Kulturni napovednik, od 2. do 15. januarja

2. 1. 2008

Nestrpno pričakovanje novega leta je za nami, sedaj je na vrsti januar, ki nas zna kljub razprodajam (ali pa prav zaradi njih) melanholično zibati skozi hladne ni. Dneve si lahko popestrite tudi z obiskom takšnih ali drugačnih kulturnih prireditev, ki se bodo odvile v prihodnjih dveh tednih. Naj vam pri izbiri z nekaterimi predlogi pomagamo tudi mi . .

FILM

Od 3. januarja dalje si lahko v kinu ogledate črno komedijo Pomlad v Bosni, ki jo je Richard Gere snemal precej blizu nas. Od istega dne bo v temni kinodvorani na vas čakal tudi režijski izdelek Bena Afflecka Zbogom, punčka, teden dni kasneje (10. januarja) pa pričakujemo odlično komično dramo Družina Savage ter romantično vojno dramo Pokora s Keiro Knightley v glavni vlogi.

GLASBA

9. januarja se bo v ljubljanskem Orto baru predstavila skupina Leeloojamais, istega dne pa bo v Festivalni ljubljani nastopila zasedba Fake Orchestra. 11. januarja bodo v novomeškem Anton Podbevšek Teatru z zaključnim koncertom turneje nastopili Laibach, v Žalcu pa bo medtem od 8. do 12. januarja potekal 2. mednarodni festival tolkalnih skupin Bumfest.

ODER

4. in 5. januarja si lahko v Plesnem teatru v Ljubljani ogledate gibalno-vizualno predstavo treh slovenskih plesalk in koreografinj Brezčasje. V ljubljanskem Cankarjevem domu bodo 9., 10 in 11. januarja uprizorili "malo opero z velikim srcem" Mnemosyne skladatelja Gregorja Strniše in libretista Iztoka Lovrića, 10. 11. in 12. januarja pa bo v SMG Ljubljana na ogled kritična drama Mlado meso francoskega pisatelja Herveja Guilberta.

RAZSTAVE

V Mariboru si lahko od 10. januarja do 3. februarja ogledate razstavo P.A.N. [Progressive Architecture Network] na kateri se bo s svojimi deli predstavilo pet mladih mednarodnih arhitekturnih pisarn. Razstava je svojo turnejo sicer pričela oktobra 2006 v New Yorku.

ELLE PRIPOROČA

  • 4. in 5. januarja v Plesnem teatru v Ljubljani ob 20. uri - Brezčasje. Plesna predstava avtorice Nataše Tovirac.

  • Od 10. januarja v KinoKlubu Vič v Ljubljani - film Družina Savage. Inteligentna komična drama z Lauro Linney in oskarjevcem Philipom Seymourom Hoffmanom v glavnih vlogah je očarala kritike in občinstvo.

Fotografije promocijski material