Kaj storiti, ko se počutite zapostavljene?

Kadar naše čustvene potrebe niso uresničene, se imamo malo težje radi. Stalno prisoten občutek, da nas ne opazijo, da nas celo ignorirajo ali zaničujejo lahko zelo slabo vpliva na našo samopodobo, povzroča anksioznost in depresijo. Obstaja rešitev...

Kaj storiti, ko se počutite zapostavljene? - Foto: Profimedia

Kadar imamo zelo nizko samopodobo, se težko prebijemo skozi dan, saj se ne znamo postaviti zase. Te občutki manjvrednosti lahko izvirajo iz otroštva, od staršev, prijateljev, znancev, lahko nam jih vzbuja partner, situacija na delovnem mestu in celo družabna omrežja.

Kadar smo v stanju čustvene neizpolnjenosti, tuja mnenja močno vplivajo na nas. Občutek, da naše mnenje nič ne velja in da nas nihče ne razume, nas lahko povsem paralizira.

Kako se osvoboditi in doseči osebno zadovoljstvo, s tem pa svobodo, da ste, kar ste?

1. Izključite vse elektronske naprave in sedite v temi in tišini. Opazujte svoje dihanje in vse okrog sebe. Opazujte, kako vam bije srce. Opazujte misli – ne zadržujte jih, samo pustite, da letijo mimo.

2. S kom se družite in zakaj? Vprašajte se, kateri znanci in prijatelji vas navdajajo z občutkom pomembnosti in ob katerih se počutite izključene? Namesto da se trudite ugajati slednjim, se raje osamite in se navadite uživati v času zase, saj je slaba družba vredna manj kot nobena družba.

3. Opazujte, kako se počutite, ko brskate po socialnih omrežjih. Če vas to navdaja z občutki manjvrednosti, je čas, da prenehate slediti določenim stranem in ljudem.

4. Naredite spisek vsega, kar vam daje voljo do življenja. Lahko gre za talent, strast, hobi, vrednoto, določeno aktivnosti … To vam bo pokazalo, v čem ste dobri in posebni ter kaj lahko ponudite svetu. Spisek vam bo dal jasno vizijo, kako si lahko še izboljšate življenje, če namenite ves časa stvarem, ki vas izpolnjujejo.

5. Dovolite si biti ranljivi. Jokajte. Naj se duša prečisti.

6. Napišite si pismo, v katerem opisujete vse, kar vam je všeč na sebi in v svojem življenju. Preberite ga vsakič, ko ste na dnu.

7. Več se gibajte. Fizična aktivnost pomaga sprostiti nakopičeno negativno energijo in ustavi um.

8. Če ste tip osebnosti, ki ga poslušanje glasbe spravi v boljšo voljo, si to v miru privoščite. Naredite si listo svojih najljubših komadov.

9. Privoščite si solo filmski večer. Izberite film, ki vam bo dal nov pogled na življenje ali pa si poglejte tistega, ki ste ga gledali že stokrat, pa vas vseeno vedno spravi v boljšo voljo.

10. Pokličite prijatelja, s katerim se že dolgo niste slišali. Pogovor z nekom, ki vas razume, je neprecenljive vrednosti.

11. Naredite 'spisek razočaranj'. Napišite vse, kar vas moti na sebi, zraven pa še razloge (najsi bodo to drugi ljudje ali pa okoliščine, ki so v vas sprovedle slabe občutke).

12. Naredite spisek pričakovanj, ki ga imajo drugi glede vas. Vprašajte se, zakaj so njihova mnenja pomembna, in koliko – če sploh. Potrudite se upravičiti pričakovanja tistih ljudi, ki so pomembni za vas.

13. Izberite eno stvar, ki vas navdaja s samozavestjo in poskrbite, da se ji boste posvečali vsak dan.

14.  Če se kar naprej počutite spregledane na določenem področju v vašem življenju (na primer, v družini), je čas, da to poveste na glas. Morda se ljudje niti ne zavedajo, kako se počutite.  

15. Dovolite si biti popolnoma odkriti glede tega, kar v tem trenutku sovražite v svojem življenju. Kadar se počutite nevredne, mora za to obstajati razlog. Morda imate občutek, da ste ujeti ali pa izolirani od vsega lepega v življenju, morda imate občutek, da vas nihče ne mara … Ko si priznate, kaj je narobe, bo lažje narediti korak v pozitivno smer, da te občutke spremenite.

16. Obiščite lokalno knjižnico in si izposodite nekaj knjig, ki ste jih oboževali kot otrok in kot najstnik, nato pa še nekaj knjig, za katere mislite, da vam bodo všeč. Branje nas na eleganten način opomni, da obstaja na tisoče različnih zgodb, odpre nam obzorje in marsikdaj nas določen karakter spomni na nas same in nam da pomirjujoč občutek, da vendarle obstaja nekdo, ki nas razume.

17. Če svojo emocionalno praznino polnite z zapravljanjem denarja, se ozrite nazaj in naredite inventuro. So vam vse tiste nove obleke kaj pomagale? Se res počutite bolje, ko pojeste dva lončka sladoleda? Razmislite o zabavnih in sproščujočih stvareh, ki jih lahko počnete brezplačno.

18.  Poiščite eno aktivnost, ki se jo lahko poslužite vsakič, ko opazite, da se je vaše razpoloženje poslabšalo. Vračajte se k njej, kadar je to potrebno!

19. Ukvarjajte se z umetnostjo – ustvarjanje deluje terapevtsko. Kreativno delo utiša našega notranjega kritika in nam dovoli, da izrazimo občutke na osvobajajoč način.

20. Ne ozirajte se preveč na druge: ne dovolite si, da zanemarjate svoje potrebe, če so jih zanemarjali drugi. Vi sami, na prvem mestu, morate znati poskrbeti zase. Šele potem se sklicujte na okolico. Kaj vas brigajo tisti, ki niso videli vašega sijaja.

21. Če imate že dolgo časa idejo za nek projekt, pa vas je strah začeti, potisnite ta strah na stran in se lotite dela. Imate pravico, da se izrazite na način, ki vam najbolj ustreza – ne glede na to, kaj pravijo drugi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 13 novih božičnih filmov, ki jih ta trenutek najdete na Netflixu

Priporočamo tudi: "Moj mož se je 4x odselil in 4x vrnil. Bilo je grozljivo." (iskrena izpoved Slovenke)

Preberite več na Sensa.si

Najbolj brano