Pozdravlja vas nov zaveznik za hujšanje in zdravje!
Uživanje oliv pred zajtrkom? Zamisel je izredno nenavadna, se strinjamo, vendar je to navada, ki jo je treba sprejeti, če želimo ohranjati dobro zdravje skozi vse leto. Glede na to, da te ljubke kroglice povezujemo s prefinjenimi koktajli in sočnimi sirovimi ploščami, se morda ne zdijo zdrava izbira, ko imamo v mislih hujšanje, vendar v resnici prinašajo več dobrih in hranilnih učinkov.
Olive so polne antioksidantov, esencialnih maščobnih kislin in potrebnih mineralov. Del njihove privlačnosti je tudi slan okus, zato je vredno zmanjšati količino natrija v drugih delih vaše prehrane, da bi naredili prostor za te slane, svilnate kroglice zdravega srca. Po mnenju številnih strokovnjakov bi morali vsako jutro 15 minut pred prvim dnevnim obrokom pojesti natanko pet oliv, da bi opazili številne njihove koristi.
Preberite še:
- Manikira "Glazed latte" Hailey Bieber je dobila svojo zimsko različico: "Cinnamon donut" so nohti, ki jih nosimo to zimo
- Ženske brezčasnega stila prisegajo na teh 8 lekcij: Številka 5 je najpomembnejša, navadno obleko spremeni v izjemno
Danes postaja vprašanje dolgoživosti vse bolj aktualno, prav tako pa tudi način prehranjevanja, ki to omogoča. Mediteranska prehrana je ena najbolj zdravih na svetu, njeno bistvo pa so zdrave maščobe, sveža živila in majhen delež ogljikovih hidratov.
Oljke in oljčno olje so osnovni del mediteranske prehrane, ki je znana po tem, da je zdrava za srce in spodbuja uravnavanje telesne teže. Olive so okusen prigrizek, ki se ponaša z zdravimi maščobami in antioksidanti polifenoli. Zaradi nizke kalorične gostote lahko pomagajo pri hujšanju, saj hitro zapolnijo občutek sitosti. Kljub temu pa morate paziti na velikost porcij, saj se lahko kalorije v olivah hitro povečajo.
Zakaj bi morali vsako jutro uživati olive?
Najtežje pri vsakem načrtu za hujšanje je občutek, da se morate nujno odpovedati vsemu, kar radi jeste. V primeru oliv to ne drži. Štiri velike olive vsebujejo le 20 kalorij in 2 grama zdravih maščob. Vsebujejo razmeroma veliko natrija, in ker so sušene v slanici, jih ne potrebujete spirati. Če zmanjšate količino natrija v drugih delih svojega jedilnika in si olive razdelite po porcijah, namesto da se usedete k celotnemu kozarcu, si jih lahko privoščite, ne da bi pri tem ogrožali svojo dieto.
So pa oljke bogate s soljo, ker so konzervirane oziroma pakirane v slanici ali slani vodi, ki vsebuje približno 0,6 g soli na pet oliv. Nacionalna zdravstvena služba ne priporoča več kot 6 g soli za odrasle in med 2 g in 5 g na dan za otroke, odvisno od starosti.
Predvsem zaradi sestavine oljke, ki je oleuropein secoiridoid, je to odličen način za uravnavanje ravni sladkorja v krvi in odličen sadež v boju proti nenadni želji po sladkorju. Poleg tega, da olive lahko pomagajo pri prebavi, pomagajo tudi pri zmanjševanju absorpcije sladkorjev in preprečevanju viškov sladkorja v krvi. Če je to vaš cilj, vam lahko pomaga pri hujšanju.
1. Bogate z zaščitnimi rastlinskimi spojinami
Olive so bogate z rastlinskimi spojinami, imenovanimi polifenoli, ki imajo učinkovite antioksidativne lastnosti. Blagodejni učinki teh spojin vključujejo zmanjšanje tveganja za številne kronične bolezni, kot sta ateroskleroza in rak.
2. Bogate s srcem prijaznimi maščobami
Prevladujoča maščoba v olivah so enkrat nenasičene maščobne kisline, zlasti vrsta, imenovana oleinska kislina. To maščobo povezujejo s številnimi koristmi za zdravje, vključno z zmanjševanjem vnetja in podpiranjem zdravja srca in črevesja.
3. Bogate z vitaminom E
Olive so koristen vir vitamina E, ki ima pomembno vlogo pri zaščiti telesnih celic pred poškodbami in lahko pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot sta ateroskleroza (otrdelost arterij) in Parkinsonova bolezen.
4. Delujejo protivnetno
Eden izmed polifenolov v olivah se imenuje oleokantal. Ta spojina kaže podobno farmakološko aktivnost kot ibuprofen, saj deluje kot protivnetno sredstvo. Zanimivo je, da je ta koristna lastnost povezana s pozitivnimi spremembami pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.
5. Podpirajo zdravje srca
Čeprav so bogate z maščobo, je približno 70 odstotkov te maščobe koristna enkrat nenasičena vrsta, imenovana oleinska kislina. Ta maščobna kislina je povezana z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, saj oleinska kislina pomaga uravnavati ravnovesje holesterola in znižuje krvni tlak.
6. So fermentirana živila
Olive so eno najbolj priljubljenih fermentiranih živil. Z uživanjem takšnih živil svoji črevesni mikroflori dodajate koristne bakterije in encime, kar lahko izboljša zdravje črevesnega mikrobioma in prebavnega sistema ter podpira delovanje imunskega sistema.
7. Lahko podpirajo zdravje kosti
Študije na živalih kažejo, da lahko rastlinske spojine v olivah podpirajo zdravje kosti, čeprav so te ugotovitve pozitivne, dokazi pri ljudeh še vedno niso zadostni. Vendar se zdi, da imajo tisti, ki sledijo sredozemski prehrani, manjšo pojavnost zlomov.
8. Lahko podpirajo staranje možganov
Oleokantal, ki ga najdemo v olivah, podpira zdravje možganov med staranjem, saj je povezan z zmanjšanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen in druga stanja. Vendar je treba natančno povezavo še določiti.
9. Lahko pomagajo pri uravnavanju apetita
Olive, bogate z nenasičenimi maščobami in vlakninami, pomagajo uravnavati apetit in izboljšujejo sitost, kar lahko pomaga pri uravnavanju teže in telesne sestave.
Novo na Metroplay: “Če narediš veliko, lahko izbereš najboljše” | DAVID TAVČAR, ELLE DEKOR 2024