Premiera filma ONA VE z ELLE: Težko pričakovana drama o spolnih škandalih že v kinu, na premieri o zlorabah pri nas

V kinematografe po Sloveniji je prišla težko pričakovana drama Ona ve (She Said), ki spremlja zgodbo o spolnih zlorabah v Hollywoodu. Sprva je bila drama, ki je posneta po knjigi, ki sta jo izdali raziskovalni novinarki New York Timesa, predvajana v sklopu Liffe, sinoči pa je svojo premiero doživela v Cineplexx Ljubljana. Obiskovalce je drama, ki se osredotoča na spolne zlorabe producenta Harveya Weinsteina, kar nekajkrat presenetila, po projekciji pa sta pred obiskovalci spregovorili psihosocialni svetovalki organizacije Združenje za moč, ki nudi psihosocialno pomoč in podporo žrtvam spolnega nasilja ter predstavili šokantno statistiko za Slovenijo. 

Od danes, četrtka 24. novembra, je film na ogled v vseh kinematografih.

Uredništvo revije Elle na premieri filma Ona ve (foto: promocijsko gradivo)

Uredništvo revije Elle na premieri filma Ona ve

Manca Bizjak in Ajda Černe iz Združenja za moč (foto: promocijsko gradivo)

Manca Bizjak in Ajda Černe iz Združenja za moč

Aleš Bravničar s soprogo (foto: promocijsko gradivo)

Aleš Bravničar s soprogo

Jure Longyka (foto: promocijsko gradivo)

Jure Longyka

Manca Bizjak (foto: promocijsko gradivo)

Manca Bizjak

Jan Macarol in Nika Veger (foto: promocijsko gradivo)

Jan Macarol in Nika Veger

Nika Veger s prijateljico (foto: promocijsko gradivo)

Nika Veger s prijateljico

Petra Windschnurer in Viktorija Martinovič (foto: promocijsko gradivo)

Petra Windschnurer in Viktorija Martinovič

Sandra Bratuša in Hermina Kovačič (foto: promocijsko gradivo)

Sandra Bratuša in Hermina Kovačič

Tea Hegeduš s soprogom (foto: promocijsko gradivo)

Tea Hegeduš s soprogom

Iryna Osypenko (foto: promocijsko gradivo)

Iryna Osypenko

Sinoči si je Elle premirno ogledala film Ona ve, po katerem je sledil kratek pogovor s psihosocialnima svetovalkama organizacije Združenje za moč, ki ga je vodila modna in lepotna urednica revije Elle Petra Windschnurer.

Več utrinkov s premiere si oglejte v fotogaleriji.

Danes v kinematografe prihaja drama z naslovom Ona ve (She Said), ki razkriva zgodbo o spolnih zlorabah v Hollywoodu. Drama je posneta po knjigi She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement, ki sta jo izdali raziskovalni novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta si za poročanje o spolnih škandalih hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina prislužili Pulitzerjevo nagrado.

Dramo Ona ve je režirala dobitnica emmyja Maria Schrader (serija Unorthodox), scenarij pa napisala dobitnica oskarja Rebecca Lenkiewicz (Ida). V glavnih vlogah novinark zaigrata Carey Mulligan in Zoe Kazan. Producenti filma so dobitniki oskarja Brad Pitt, Dede Gardner in Jeremy Kleiner za Plan B Entertainment, izvršni producentki pa sta nominiranka za oskarja Megan Ellison in Sue Naegle za Annapurna Pictures. 

O ZGODBI

Dvakratna nominiranka za oskarja Carey Mulligan (Obetavna mladenka, Šola za življenje) in Zoe Kazan (serija The Plot Against America, Ljubezen na prvo bolezen) upodobita novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta razkrili eno najpomembnejših zgodb v generaciji – zgodbo, ki je razbila desetletja molka o spolnih zlorabah in nadlegovanju v Hollywoodu, spodbudila družbeno gibanje #MeToo in za vedno spremenila ameriško kulturo.

OZADJE

Leta 2017 sta novinarki New York Timesa Jodi Kantor in Megan Twohey objavili rezultate njune 18-mesečne preiskave dolgo prikrite zgodovine spolnega nadlegovanja in napadov filmskega mogotca Harveyja Weinsteina. Njuno prelomno poročanje jima je prineslo Pulitzerjevo nagrado za javno službo, pomagalo spodbuditi gibanje »Me Too« in pripeljalo do sojenja in obsodbe Weinsteina. Napisali sta tudi knjigo o zasledovanju zgodbe z naslovom She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement.

Napovednik filma si lahko ogledate tukaj.

Fotografije: Mediaspeed/Cineplexx

Najbolj brano