Na sporedu v kinematografih

24. 1. 2012
Na sporedu v kinematografih

Kaj si te dni lahko ogledamo na velikih platnih?

Izlet
drama, Slovenija, 2011

Režija: Nejc Gazvoda
Igrajo: Nina Rakovec, Jure Henigman, Luka Cimprič ...

Mikroproračunski prvenec pisatelja in režiserja Nejca Gazvode, posnet v 14 dneh z digitalnim fotoaparatom. Generacijski film ceste je zgodba o odraščanju, prijateljstvu in ljubezni, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu letos prejela kar pet nagrad, med drugim tudi nagradi za glavno moško in glavno žensko vlogo.

Trije mladi prijatelji se odpravijo na nekajdnevni izlet na morje, kot so počeli v srednji šoli. Gregor je vojak, ki je prišel na dopust z misije v tujini, Živa je živahno dekle, ki čuti do Gregorja več, kot si dovoli priznati, Andrej pa je njun najboljši prijatelj, ki z ostrim jezikom napada svet okoli sebe, da bi prikril dejstvo, da je osamljen in nerazumljen.

Na sporedu v Koloseju od 12. januarja.

Le Havre
komična drama, Finska, Francija, Nemčija, 2011

Režija: Aki Kaurismäki
Igrajo: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin ...

Aki Kaurismäki, prvo ime finske kinematografije, režiser in scenarist absurdno-komičnih zgodb iz življenja finskih marginalcev, se tokrat spopada z družbeno problematiko: s severnoafriškimi priseljenci in begunci, ki prečkajo mesto Le Havre.

Marcel Marx, nekdanji pisatelj in boem, preživlja stara leta v pristaniškem mestu Le Havre, kjer dela kot loščilec čevljev. Nenadoma mu pot prekriža mladoletni imigrant iz Afrike. Obenem resno zboli tudi njegova ljubljena žena, vendar Marcel ne obupa: oborožen z dobro mero neumornega optimizma in nesebično pomočjo zarotniško razpoloženih sosedov in prijateljev se pogumno postavi po robu hladni človeški brezbrižnosti.

Na sporedu v Kinodvoru od 12. januarja.

Sneg na Kilimandžaru
drama, Francija, 2011

Režija: Robert Guediguian
Igrajo: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan ...

Očarljiv, preprost film z globokim humanističnim sporočilom, v katerem marsejski 'hišni' režiser Robert Guediguian nastavi ogledalo današnji izgubi solidarnosti in razredne zavesti.

Michel je predan, pošten in priljubljen delavec marsejskega pristanišča, srečno poročen z Marie-Claire. Ko se sooči z nezavidljivo nalogo, izbrati 20 delavcev, ki naj bi bili odpuščeni, se odloči, da bo žrebal, in tako nazadnje sam ostane brez službe. Potem pa njegov svet obrne na glavo še brutalen napad dveh zamaskiranih moških, ki ga zvežeta in oropata. Michel je toliko bolj pretresen, ko ugotovi, da je bil eden od nasilnežev njegov nekdanji sodelavec, ki je bil odpuščen hkrati z njim.

Na sporedu v Kinodvoru od 19. januarja.

Zaklonišče
drama, ZDA, 2011

Režija: Jeff Nichols
Igrajo: Michael Shannon, Jessica Chastain, Kathy Baker ...

Psihološka drama, ki je obenem prispodoba tesnobnosti sodobnega sveta.

Curtis LaForche je ljubeč oče in prizadeven gradbeni delavec, ki živi v majhnem kraju v Ohiu z ženo Samantho in šestletno gluho hčerko Hanno. Vse teče kot namazano, dokler Curtisa ne začnejo preganjati nočne more. Sprva tega noče nikomur zaupati. S svojim patološkim strahom se spopada tako, da začne obsedeno graditi zatočišče pred tornadom na vrtu družinske hiše. Njegovo nerazumljivo vedenje povzroča skrbi njegovim najbližjim, ki ne razumejo, kaj je kar naenkrat obsedlo prej povsem stabilnega Curtisa. A morda fant le ni tako nor, kot se zdi na prvi pogled ...

Na sporedu v Kinodvoru od 1. februarja.