Meni za suhe

Če je večerja v restavraciji neizbežna, si iz menija izberite manj kaloričen in zdrav obrok, ki bo zagotovo tudi okusen.

Meni za suhe - Foto: Shutterstock

Ponudba v najrazličnejših restavracijah je odlična, a kaj, ko vam s temi 'odličnimi' jedmi postrežejo ogromno soli, veliko maščob in s tem tudi preveč nepotrebnih kalorij! Maščobe, ki jedem dajejo poln okus, so v prevelikih količinah nezdrave, zato iz ponudbe izberite (kolikor je le mogoče) zdrava živila.

Za suho grlo

Ob večerji je najboljša izbira pijače – voda. Lahko pa si privoščite tudi kozarec rdečega ali belega vina – odvisno od izbranih jedi.

Privoščite si juho

Kot predjed bo juha zapolnila želodec in zmanjšala vaš apetit. A, izogibajte se naročanju kremnih juh, raje izbirajte med najrazličnejšimi zelenjavnimi juhami, odlična izbira je tudi goveja juha.

Pravilno pripravljene jedi

Ob izboru glavnih jedi se izogibajte cvrtju, raje izberite živila, ki so kuhana na pari, pečena na žaru ali pripravljena v pečici. Od mesa imajo najmanj maščob: piščanec, puran, konjsko meso ali divjačina …seveda, če so postreženi brez omake! Odlična priloga je kuhana ali sveža zelenjava. Pri solatah se največ nevarnosti skriva v prelivih, zato že pri naročanju prosite za sol, olivno olje in balzamični kis – tako si boste kalorije dozirali sami.

Kruh, krompir, testenine ali riž?

Zmagovalec je seveda riž, ki je pripravljen v vodi. Če se odločite za krompir, naj bo kuhan – brez dodatka masla ali smetanovih omak. Pri kruhu bodite izbirčni, namesto belega prosite za polnozrnatega, pirinega ali črnega. Testenine pa so prava energijska bomba, sploh če jih naročite v smetanovi ali sirovi omaki. Če že posežete po njih, naj bodo pripravljene s svežo zelenjavo ali z omako na osnovi paradižnika. Tudi pri parmezanu ne pretiravajte.

Slasten zaključek

Najboljša izbira sladice je sveže sadje, pa tudi s sladoledom ne boste naredili dosti škode. A če se vam šibijo kolena ob pogledu na vse slastne pregrehe, ki se bohotijo v vitrini restavracije, si privoščite! A le polovičko – sladico si lahko delite z osebo, ki vas je na večerjo pripeljala.

Fotografija Shutterstock

Najbolj brano