je takrat, ko je njen videz naraven. Ko jo vprašamo po njenih lepotnih skrivnostih in čudežnih izdelkih, ki jih ima v torbici, ne odgovori takoj. Nato malo zmedeno omeni kremo za suho kožo iz Avstralije, vlažilni losjon in svinčnik Chanel za oči.

Prizna pa, da ima, ko gre za njeno telo, tudi eno obsesijo, nohte. Vendar ne takšno, kot bi pričakovali. »Grizem jih, to pomeni, da sem obsedena z njimi, kajne?« vpraša v izbruhu smeha. Nato govori o obredu, ki ga opravi ob koncu snemanja vsakega filma. »Ker sem bila več tednov kot iz škatlice, se z veseljem odpravim po lak za nohte v najbolj nemogoči barvi in se z njim pobarvam. Nazadnje sem izbrala rumenega, ki ga ne priporočam! Videti je bilo, kot da bi imela prste obarvane od nikotina. Rumene izkušnje ne bom ponavljala, lahko pa računate na to, da bom naslednjič našla še bolj nor odtenek!«

Med Chanelom in Keiro Knightley obstaja družinska povezava, ki, zahvaljujoč igralkinemu vohalnemu spominu, sega v zgodnje otroštvo. »Moja babica se je dišavila s Chanelom N°5,« se spominja. In, kot bi ju skozi desetletja povezovala neka nevidna nit, se je Keira odločila, da bo uporabljala Coco Mademoiselle, še preden je postala muza dišave. »Prijatelj mi ga je podaril nekaj let prej, preden sem dobila to čudovito ponudbo. Do takrat nisem uporabljala ženskih vonjav, ker so bile preveč sladke ali cvetlične.

Nenadoma pa so me ljudje ustavljali na ulici in spraševali, kateri parfum imam. Bila sem zelo ponosna!« pripoveduje med glasnim smehom, tako značilnim za njen živahen in vesel humor. »Še enkrat, zelo sem bila ponosna, ko sem dobila ponudbo. Takoj sem pomislil na neverjeten oglas Jean-Paula Goudeja z Vanesso Paradis v ptičji kletki. In Coco Chanel resnično občudujem. Bila je ženska v najmočnejšem pomenu besede. Kot oblikovalka je bila sposobna ustvariti oblačila, ki jih je lahko nosil vsakdo. Coco Chanel je brezčasna in njene stvaritve natančno izražajo njen svobodni duh.«

To zgodbo med Coco Mademoiselle in Keiro Knightley bi lahko napisali samo z domišljijo režiserja, ki ob njeni strani stoji že skoraj deset let. Govorimo o Joeju  Wrig­htu. »Joe je prvi filmski ustvarjalec, ki je resnično verjel vame. Prvi, ki mi je povedal, da mu je všeč, kako igram. In če slišiš takšne besede pri rosnih 19 letih, je to neprecenljivo.« Te pohvalne besede so bile mladi ženski, ki je od nekdaj želela biti igralka, v čast.

Njena želja po igri je verjetno posledica dejstva, da je bil njen oče igralec, mati pa scenaristka. In morda neposredna posledica filma Zgodba z zahodne strani, ki si ga je ogledovala znova in znova, dokler ni bila VHS-kaseta povsem obrabljena. »Ne morem natančno razložiti, od kod je ta želja prišla. Morda se je rodila, ker mi ni bilo treba odločiti, kdo v resnici želim biti, saj sem lahko z vsako novo vlogo nekdo drug.«

Zadeni kot Beckham in Pirati s Karibov sta bila prva filma, ki sta jo predstavila javnosti, čeprav je pred filmsko kamero debitirala pri devetih letih. Toda prav film Prevzetnost in pristranost, ki ga je leta 2005 posnela z Wrightom, je spremenil način dojemanja ljudi in ji prinesel nominacijo za oskarja.

Po tradicionalnem postopku avdicij je to sodelovanje privedlo do drugih dveh celovečernih filmov: Pokora in Ana Karenina. »Niti Joe niti jaz si nisva mislila, da se bo to sodelovanje nadaljevalo toliko let. Drug drugega sva videla odrasti, osebno in profesionalno. In delati z nekom, ki ga poznaš in ki te pozna, absolutno spremeni vse. Skupaj zgodbo ustvariva hitreje.« A delati skupaj pomeni tudi preizkušati nove stvari. Skočiti v neznano z roko v roki.

In medtem ko čakamo na bogato bero filmskih premier, v katerih Keira igra, lahko logično domnevamo, da se bo nekega dne vrnila k Joeju Wrightu po novo avanturo s Chanelom ali čim drugim ... »Odkar sem ga spoznala, me je Joe vedno podpiral in mi pomagal širiti meje.« Družina ti da krila. Za Keiro Knightley ta krila pomenijo slediti senci razposajenega in radostnega angela.

Najbolj brano