Kultura Promocijsko sporočilo

Skladbe, ki jih ljubitelji mode naravnost obožujejo

29. 11. 2022
Skladbe, ki jih ljubitelji mode naravnost obožujejo (foto: Profimedia)
Profimedia

Modni trendi pridejo in grejo, glasba pa ostaja večni trend, ki nas povezuje in osrečuje. Svoje mesto v glasbi je velikokrat našla tudi moda. Moda kot inspiracija, moda kot strast, moda kot nekaj sanjskega. To so skladbe, v katerih moda igra glavno vlogo.

Madonna – Vogue

Čas je za – vogue! Morda je vaša prva asociacija ob tem vzkliku prav modna revija z istim imenom, v osemdesetih pa je 'vogue' pomenil še veliko več. T.i. 'vogueing' je bil namreč ples, ki je bil izredno popularen v LGBT skupnosti in postal velik hit v nočnih klubih. Madonnin modni hit je tako tudi nekakšna oda eskapizmu, enakopravnosti in sobivanju v objemu plesa in glasbe.

David Bowie – Fashion

David Bowie je bil modna ikona in njegova skladba, posvečena modi, je vsekakor obvezni del vaše modne plejliste. V svojem unikatnem slogu je Bowie v pesmi Fashion nastopil kritično, ko industriji, ki je nanj tako zelo vplivala, nastavi ogledalo in izpostavi plehkost, ki vse prevečkrat zasenči tisto, kar naj bi moda v resnici bila.

Nancy Sinatra – These Boots Are Made For Walkin'

Zimzelena klasika, ki je še danes podlaga za marsikateri modni TikTok video, je velikokrat označena za najboljši komad šestdesetih. Njena vloga v razvoju popularne kulture zadnjih desetletij je neizpodbitna in še dobri stari Frank Sinatra je nekoč rekel: »Tista pesem o škornjih je najboljša.« Preprosto drži.

Lady Gaga – Fashion!

Lady Gaga je že od svojih začetkov velika modna ikona in snovalka novih trendov. Pogosto kontroverzna, vsekakor pa njene modne stvaritve vedno pustijo pečat na zvezdniških dogodkih. Eden njenih največjih prijateljev je bil sam Alexander McQueen, modni oblikovalec, ki je leta 2010 storil samomor. Ta tragedija je močno vplivala na Lady Gaga, ki je potem prav to pesem posvetila preminulemu modnemu velikanu, v njej pa poudarila predvsem to, da prav moda v nas zbuja moč za transformacijo.

Elvis Presley – Blue Suede Shoes

Skladba, ki jo pogosto označujejo za prvi pravi roknrol hit. Temelj, na katerem so se naslednja desetletja gradile večne rokerske klasike. Mnogi glasbeni velikani so pesem navedli med najbolj vplivne na njihovo delo, med drugim tudi Johnny Cash in The Beatles. Sporočilo pesmi? Zelo zelo preprosto – to je pesem o modrih čeveljcih. Precej dobesedno. O tem, kako si želi le, da mu nihče ne pomendra njegovih ličnih šoljncev. 

Suede – She's In Fashion

Ko je pesem leta 1999 prvič zajadrala na radijske valove, je bilo nemudoma jasno, da bo tole neizogiben poletni hit. In res – takrat temu modnemu hitu ni bilo moč ubežati. Lepotica v videospotu je pevčeva punca, zato se sklepa, da je bila skladba dejansko spisana za njo. Kako zelo poetično opisovanje stanja, ko smo popolnoma prevzeti od ljubezni do neke osebe

Globalna glasbena storitev TIDAL prinaša več kot 90 milijonov pesmi vseh zvrsti domače in tuje glasbe ter več kot 450.000 najkakovostnejših video vsebin, vključno z glasbenimi videospoti, ekskluzivnimi prenosi koncertov in prireditvami brez oglasov. Za uporabnike Telemachovih fiksnih paketov EON Premium in mobilnih paketov NAJVEČ je TIDAL HiFi vključen v storitev. Aktivirajte TIDAL HiFi v svojem uporabniškem računu Telemach in uživajte v ritmih najboljše glasbe!