Glasbeno dogajanje, ki ga ta mesec ne smete zamuditi

Februar bo pester za ljubitelje glasbe. 

Glasbeno dogajanje, ki ga ta mesec ne smete zamuditi - Foto: Klemen Udovč Clementino, Tetiana Vasylenko, Profimedia in promocijsko gradivo

MENT Festival

5. do 7. februar, Ljubljana

MENT festival je tridnevni klubski dogodek, ki mesto spremeni v brbotajoče prizorišče glasbenih dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 60 artistov iz vse Evrope pa tudi od drugod. Gre za sveže avtorje, ki s svojim edinstvenim zvokom presegajo meje mainstreama.

Med nastopajočimi so že potrjeni Balkan Taksim iz Romunije, priljubljeni britanski multiinstrumentalist in pevec Skinny Pelembej, Black Country New Road iz Anglije, vse bolj aktivna domača neosoul zasedba Wckd Nation, vzhajajoča belgijska raperka Blu Samu, eksperimentalni elektronski duo Bratři iz Češke, elektro-pop duo Buč Kesidi iz Srbije, didžejski dvojec Dekmantel Soundsystem iz Amsterdama, ki sta tudi ustanovitelja enega od najbolj popularnih elektronskih festivalov na svetu, Dekmantel, domači indie kantavtor Jakob Kobal, dance post-punk bend Molchat Doma iz Belorusije, Stadt iz Ukrajine, prihedelični bend The Qualitons iz Madžarske, mednarodno priznana ukrajinska gledališka igralka Dakh Daughters, o kateri je med drugim pisal tudi New York Times, ter številni drugi.

Poleg glasbenega programa vzporedno poteka mednarodna konferenca, ki se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost. Letošnje teme pogovorov so Ex-Yu, Digital, Live ... in vse vmes. MENT Ljubljana je med drugim leta 2018 prejel nagradi European Festival Awards za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi.

Antivalentinovo #2

12. in 13. februar, Cvetličarna, Ljubljana

Dvodnevni koncertni dogodek je namenjen druženju urbane napredne mladine in vsem odbitim rokerjem, pankerjem in nostalgikom. Prva različica AntiValentinovega koncerta je nastala v Zagrebu na pobudo Let 3, ko so leta 2016 najavili veliki koncert v Domu Sportova.

Dogodek je skozi leta požel velik uspeh, saj se kljub hiperkomercializaciji zaljubljenosti in prazniku ljubezni nepocukrani alternativci in preostali sovražniki valentinovega v tistem tednu osladne romantike niso znali obnašati Kupidu primerno. Lani je bil AntiValentinovo prvič organiziran tudi v Ljubljani, in sicer s koncerti Let 3, TBF, Vojko V, Elemental, Edo Maajka in Klemen Klemen.

Na tokratnem dogodku AntiValentinovo #2 vas prvi dan ponovno pričakujejo nepogrešljivi Let 3 in slovenske legende jazz funky rocka, Elevators. Drugi dan vam bodo večer s svojo glasbo popestrili kultni reški pankerji Paraf in slovenski hardcore pankerji Niet. Pred dogodkom pa bodo organizatorji razkrili še druge nastopajoče, ki bodo popestrili ta 'praznik'.

Liam Gallagher

18. februar, Gasometer, Dunaj

Nekdanji član ikonične skupine Oasis in malo manj znane Beady Eye bo na svoji turneji obiskal tudi Dunaj. Predstavljal bo svoj novi in drugi studijski album Why me? Why not., ki je med kritiki požel obilico pohval ter se uvrstil na številne britanske glasbene lestvice.

Prvi singel s tega albuma Shockwave je hkrati eden od njegovih najbolj uspešnih komadov. Pri albumu je sodeloval tudi njegov 18-letni sin Gene, pri pesmi One of Us je namreč zaigral bongo bobne. In še ena zanimivost: ime albuma izhaja iz dveh risb Johna Lennona – prvo, Why me?, je Gallagher kupil na razstavi v Münchnu, drugo, Why not, pa mu je podarila Lennonova vdova Yoko Ono.

Pripravila: Katja Kozlevčar

Fotografije: Klemen Udovč Clementino, Tetiana Vasylenko, Profimedia in promocijsko gradivo

Najbolj brano