Pariška razstava Dries Van Noten: Inspiracije

7. 6. 2014

Razkrita tančica navdihov Dries Van Noten, ni poklon opusu del tega velikega belgijskega oblikovalca, temveč spoznavanje njegovega kreativnega procesa.

»Počutim se kot razvajen otrok, obkrožen s čudovitimi stvarmi!« je Dries priznal novinarjem na odprtju razstave v pariškem muzeju dekorativnih umetnosti, ki razkriva njegovo že skoraj 30 let trajajočo kariero.

Če ste pomislili, da se je drugače sicer izredno skromni Belgijec hvalil s svojimi kreacijami, ste zgrešili resnico: oblikovalec je bil preprosto vzhičen nad stotinami umetniških del, inštalacij in artefaktov razstave Dries Van Noten: Inspiracije. Čeprav razstava ni mišljena kot retrospektiva, pa je edinstvena priložnost, da prek poti Van Notnovega srca in uma spoznamo električno mešanico tem in odnosov, združenih v njegovem brezčasnem dizajnu, ki ima že od nekdaj prav poseben status, in to ne le med modno srenjo. Že vhod na razstavo nam razkrije, zakaj je tako: pod spokojnim, skoraj meniškim videzom tega belgijskega oblikovalca se skriva ogromna lava, vulkan emocij, ki obiskovalcu razkrivajo, iz česa je sestavljen svet kreativca njegovega kova.

Ko je pred dvema letoma dobil izziv, naj v arhivu muzeja izbere, karkoli želi, in s tem ustvari postavitev, ki zrcali njegov svet, Dries ni niti slutil, kam ga bo to popeljalo.

Meseci raziskovanja po prenapolnjenih skladiščih in odkrivanje kosov, na katere so še celo arhivarji pozabili, so prebudili neverjeten apetit tako pri oblikovalcu kot pri glavni kustosinji razstave, Pameli Golbin. Rezultat? Obsežna razstava z več kot 400 eksponati (nekaj iz fundusa muzeja dekorativne umetnosti, dela, izposojena iz preostalih muzejev, galerij in zasebnih zbirk, Driesova oblačila in oblačila gostujočih oblikovalcev), Van Notnov poklon lepoti, mladosti, Daljnemu vzhodu, Bollywoodu, Mehiki, cvetju, matadorjem, dandijem, panku, sodobni umetnosti, plesu, uniformam in nešteto drugim temam, ki navdihujejo in spodbujajo tega izjemnega umetnika.

Paradoksno, oblikovalcu, ki je večino svojih dni preživel v ateljeju na pomolu Antwerpna ter izkoristil le štiri dni letnega dopusta za skok na Capri, je celoten svet postal navdih. Kot pri flamskem trgovcu iz 17. stoletja, h kateremu se stekajo začimbe z Daljnega vzhoda,

Dries Van Noten v svojem ateljeju gosti ideje in inspiracije z vsega sveta.

Že ob vhodu na razstavo nas pričaka ogromen cvetlični pano, stenska instalacija bujnega rastlinja in živih barv, ki je videti, kot bi se prelila z Rousseaujeve slike. Velikodušen, kot je, Dries ne prikazuje le svojih kolekcij, tu so tudi Yves Saint Laurent, Chanel, Thierry Mugler, Jean Paul Gaultier, pa tudi dela umetnikov, kot so Yves Klein, Damien Hirst, Van Dyck. Razstavo dopolnijo glasba, videoklipi, filmski remaki, kolaži, posterji ... Dries skromno pristavi: »Ali imamo pravico modo postavljati ob bok slikarstvu, glasbi in filmski klasiki? Vsakemu obiskovalcu dopuščam možnost, da sam presodi, ali smo dosegli želeno ali nam je zmanjkalo skromnosti.«

Muzej dekorativnih umetnosti, Pariz, od  1. marca do 31. avgusta

Prevedla in priredila: Katja Vidrajz