5 preprostih trikov, s pomočjo katerih boste v trenutku srečnejši

Ko življenje kar na enkrat postane ena sama rutina vsakodnevnega stresa, se nam pogosto zdi, da smo se znašli v breznu, iz katerega ne najdemo izhoda, ne glede iz katerega kota poskušamo pogledati na stvari.

5 preprostih trikov, s pomočjo katerih boste v trenutku srečnejši - Foto: Profimedia

Obljubljamo vam, da ni vse tako črno, kot je videti iz vašega tunela stresa. Obstajajo dobre novice, saj so strokovnjaki za duševno zdravje ugotovili nekaj preprostih trikov za srečo, za katere zagotavljamo, da bodo tudi vam prinesli nasmeh na obraz. In čeprav niso mišljeni kot nadomestek za druge oblike zdravljenja (na primer terapijo), če se počutite, kot da jo potrebujete, so tukaj, da vam dajo kanček spodbude, ki bo dvignil vaš serotonin, ki ga potrebujete, da se izvlečete iz slabe volje in spremenite ter poživite vaš dan.

Trdimo, da je vedno pomembno, da skrbimo sami zase, v kakršni koli obliki.

Če za nekoga to pomeni branje knjig za duševno zdravje, drugim sprehod v naravi, tretjim peneča kopel, nam je prav, če le vam pomaga. Še posebej je pomembno, da si v zdajšnjih časih namenimo malce več pozornosti in sebe postavimo na prvo mesto. Epidemija, ki nam vlada že skoraj leto dni, nas je dodobra izropala na vseh življenjskih področjih, ukradla zdravje tako na fizičnem kot psihičnem področju, izropala osebnih stikov z našimi ljubljenimi, ogrozila nas ekonomski položaj, zato je vsekakor pomembno, da vsi mi delamo na svoji rasti in skrbimo zase. Dejstvo je, da lahko konstantno skrivanje v zaprtih prostorih poslabša stanje našega duha, tudi, če cel dan preživimo znotraj stanovanja, bomo ob koncu dneva na smrt utrujeni. Ne pozabite loviti sončnih žarkov, saj vemo, pravzaprav jih moramo iskati z daljnogledom, ker vremenska napoved sonca kar ne napove, vseeno pa je pomemben za našo dozo vitamina D in posledično našo srečo.

Predstavljamo vam nekaj hitrih trikov, po katerih se boste zagotovo takoj počutili srečnejše.

Morda so to stvari, ki jih že poznate, vendar za njih nikakor ne najdete časa, drugi se vam lahko zdijo celo smešni, vendar vztrajajte, ker dejansko lahko delajo čudeže. Tukaj je pet nasvetov, ki jih je morda pametno vključiti v vaš vsakdan in z njimi pregnati slabo voljo.

1. Razmigajte svoje telo

Zagotovo nam je vsem jasno, da se vsaj večini od nas ravno ne ljubi biti pretirano fizično aktiven, ko smo slabe volje, takrat je žal naša prva misel ležanje na kavču, s čokoladi v roki. pa ne boste verjeli, da jo strokovnjaki pravzaprav priporočajo, saj trdijo, da vam lahko katera koli oblika gibanja izjemno pomaga. Dokazano je, da telesna aktivnost zvišuje raven serotonina, se pravi vsaka aktivnost, nihče ne pravi, da je za boljši jutri nujno preteči maraton, če boste izbrali sprehod, ste že na pravi poti. Pomislite, verjetno ste že sami opazili kako fizična aktivnost prevetri naše telo, um in duha. Od nas zahteva popoln fokus, zbistri naše misli, po vadbi se takšne zagonetke vidimo preprostejše, od nas pa hkrati zahteva prisotnost v trenutku “zdaj”. Vadba ne pozna preteklosti in prihodnosti naših misli, ki drugače tako zvesto rojijo po naši glavi. Lahko se zavrtite ob dobri glasbi, ples naj bi bil še posebej učinkovit, saj glasba prav tako dviguje razpoloženje, dodamo ji še gibanje pa imamo zmagovalno kombinacijo.

2. Sončna svetloba je pomembna za vaše zdravje in počutje

Če dobite od 10 do 15 minut sončne svetlobe na dan, je to še en način, kako v vaših možganih priti do hormona, ki bo poskrbel za vaše veselje. Za še boljši rezultat pa le poskusite združiti oba nasveta, gibanje na svežem zraku, zraven pa dopustite, da vam sončni žarki božajo obraz.

3. Vadite hvaležnost

Uporaba prakse hvaležnosti se vam morda zdi nerazumljiva, vendar strokovnjaki pravijo, da je dokazano, da ta aktivira možganski sistem za sproščanje serotonina. Torej, ko boste naslednjič speti iskali kaj vse se še mora zgoditi in kaj vse še potrebujete za vašo srečo, raje pomislite kaj vse že imate, kako hvaležni ste lahko za ljudi okoli vas, vaše zdravje in streho nad vami. V trenutku se boste počutili boljše, torej fokus na to, kar že imate in ob tem čutite hvaležnost, garantirano deluje. Če bomo vedno samo hrepeneli po stvareh, jih še nimamo in trdno verjeli, da je to edina ločnica do naše sreče, je prav gotovo nikol zares ne bomo našli.

4. Ne pozabite na dobre čase

Verjetno najboljša novica med vsemi je, da lahko preprosto spominjanje za vas dobrih in lepih časov zvabi možgane, da se preplavijo s hormonom sreče. Če si težko pričarate te spomine, se ozrite na stare fotografije ali letopise ali poslušajte pesem, ki vas popelje nazaj k tistim spominom in sreči, ki ste jo takrat občutili. Spomnite se na vaše najbolj ljubo potovanje, z vašo ljubljeno osebo, ali pa na dogodek na katerega ste najbolj ponosni, kar vam srce poželi. Se že smejite?

5. Objemite se

In nazadnje, strokovnjaki pravijo, da ne smete podcenjevati moči smiselnega objema, četudi je ta od vas samih. Znanstveniki so ugotovili, da lahko objemanje poveča raven serotonina in dopamina v telesu. Vse to lahko doživite, če se preprosto objamete in si namenite par lepih besed. Poskrbite, da bo objem trajal vsaj šest sekund, da bo mogoče začutiti celoten učinek. Poglejte se v ogledalo, si povejte kako zelo super ste in se objemite. Naj vam ne bo smešno in nerodno, to naj postane vaša jutranja in večerna rutina za boljše počutje.

Povzeto po članku s The Zoe Report.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Emily Blunt nas je očarala v tem čudovitem stajlingu

Priporočamo tudi: Smo po romantični večerji lahko preveč siti za spolne užitke? (iskreno razmišljanje novinarke)

Najbolj brano