Ena vrsta varanje žensko najbolj prizadene: Lahko poruši ravnovesje hormonov in povzroči psihične težave

10. 7. 2024
Ena vrsta varanje žensko najbolj prizadene: Lahko poruši ravnovesje hormonov in povzroči psihične težave (foto: Profimedia)
Profimedia

Sestavni del vsake ljubezni je strah pred fizično in čustveno prevaro. In ena vrsta prevare vsaki ženski najbolj prizadene srce in škodi njenemu fizičnemu zdravju.

Varanje je boleče. Varanje pomeni, da obstaja skrivnost, nekakšno dvojno življenje. Če pa vprašate zakonskega terapevta Teda Kriegerja, ki je delal z več tisoč pari, ki so se soočili z nezvestobo, kaj bolj boli, fizično ali čustveno varanje, je njegov odgovor jasen in nedvoumen. Bolj boli čustveno varanje. Tudi fizično varanje je boleče. Ko pa ženska verjame, da moški goji globoka čustva do druge ženske, jo to še bolj prizadene.

Večina žensk dela na čustveni povezanosti s partnerjem. To je temelj njune ljubezni in življenja, ne fizično razmerje. Intimna povezanost izhaja neposredno iz čustvene povezanosti.

"Videl sem, kako se ženske boleče odzovejo, vendar ne tako boleče, ko slišijo besede: 'Nič nisem čutil do te ženske, to je bilo čisto poželenje,'" piše zakonski terapevt Ted Krieger. 

Pojasnjuje, kaj je uničujoče za večino žensk, in daje primer: "Pravkar sem končal več intenzivnih srečanj s parom. Bila sta pripravljena na ločitev. V zadnjih treh letih in pol je partner razvil globok odnos s svojo tajnico. Tam ni bilo intimnega stika. Pogovarjal se je s tajnico o osebnih težavah, vključno s poroko, in ona je uživala v njegovi družbi. Moški je imel afero (dvakrat) z ženskami, ki jih je spoznal na internetu. Vendar pa je bila druga žena jezna in izgubila nekaj spoštovanja do svojega moža."

Terapevt pojasnjuje takole. Ženski hormonski sistem je veliko bolj občutljiv na to, kako povezana se počuti s svojim partnerjem. V prvem primeru se ženska ne počuti več čustveno povezana s svojim partnerjem. To lahko povzroči močno depresijo in tesnobo, ker lahko ta občutek nepovezanosti in nepomembnosti zmanjša pomembne hormone, kot sta oksitocin in estrogen. V drugem primeru se je mož obnašal intimno in je imel težave z odvisnostjo od filmov za odrasle, zato je bilo ženi lažje težave ne doživljati kot svojo.

Prva žena se je počutila izdano iz svojega čustvenega jedra in odkritje skrivnega tesnega odnosa, ki ga je imel s svojo tajnico, je doživela kot osebno sporočilo, da je namesto nje izbral drugo žensko. Čeprav si par zdaj močno prizadeva, da bi rešil zakon, prva žena potrebuje veliko več časa, da se čustveno pozdravi kot druga žena. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kaj pomeni, če vas preganja določena številka? Numerologija razkriva, da ni naključje, da povsod vidite enaka števila

Priporočamo tudi: Ni vseeno, kdaj in koliko mleka zaužijemo na dan: Podpira delovanje mišič, krepi imunski sistem, vlaži kožo, a pazite na doziranje

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač