Ženske & moški.com

18. 3. 2009
Ženske & moški.com

Vabljeni na zaključek komedijske trilogije o odnosu med spoloma ki bo 21. marca ob 20:30 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Gledališke rekorde gledanosti sta podirala prvi in drugi del trilogije o odnosu med spoloma: 5žensk.com, ki je svoj osvajalski pohod po gledališčih države začel leta 2005, in 5moških.com, ki je bil premierno prikazan leta 2007. Do zdaj si je obe predstavi v 700 uprizoritvah ogledalo kar 300 tisoč ljudi.

Kako bo s tretjim delom, v katerem svoje videnje odnosov povedo predstavniki obeh spolov? Boris Kobal, režiser predstave Ženske & moški.com, je previden glede napovedi, a pravi, da se bo v dveh letih zagotovo nabralo kakšnih 100 ponovitev.

Seveda so v ospredju vsakodnevne situacije med žensko in moškim; tokrat bosta na odru usklajeni videnji dveh žensk in treh moških, za razgibanost in dodatna mnenja pa bodo poskrbele še druge osebe, posnete na video. Posebnost tretjega dela trilogije sta torej multimedialnost in virtualnost. »Režijo je bilo treba temu prilagoditi, « pove Boris Kobal, »zato ni bila čisto klasična. Velik del predstave se ne bo dogajal na odru.« Režiser je igralce usmerjal tako, da se je postavil v vlogo gledalca, ki naj bi se zabaval. »Seveda sem jim poskušal svetovati, odpirati polja. Predvsem pa si želim, da bi bili čim bolj naravni in pristni.«

V zasedbo Ženske & moški.com je producent Špas teater uvrstil igralce iz prvih dveh uspešnic in nekaj novih. V vlogah se bodo izmenjavali Zvezdana Mlakar in Lucija Ćirović, Katarina Čas in Ana Dolinar, Matjaž Tribušon in Brane Šturbej, Rado Mulej in Primož Ekart in Lado Bizovičar in Miha Brajnik; virtualno pa bomo lahko spremljali še druga znana imena, kar bo prav zabavno, saj se nekateri še nikoli niso preizkusili kot igralci – to bodo Špela Grošelj, Zmago Jelinčič, Oriana Girotto Cavazza, Alya, Urban Lavrenčič, Manca Košir, Desa Muck, Jani Klemenčič, Tomaž Domicelj, Jasna Kuljaj, Tina Gorenjak in Sašo Hribar. Nastopili bodo v vlogah osebnosti, ki so zaznamovale svetovno zgodovino. Kostumografija je delo Alana Hranitelja, scenografija pa Irene Pivka.

»Čar predstave bo v tem, da bo na odru – realno in virtualno – toliko različnih ljudi. Tema je, kako je težko in fajn biti v paru. Veliko bo stereotipov, marsikaj pa je vzeto iz resničnega življenja, « nam je še dejal Boris Kobal.

Mogoče se iz predstave naučimo kaj novega o odnosih. Predvsem pa pričakujemo, da se bomo dobro nasmejali. Do solz.

Hermina Kovačič