Maja Keuc - Amaya: "V tem poslu še nisem iznašla načina, kako ustvariti dolgotrajnejše ravnovesje, se pa zelo trudim in delam na tem."

Naša nadarjena pevka Maja Keuc vedno znova premika meje zunaj in znotraj sebe, posledično pa navdihuje tako z glasom kot tudi z besedami. Iz nje govorijo strast, moč in modrost.

Maja Keuc - Amaya: "V tem poslu še nisem iznašla načina, kako ustvariti dolgotrajnejše ravnovesje, se pa zelo trudim in delam na tem." - Foto: Osebni Arhiv

Kje se mudite te dni?

Te dni sem v polnih pripravah na festival Slovenske popevke, pri končevanju singla, učenju in nastopih.

O čem največ razmišljate?

O tem, kako optimizirati trenutno življenje, da bo ostalo še kaj časa za kaj, kar ni povezano z mojim delom.

Morda obstaja pesem, ki vas dobro opiše?

Uf, haha! Cozy od Beyonce.

Enkrat ste dejali, da glasbe ne izvajate, ampak se ta izraža skozi vas. Kako se to opazi med nastajanjem novega albuma?

Ni slučaj, da večinoma izvajam soul glasbo. To imaš v sebi ali pa ne in je nekaj, čemur se ne morem upreti. To pomeni, da pustim, da me večinoma vodi tisto, kar se skozi mene želi izraziti, in poskušam ne razmišljati preveč o tem, kaj bi bilo z marketinškega vidika bolj smotrno. Zelo sem trpela, ko sem bila določeno obdobje na Švedskem na glasbo prisiljena gledati kot na 'proizvodnjo', in tega si v življenju nikoli več ne želim početi.

Kaj nas bo na njem morda presenetilo in kaj ne?

To pa povsem prepuščam vam. (nasmeh) Želim, da ga vsak interpretira po svoje.

Pred kratim ste zaradi bolezni za nekaj časa izgubili glas. Vam je ta čas postregel s kakšnim novim osebnim spoznanjem?

Iskreno, kar pogosto izvajam samorefleksijo in ne maram, kadar se mi urnik tako zabaše, da nimam več časa zase. Preden sem zbolela, sem vedela, da že nekaj časa hodim po robu. V tem poslu še nisem iznašla načina, kako ustvariti dolgotrajnejše ravnovesje, se pa zelo trudim in delam na tem.

Za izvajalca je zelo pomembna dovršena celostna podoba, kjer pomembno vlogo odigra tudi moda. Pogosto sodelujete z domačo modno znamko M.Fiction. Kaj vam pomeni dober stajling na odru?

Obožujem naše vrhunske kreatorje in tudi oni so zelo zaslužni, da se na odru prelevim v Amayo. Dober stajling mi da tisto dodatno samozavest in omogoči, da se lahko izrazim tako, kot se morda ne želim izraziti čisto vsak dan.

Petje tudi poučujete. Kakšna učiteljica ste?

Trudim se prilagoditi posamezniku in njegovim ciljem. Človeka poskušam obravnavati čim bolj celostno, ker je petje mnogo več kot dobra tehnika, visoki in močni toni. Sicer pa mislim, da bi bilo to najbolje vprašati moje učence. (nasmeh)

Pesmi na novem albumu bodo v slovenščini. Se počutite bolj ranljivi, ko pojete v maternem jeziku?

Z ranljivostjo sva kar dobri prijateljici, ker si že nekaj let pustim biti ranljiva, in ravno zato sem vsako leto močnejša. Rekla bi, da sem s slovenščino še močnejša, ker je to moj materni jezik in se mi je v njem lažje izražati. Lahko sem še bolj iskrena in iskrenost me opolnomoči.

Kaj je vaša največja vrednota?

Po zadnjem razmišljanju se je na vrh prikradla beseda izpolnitev. To, da se s svojim obnašanjem in glasbo trudim delati ta svet malo bolj prijazen za vse.

PET NA KRATKO

Koncert s simfoniki ali spremljevalnim zborom? Simfoniki.

Maribor ali Stockholm? Maribor.

Alter ego ali Maja? Maja.

Visoki škornji ali superge s platformo? Superge s platformo.

Akustična ali studijska različica skladbe? Akustična. (nasmeh)

Pripravila Ajda Gregorc

Fotografije: Osebni Arhiv

Preberite še: Horoskop: Kaj vam do konca leta na področju čustev prinašata Venera in Mars?

Priporočamo tudi: Pozabite na botoks, za lepo kožo in vitko postavo to zimo prisegamo na kostno juho: Odkrijte neskončen seznam zdravstvenih koristi te razstrupljevalne juhe

Najbolj brano