Urbana kravica

Gotovo ste v mestu že opazili lične bele kocke, s katerih se smehlja krava in vas vabi k nakupu svežega mleka. Potrebujete le kovanec in plastenko, pa vas bo kockica razveselila z litrom dobrega kravjega mleka.

Urbana kravica - Foto: FOTOGRAFIJA SHUTTERSTOCK.COM

Kaj so mlekomati?

Gre za sodobne avtomatske naprave, v katerih je shranjeno sveže, presno mleko, namenjeno prodaji. Mleko ni na noben način obdelano, tudi toplotno ne, takšno, kakršno so izmolzli, naj bi dostavili v mlekomat.

Sterilno okolje mlekomata zagotavljajo protibakterijske UV-svetilke in poseben ventilator, ki se izklopi takoj, ko zazna gibanje uporabnika. Ventilator vzdržuje primerno temperaturo točilnega sistema, s tem pa tudi mleka, in odganja mrčes. Po vsaki uporabi se mlekomat razkuži.

Če pri točenju mleka uporabljamo svojo steklenico, moramo za njeno ustrezno čistočo poskrbeti sami, sicer je za higieno zadolžen in odgovoren lastnik mlekomata, ki mleko tudi dobavlja. Mleko mora biti v mlekomatu zamenjano po 24 urah, sicer se mlekomat ‘zablokira’ in mleka ne toči, dokler ni sveže. Kmetu, ki mleko dobavlja, se bolj izplača pravočasno zamenjati staro mleko z novim, drugače mora zamenjati ves točilni sistem, črpalke in cevčice, da je spet zagotovljena ustrezna higiena.

Mlekomat se ustavi tudi, če se temperatura v njem dvigne nad štiri stopinje in tako vpliva na kakovost mleka. V njem je vedno mleko enega proizvajalca, tistega, ki je tudi lastnik mlekomata. Mlekomati so sodobna možnost, da si vsak dan privoščimo sveže in kakovostno kravje mleko, zelo priljubljeni so v sosednji Italiji in, seveda, Švici, kjer so se najprej pojavili. Kanglice, s katerimi so otroci včasih hodili h kmetom po mleko, se v prerojeni obliki vračajo med ljubitelje mleka.

Mati, mleka bi!

Če bi Cankar cenil mleko, morda ne bi nikoli napisal črtice o kavi, zagotovo pa tisti čas ni vedel, kaj zamuja. Z mlekom se človekova prehrana začne, je vir energije, beljakovin, kalcija, vrste drugih mineralov, vitaminov, encimov in še nekaterih snovi, ki ugodno vplivajo na imunski sistem. Mnenja o tem, kako mleko in mlečni izdelki vplivajo na počutje in zdravje odraslih, so različna, vsekakor pa mleko ostaja priljubljeno. Sveže surovo mleko ohrani svoje naravne lastnosti in okus, je veliko bogatejše kot mleko iz trgovine, predvsem pa ni obdelano z nikakršnim postopkom, razen s filtracijo in z ohlajanjem temperature, ki mora biti manj kot štiri stopinje Celzija. Najbolje naj bi ga bilo uživati dva dni, pozneje pa prekuhati ali kako drugače porabiti. Lepo je, da si lahko z litrom tega mleka pričarate lastno mlekarno in ustvarite kislo mleko, jogurt, kefir, skuto . .

  • Kislo mleko

  • Jogurt

  • Kefir

  • Skuta

Katja Golob

Najbolj brano