Ste impulzivni? 6 trikov, s katerimi se izognemo izbruhu

Se odzivam prenag­ljeno, nepremišljeno? Elle odgovarja, kdaj je impulzivnost lahko težavna in kako jo takrat najlažje premagamo.

Ste impulzivni? 6 trikov, s katerimi se izognemo izbruhu

Kaj impulzivnost sploh je?

Impulzivnost na splošno pomeni, da se odzovemo hitro, brez razmisleka.

Vsi v določenih situacijah kdaj delujemo impulzivno, kar je lahko nekaj povsem pozitivnega: če se imamo preveč pod nadzorom, namreč izgubljamo spontanost in svežino. A težave se pojavijo, ko impulzivnost postane pretirana.

In kje je ta meja?

Če kdaj pod vplivom svojih želja izpustimo vajeti iz rok, gre za dobro impulzivnost, po takšni reakciji pa se počutimo dobro.

Impulzivnost postane zaskrbljujoča, kadar je pogosta in kadar na nas ali na naše odnose z drugimi vpliva negativno. Lahko je zelo moteča, kadar meji na agresijo (ko eksplodiramo že ob najmanjšem nezadovoljstvu) ali kadar je povezana z zasvojenostjo (ne moremo si pomagati, da ne bi v trenutku pili, kupovali, jedli …).

Od kod impulzivnost izvira?

Izvira lahko iz preveč popustljive vzgoje (otrok se ne nauči soočiti se z neizpolnjenimi željami, frustracijami) ali pretirano stroge. Veliko vlogo igra tudi okolje (če živimo z impulzivnimi ljudmi, lahko takšni postanemo tudi sami).

Težnja k takojšnjim reakcijam največkrat izvira iz nakopičene notranje napetosti in frustracij, ki so posledica nezmožnosti izražanja čustev. Impulzivna oseba ni znala izraziti svoje jeze, in namesto da bi jo poskušala ubesediti, je rajši začela vpiti. Impulzivnost lahko postane privzet način odgovora na določen občutek tesnobe ali notranjega nemira.

Se lahko spremenimo, če smo preveč impulzivni?

Da. Najprej si nehajmo prigovarjati, da takšni pač smo in da se ne moremo spremeniti.

Impulzivnost je vedenjski vzorec, ki ga dopuščamo, zato preraste v navado. Zdravilo je, da se ponovno vrnemo k sebi. Vprašamo se, kaj čutimo, kakšni so naši občutki ...

Če se naučimo zavedanja lastnih občutkov, če ne bijemo boja s samimi seboj, lahko odvržemo balast in tak­šen odziv preprečimo. Kadar je impulzivnost povezana z odvisnostjo, pa je bolje, da pomoč poiščemo pri zdravniku.

6 trikov,  da se izognemo izbruhu

- Za preventivo

  • Šport: Če se s športom ukvarjamo redno, ta uravnava našo energijo in omogoča sproščanje napetosti in občutkov jeze.
  • Sproščanje: Med sproščanjem iz sebe sprostimo energijo na umirjen način, in ne z impulzivnimi dejanji.
  • Abeceda čustev: Če čustvo poimenujemo, lahko zmanjšamo njegovo moč. Naštejte številna človeška čustvovanja, da boste lahko med njimi poiskali svoja.

- V primeru krize

  • Trebušno dihanje: Dihajte tako, da napihujete trebuh; če je treba, tako vdihnite desetkrat ali 20-krat oziroma dokler kriza ne popusti.
  • Neaktivnost: Ukrepajte s kratkim odlogom in morda se boste odzvali drugače. Zadostovalo bo že pet minut.
  • Beg: Ste med pogovorom začutili, da se vam dviga termometer? Umaknite se. To je lahko prvi korak k drugačnemu odzivu in povsem normalen odziv na stres.


Prevedla Živa Deu,
fotografija promocijsko gradivo s.Oliver

Najbolj brano