Foto: Padla zadnja klapa filma Čefurji raus!

21. 8. 2012
Foto: Padla zadnja klapa filma Čefurji raus! (foto: Arsmedia)
Arsmedia

Iz produkcijskega podjetja Arsmedia so sporočili, da je 17. avgusta v Visokem v Bosni padla zadnja klapa novega celovečernega filma Čefurji raus! scenarista in režiserja Gorana Vojnovića.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je izšla tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, Črni Gori, na Poljskem in Češkem. V Sloveniji je doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je doživela že skoraj 300 uprizoritev.

Vojnović je ob sodelovanju legende jugoslovanskega filma Abdulaha Sidrana, scenarista kultnih filmov Emirja Kusturice Se spominjaš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju pripravil scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno.

Zgodba o Fužinah, o Marku, Adiju, Acotu in Dejanu, o njihovih "čefurskih" starših, o seksi voditeljici in nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih se je tako končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Goran Vojnović (1980), diplomant filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT, je tudi redni kolumnist časopisa Dnevnik, leta 2010 pa je pri Študentski založbi izšla njegova zbirka kolumn z naslovom Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.

Leta 2010 je Vojnović po lastnem scenariju posnel celovečerni prvenec Piran Pirano, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade (najboljše scenarij, najboljša montaža in najboljša glavna ženska vloga).  Konec novembra lanskega leta je izšel njegov drugi roman z naslovom Jugoslavija, moja dežela.

V vlogi osrednjega lika Marka se v filmu predstavlja Benjamin Krnetić, Aca, Adija in Dejana bodo upodobili Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek. Markova starša Radovana in Ranko igrata Ermir Hadžihafizbegović in Mediha Musliović.

Foto: Andraž Čok/Arsmedia


Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc