Pomlajevanje - kaj prinaša prihodnost?

Pripravki z vse trajnejšim učinkom, polnila, naprave za glajenje . . Le kaj nas čaka čez pol leta? In kaj čez pet?

Pomlajevanje - kaj prinaša prihodnost? - Foto: Fotografija David Oldman

Hialuronska kislina – lepotni hit

Medtem ko hialuronska kislina, kar zadeva odpravljanje gub, trenutno popolnoma prevladuje, v laboratorijih že vneto razvijajo nove različice pripravkov, izdelanih na njeni osnovi.

Hialuronska kislina biotehnološkega izvora. Njena posebnost je, da ni kemijsko spremenjena, učinek je kratkotrajnejši (po navedbah laboratorijev od dveh do osem mesecev), temelji pa na odpravljanju gub z novo tvorbo fibroblastov (preparat Idune, ki so ga leta 2007 razvili v Franciji).

Hialuronska kislina v kombinaciji z anestetikom, lidokainom (Juvederm Ultra). Vbrizgavanje je manj neprijetno (še posebno to velja za predel ustnic), zdravnik pa je lahko mnogo bolj natančen.

Hialuronska kislina za lepše telo (Macrolane). Dober način oblikovanja telesa na primer po liposukciji stegen . . Kar zadeva povečanje prsi, še opravljajo teste.

Vrnitev kolagena?

Strokovnjaki, ki so obžalovali legitimen padec priljubljenosti govejega kolagena (pred vbrizganjem je bilo treba opraviti dvojni test, nezaupanje pa se je s pojavom bolezni norih krav še okrepilo), se zdaj navdušujejo nad kolagenom svinjskega izvora. V Franciji se že od leta 2005 ukvarjajo s klinično študijo, ki obravnava preparat Evolence: vse kaže, da ga telo dobro prenaša, rezultat pa je obstojen (laboratorij zatrjuje, da lahko zdrži tudi eno leto). Predhodni testi niso potrebni.

Biokeramika v boju proti gubam?

Iskanje molekule, ki bi bila obstojnejša od hialuronske kisline, je raziskovalce privedlo do izdelkov na osnovi kalcija. Tako Radiesse kot Atléan obljubljata zapolnitev udrtih mest in povečanje volumna (na primer ličnic). Rešitev je zanimiva, a še sveža – zato je bolje malce počakati, preden se poženemo v akcijo.

Ima radiofrekvenca prihodnost?

Medicina ne pozna prav veliko sredstev, s katerimi bi odprav­ljala uvelost kože na obrazu in telesu (spodnji del rok, trebuh . . ). Je rešitev radiofrekvenca, tehnologija, ki kožo napne s pomočjo električnega toka? Po monopolarni različici (referenca je Thermage, a je postopek precej drag in boleč) in bipolarnih napravah, ki ne zagotavljajo enakih rezultatov, že potekajo študije aparata tretje generacije. Tudi s tem je bolje počakati.

Nove poti do preobrazbe

Ker si pacienti želijo manj gub in večjo čvrstost ter hitro okrevanje, se uveljavlja kombinacija različnih tehnik. Ker nobena naprava ne obljublja izjemnih rezultatov, so vse bolj priljubljeni postopki, ki vključujejo dve ali tri tehnike (laser, intenzivni curek svetlobe …), s katerimi delujemo na različne sloje povrhnjice in usnjice. Cilj? Pomladitev celotnega obraza ter – odvisno od izbranega postopka – vratu in dekolteja.

Nas jutri čaka oblikovanje prsi z vbrizgavanjem maščobe?

No, povečevanje prsi z vbrizganjem lastne maščobe nas v bližnji prihodnosti očitno še ne čaka. Gre za kirurško tehniko, pri kateri odvzamemo maščobo iz stegen, trebuha ali zadnjice in jo pazljivo, delček za delčkom, vbrizgamo v prsno žlezo. Kirurgi postopek poznajo že od leta 1998, in sicer v povezavi z rekonstrukcijo prsnega koša pri pacientkah, ki so prebolele raka na prsih. Kljub temu pa francosko društvo plastičnih kirurgov (SOFCPRE) ne priporoča uporabe te metode za estetske učinke.

Bodite pozorni na …

Novo valovno dolžino ablativnega laserja (2.790 nm za laser Pearl), ki z delno vaporizacijo povrhnjice popravi strukturo kože, njeno barvo in gubice (postopek poteka pod lokalno anestezijo). Celjenje traja tri ali štiri dni.

Vrnitev laserja CO2. Potem ko so ga zaradi težkega okrevanja in težav s pigmentacijo ob uporabi na celotnem obrazu že začeli opuščati, se zdaj vrača – tokrat s tehnikami, ki omogočajo frakcionirano delovanje.

Fotografija David Oldman

ELLE november 2008

Najbolj brano