Vabljeni na razstavo vrhunske modne fotografije Urške Pečnik z naslovom Hugu Boos

13. 3. 2023
Vabljeni na razstavo vrhunske modne fotografije Urške Pečnik z naslovom Hugu Boos (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Na ogled bo vse do 14. aprila.

Nadarjena vizualna umetnica Urška Pečnik, ki je svoje fotografsko oko med drugim urila tudi v tujini, vabi na razstavo vrhunske modne fotografije z naslovom HUGU BOOS. Otvoritev se bo odvila v sredo, 22. marca 2023, ob 18. uri v mariborski Fotogaleriji Stolp. Razstava bo na ogled vse do 14. aprila.

Urška je bila leta 2021 prejemnica nagrade Elle Style Awards v kategoriji Mladi talent. Po dokončani diplomi na ljub­ljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je namreč magisterij na področju fotografije nadaljevala na milanski likovni akademiji Accademia di belle arti di Brera in ga uspešno dokončala. To jo je vodilo do dela v tamkajšnji fotografski agenciji, ki je pokrivala tudi milanski teden mode, katerega zaodrje je kmalu ovekovečila skozi svoj objektiv, s čimer so se ji uresničile sanje. V svojem delu združuje modno in sodobno avtorsko fotografijo. Sodeluje s številnimi slovenskimi ter tujimi oblikovalci, umetniki in platformami, kot so Anja Medle, M Fiction, Benedetti Life, Ljubljana fashion week, Milano fashion week, Zalando, N21, Bikkembergs, Genny, Mefy, Viberate, … Obenem je tudi ustanoviteljica regionalne platforme za modno fotografijo HELMUT. Gre za prvi tovrstni kolektiv v slovenskem prostoru, ki pomeni inovativno aktivno organizacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by urska pecnik (@pecnikurska)

Prilagamo delni zapis kustosinje razstave, uni. dip. um. zgo. Sare Nuše Golob Grabner.

“Prioriteta fotografij je drzna, surova in eksperimentalna estetika z mnogimi elementi campa – kot je senzibilno in ekstravagantno teatralnost definirala Susan Sontag. Na fotografijah Urške Pečnik ne vidimo retuširanih teles in klišejskih ekscesov. Fotografinja modo spretno kombinira s kontrasti med retro elementi/futurizmom, religiozno estetiko/seksualnostjo, običajnimi mestnimi prizori/eleganco, naravo/luksuzom. To ustvari nepričakovano in razgibano vizualno udarnost, ki je ob delu za oblikovalce, znamke, modne tedne in revije, zlahka prepoznavna zaradi svojega nekompromisno unikatnega sloga.”

Fotografije osebni arhiv in IG

Preberite še: Najbolje in najbolj drzno oblečene zvezdnice s podelitve oskarjev 2023: Od Salme Hayek do Eve Longorie - to so najbolj izstopajoči videzi z največje noči v Hollywoodu

Priporočamo tudi: Senzacionalna obleka Nicole Kidman, ki združuje eleganco in seksipilnost, njen mož pa ni mogel odvrniti pogleda z nje

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc