Susanne Bier

26. 4. 2011
Susanne Bier

Danska filmska režiserka, rojena leta 1960 v Copenhagnu. Za film Boljši svet je letos prejela zlati globus in nato še oskarja za najboljši tujejezični film. Dvojna zmaga – še toliko slajša, ker zlati kipci tako zelo redko padejo v roke ženskih režiserk.

Avtorica o Boljšem svetu: »Boljši svet raziskuje omejitve, s katerimi se srečamo, ko poskušamo prevzeti nadzor nad lastnim življenjem in lastno kulturo.

Sprašuje se, ali je naša 'napredna' kultura pravi vzor, model za boljši svet ali pa pod njenim civiliziranim površjem tli enak kaos kot v deželah, kjer vlada brezpravje. Smo na kaos imuni ali pa, ne da bi se tega zavedali, tudi sami nihamo na robu prepada?« (Susanne Bier)

Zgodba, ki nas čaka na flmskih platnih: Anton je idealist stare šole. Dobrodušen naivec, ki verjame, da se lahko s pozitivnim zgledom in altruizmom bojuje proti zlu tega sveta.

A medtem ko poskuša v odročni afriški vasici s svojim zdravniškim delom prispevati nekaj malega za boljši svet, se njegov sin na Danskem spoprijatelji s fantom, ki na lastno realnost gleda s povsem druge perspektive – prepričan je, da se da krivice popraviti le z maščevanjem.

Na ogled v Koloseju.

Špela Barlič, fotografija promocijsko gradivo