Očiščevalni vikend: Privoščite si razstrupljanje in čiščenje telesa (jedilnik+vaje)

Osnovni pogoj za uspešno razstrupljanje je časovno usklajevanje gibanja in prehranjevanja. Prav zato je vikend idealen čas, saj se boste le takrat lahko osredotočili na naše predloge jedilnikov in načrt dejavnosti ter se jim celostno posvetili.

Lifestyle, 17. 2. 2017

Fotografija

Verjetno vam tega programa ne bo uspelo uresničiti vsak konec tedna, a kadarkoli se vendarle pokaže priložnost, jo zagrabite z obema rokama – tako telo kot duša vam bosta hvaležna.

1. dan: Sobota

Prehrana

Vzemite si čas za pet obrokov, ki jih enakomerno razporedite – jejte na vsake tri ure, ozirajoč se na to, da bodo tri ure minile tudi, preden boste po zadnjem obroku legli k počitku.

Zajtrk:

Popijte kozarec tople vode, ki ste ji dodali kapljico eteričnega olja limone in žličko agavinega sirupa. Nato pretlačeni banani dodajte dve žlički limoninega soka ter po eno žličko lanu, sončničnih in čia semen ter ščepec mletega cimeta.

Malica

Soku, iztisnjenemu ter zmešanemu iz jabolk, limon in ingverja, dodajte ščepec čaja matcha, ob tem zaužijte še tri suhe slive.

Kosilo

Skuhajte si juho iz pastinaka, korenja, zelene in prosa. Mešanici zelene solate in motovilca dodajte bučna semena ali nekaj lešnikov ter začinite z riževim kisom.

Malica

Kompot iz hrušk in granatnega jabolka začinite z limonovim sokom, vaniljo in poprom.

Večerja

Pripravite si miso juho s šampinjoni, narezanimi na tanke trakove, algami nori ali kombu, sesekljanim porom in tofujem. Solati iz topinamburja, narezanega na rezance, dodajte sesekljan peteršilj in rdečo čebulo, začinite jo z belim balzamičnim kisom in soljo. Pred spanjem se pomirite s čajem iz sveže mete ali melise.

Vaje

Zjutraj

Eno uro izvajajte statične raztezne vaje, enako dolgo hodite v naravi ali se odpravite na uro joge ali pilatesa. 

Pomembno: Raztezne vaje poiščite na spletu, najbolje s pridanimi slikami, da jih boste izvajali pravilno.

4 pravila razteznih vaj: 

1 Preden začnete, spijte kozarec vode. 
2 Raztezajte se počasi in z občutkom. 
3 Z raztezanjem ne pretiravajte, da ne poškodujete mišičnih vlaken; pozorni bodite na vsakršno bolečino.
4 Med vajami ne zadržujte dihanja!

Popoldne

Če povežete naslednje vaje, boste dobili učinkovit krožni trening. Vsako vajo izvajajte pol minute, sledi naj polminutni počitek. Dobro: Celoten trening ponovite. Še bolje: Trening ponovite dvakrat.

Stol: S hrbtom se naslonite na zid in zavzemite položaj, kot da sedite na namišljenem stolu. Položaj poskusite zadržati za 30 sekund, hrbet in glava sta naslonjena ob steno.

Deska: Ulezite se na trebuh. V širini ramen se naslonite na podlahti tako, da roke tvorijo kot 90 stopinj. Dvignite telo. Naslanjajte se samo na podlahti ter prste na nogah. Stopala prav tako tvorijo kot 90 stopinj. Glejte naprej in vztrajajte v položaju.

Hrbet mora biti čim bolj raven, še zlasti spodnji del. Mišice trebuha napnite, trebuh nekoliko povlecite noter. Noge morajo biti ravne, napete in druga ob drugi, stopala tesno skupaj. Zadnjica naj bo napeta, bokov ne spuščajte. Dihajte globoko in počasi.

Trebušnjaki: Ulezite se na hrbet in dvignite noge tako, da tvorijo pravi kot s tlemi. Z iztegnjenimi rokami počasi delajte trebušnjake – s konicami prstov se pri tem vsakič poskusite dotakniti nožnih prstov.

Most: Medtem ko ležite na hrbtu, pokrčite noge tako, da stopala primaknete čim bolj k zadnjici. Nazaj obrnjeni dlani položite ob glavo, natančneje ob ušesa. Počasi se poskusite upogniti v most: z vdihom se pripravite, z izdihom se dvignite na teme glave in šele z naslednjim izdihom v most. Roke naj bodo čim bolj iztegnjene.

2. dan: Nedelja

Prehrana

Zajtrk

Decilitru sojinega jogurta dodajte prav toliko kokosovega mleka, pest indijskih oreščkov, dve žlici agavinega sirupa, kocko ledu, žličko čaja matcha in malo popra.

Malica

Večer prej ste tri suhe slive namočili v limonin sok. Popijte ta sok in pojejte slive.

Kosilo

Solato iz rdeče pese, redkve, korenja in šampinjonov, narezanih na zelo tanke rezine, potresite s popečenimi bučnimi semeni in prelijte z omako iz zelene ali peteršilja. V kozarec vrele vode dajte zrno koriandra in popijte, ko se ohladi.

Malica

Kompot iz hrušk začinite s kardamomom, zvezdastim janežem in klinčki.

Večerja

K zeleni rižoti s spirulino in korenom zelene dodajte mandljev pire. Popijte čaj iz sporiša, zvezdastega janeža ali koromača.

Vaje

Zjutraj

Ponovite krožni trening po zgledu sobotnega.

Popoldne

Ena ura hitre hoje na svežem zraku ali vaje za raztezanje za vse dele telesa.

Pripravila Nina Pretnar
Fotografije promocijsko gradivo

Preberite še: Kako zjutraj prebuditi svoje telo in ga pripraviti na nov dan? in Lastnosti, ki žensko polepšajo

Priporočamo tudi: 8 skrivnosti, kako ostati skupaj za vedno

Najbolj brano