Masha Mazi: Kako trajnost vnesti v vse vidke življenja

Grafična oblikovalka, ki trajnostne vrednote vnaša v vse vidike svojega življenja.

Lifestyle, 14. 6. 2020
Masha Mazi: Kako trajnost vnesti v vse vidke življenja - Foto: Osebni Arhiv

Kdo je Masha Mazi?

Interdisciplinarna oblikovalka in strateginja, ki poskuša živeti v trenutku in pri tem delati najboljše za svet, ki ga bomo zapustili naslednjim generacijam.

Kaj vas je pripeljalo h grafičnemu oblikovanju?

Od otroštva je bilo tako meni kot mojim bližnjim jasno, da mi je na kožo pisano delo, ki povezuje pisanje, ustvarjalnost in računalnik. V področje sem se zaljubila predvsem zato, ker imaš kot oblikovalec priložnost snovati inovativne in kreativne rešitve kot odgovor na kompleksne izzive.

Eden od vaših projektov je bil tudi za Združene narode. Kaj točno ste počeli?

V okviru enega od teles ZN, specifično Konference ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD), sem delala predvsem na področju carinskega področja za različne organizacije. Kot glavna oblikovalka uporabniške izkušnje in spletnih mest sem skrbela za vmesnike spletnih aplikacij, a vseeno sem najbolj uživala v delu manjših oblikovalskih projektov za Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), kjer sem zaradi svojih načel zavzemanja za okolje in živa bitja udejanjala tudi svoje poslanstvo.

Vaša prehrana je večinoma rastlinskega izvora, ukvarjate se z jogo in ste zavezani okolju. Kako se to pozna v vašem osebnem življenju in kako se odraža pri vašem delu?

Sem načelna oseba in ponosna na dejstvo, da lahko rečem, da živim svoje vrednote in jih ne opevam le zavoljo pozornosti na družbenih omrežjih. Kljub temu ne verjamem v agresijo in militantni aktivizem, tega sta me verjetno naučili praksi joge in čuječnosti. Moje vrednote se manifestirajo tudi v skrbi za dom in nakupovanju – kolikor se le da, se usmerjam k zmernemu delovanju brez odpadkov.

To pomeni, da kupujem izdelke s čim manj embalaže, iz druge roke, veliko stvari pa poskušam narediti sama. Osebno plat prenašam tudi v posel – v studiu sodelujemo le s podjetji, ki so bodisi trajnostno ali družbeno koristno usmerjeni oziroma se skozi strategijo želijo usmeriti tudi v vode etičnega in krožnega gospodarstva.

Zapisali ste, da je vaša največja želja biti navdih in vzor, vam to uspeva?

Pravzaprav bi na tej točki v življenju raje rekla, da je moja misija v življenju navdihovati ljudi k dobremu in hkrati v profesionalnem vidiku čim več znanja in izkušenj predati naprej. Rekla bi, da sem na dobri poti, sploh od začetkov ustanavljanja kreativnega studia, saj imam zdaj zares priložnost, da učim in spodbujam tudi druge kreativce, da svoje delo opravljajo odgovorno, kakovostno in s srcem. Oblikovalci imamo do okolja ogromno odgovornost – imamo priložnost, da svoje naročnike izobrazimo o odgovornih izbirah materialov, dodelave, tiska, izvajalcev ...

V svojih videih odkrito govorite o delu in osebnem življenju, med drugim tudi o anksioznosti. Se še spopadate s tem in kako najdete mir v svojem vsakdanu?

Z anksioznostjo se tako rekoč spopadam, odkar pomnim, in še vedno me spremlja. Žal zanjo ni čudežne tabletke. Najbolj od vsega mi je pomagalo, da sem se z njo sprijaznila. Danes jo vidim kot svojo življenjsko sopotnico, ki v obliki tretje osebe včasih stopi ob mojo stran in jo zame pretirano skrbi. Namesto da me njena prisotnost obremenjuje, sem prerasla vlogo žrtve in jo sprejela. Ob vsem tem mi najbolj pomagajo dihalne tehnike, narava, meditacija, joga in pa dnevnik hvaležnosti.

Ste pustolovka in najraje potujete z nahrbtnikom – kako to usklajujete s trenutnim stanjem #ostanidoma?

Ne glede na to, kako rada raziskujem svet, potovanja so zame obenem obdobja okrepljene anksioznosti in v času, ko je ves svet napet, bi se temu tako ali tako rada izognila. Vseeno pa s partnerjem najdeva skoraj vsak večer čas, da načrtujeva preurejanje avtomobila v potovalni kombi, in upava, da namesto z letalom naslednje leto začneva svet raziskovati na štirih kolesih.

Vaše življenjsko vodilo je ...

Vsaka situacija je lahko ogledalo in vsaka ovira je lahko priložnost za rast. Rada se sprašujem: Kaj se lahko iz tega naučim? in Zakaj se tako odzovem? Iz poglabljanja vase lahko rastemo na vsakem koraku.

3 najljubše trajnostne znamke?

Patagonia, Pela Case in lokalni Rifuzl. 

Pripravila Katja Kozlevčar, Fotografije Osebni Arhiv

Preberite še: "Med karanteno sem izvedela, da me vara, in zaprosila za ločitev" (iskrena izpoved ELLE bralke)

Priporočamo tudi: Alessandra Ambrosio nas je navdušila v tej poletni obleki

Najbolj brano