Pri 98 letih je umrl legendarni modni oblikovalec Pierre Cardin

Oglejte si njegove najlepše kreacije.

Pri 98 letih je umrl legendarni modni oblikovalec Pierre Cardin - Foto: Profimedia

Neumorni Pierre Cardin, ustvarjalec visoke mode in uniseks kreacij, navdušen poslovnež in zgodnji zagovornik "ready to wear" kolekcij, je umrl pri 98 letih. "To sem naredil po svoje", bi lahko bil njegov moto, ki je na vsakem področju iskal novosti. "To, kar sem zdaj, še nikoli ni obstajalo," je oblikovalec izjavil za Vogue leta 1982.

Po njegovem rojstvu leta 1922 v Italiji se je njegova družila v Saint-Étienne v Franciji, da bi ušla italijanskemu fašizmu. Po vojni, ko se je Cardin uril pri krojaču v Vichyju, se je odpravil v Pariz, kjer je delal za modnih hišah Paquina in Schiaparellija, in pomagal oblikovati kostume za La Belle et la Bête Jeana Cocteaua.

Leta 1946, ko je delal pri Christian Diorju, je delal na zgodovinski kolekciji New Look. Monsieur Dior je Cardinu naročil osebno garderobo, potem ko je mladi oblikovalec zapustil modno hišo. Cardin je leta 1950 ustanovil svojo modno hišo.

Cardin, pionir konfekcije, je že leta 1954 ponudil oblačila za moške in ženske, ki so jih prodajali v butikih Adam and Eve. Oblikovalca si najbolj zapomnimo po futurističnem delu, ki ga je ustvaril v šestdesetih letih.

Pri Cardinovem delu je bila romantika vedno usklajena s strogostjo, kar dokazujejo fotografije, ki jih je William Klein posnel z oblikovalsko muzo Hiroko Matsumoto za Vogue.

Cardin je bil mojstrski krojač, ki se je igral s kontrastom med geometrijsko strogostjo in razkošnimi oblinami. Imel je nagnjenost k asimetričnim krojem, mehkim tkaninam z natančnimi kroji, plašče, brez rokavov in tunikam, oblečenim čez hlačne nogavice.

Cardin je bil predmet nedavnega dokumentarca, ki je razkril njegov večni optimizem. Bil je človek akcije, ki je za Vogue rekel: "Najbolj sem vesel, da sem ostal v oblikovanju, vedno ostal priljubljen in vedno ustvarjal."

To so ene njegovih najlepših kreacij.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta preprosta in trendna pričeska se še bolj modna vrača v letu 2021

Priporočamo tudi: 3 tehnike masaže obraza za hitro in učinkovito lajšanje vsakodnevnega stresa

Najbolj brano