Oliver Twist - Fant, ki je postal sonce

17. 12. 2010
Oliver Twist - Fant, ki je postal sonce (foto: Fotografija promocijsko gradivo)
Fotografija promocijsko gradivo

Gledališka predstava.

Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana):

- 12. decembra ob 17. uri ter

- 14., 27. in 29. decembra ob 19. uri.

»Oliver je deček, ki se je rodil v dežju, in fant, ki je postal sonce, « pravi Matjaž Pograjc, režiser, ki na oder SMG postavlja svoje videnje avanture zavrženega otroka. O vzrokih, zakaj prav Oliver Twist in kakšne so vzporednice z današnjim časom, ki ga prav tako zaznamujejo žalostne zgodbe otrok brez doma, ki pa se vedno ne končajo tako romantično dobro kot Dickensova, dodaja, da so nekatere zgodbe tako lepe in tako večne, da bi jih bilo greh umazati s sedanjostjo, in nekatere sedanjosti tako umazane in grde, da jih je treba nujno prežarčiti s preteklostjo, da se svet spet postavi na tečaje.

Oliverja Twista je Charles Dickens napisal leta 1838, navdihnil je dva filma, muzikal in številne gledališke uprizoritve. SMG ga na svoj oder postavlja že tretjič, saj, kot pravijo: »Dobre zgodbe nikoli ne umrejo, in to je zgodba o milem in nedolžnem dečku za vse generacije in za vse čase. Še vedno je tako iskriva, hudomušna in žalostna, kot bi nastala včeraj. Je tudi ena prvih pripovedi v angleški literaturi, v kateri je glavni junak otrok, ki premaga vse grde reči in ostane dober in pošten. Njegova neomajna dobrota in srce zdržita prav vse preizkušnje.«

Kot rečeno je nastala pod režiserskim vodstvom Matjaža Pograjca. »Oliver Twist je navdihnil že nešteto filmskih in odrskih uprizoritev, od mračnih zgodb s poudarjeno socialno noto do veselih muzikalov. Tokrat pa je poln pograjčevsko hudomušnega humorja, vrtoglavih akrobacij in iskrivih domislic, ki bodo navdušile stare in mlade, « so prepričani v SMG. Prevod Otona Župančiča je za gledališče priredila Blažka Müller Pograjc. Za domiselne kostume je poskrbela Mateja Benedetti, izdelali pa jih bodo v podjetju Mura Unikat, nastalem po stečaju Mure. Obiskovalci lahko posamezne kose oblačil iz predstave tudi naročijo, Mura Unikat pa jim jih bo sešila po meri. Na probleme krutosti kapitalizma, izkoriščanja, rev­ščine in zatiranja v SMG opozarjajo tudi z iskanjem donatorjev za vstopnice, ki bi jih razdelili otrokom iz socialno ogroženih družin in raznih centrov.

Zgodbo o dobroti in čistosti srca, ki na koncu zmagata, kar je odlično sporočilo za današnji čas, pričarajo tudi glasba skupine Silence, gib Branka Potočana, scenografija Tomaža Štrucla in Sandija Mikluža ter sedemnajst igralk in igralcev SMG-ja. V vlogi Oliverja Twista je Katarina Stegnar.

Hermina Kovačič

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc