V Ljubljani si lahko od danes naprej ekskluzivno ogledate originalna dela skrivnostnega umetnika Banksya!

19. 1. 2024
V Ljubljani si lahko od danes naprej ekskluzivno ogledate originalna dela skrivnostnega umetnika Banksya! (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)
Žiga Živulović jr./Bobo

Tudi Ljubljana se je uvrstila na seznam mest, kjer bodo na ogled umetniška dela skrivnostnega umetnika Banksya. Na Čopovi 14, v prostorih nekdanje trgovine z obutvijo, je vzniknila pop up galerija.

V Ljubljani bo od petka, 19. januarja 2024, na ogled razstava umetniških del enega najbolj skrivnostnih in vplivnih umetnikov sodobnega časa, Banksyja. Na razstavi, ki jo organizira Galerija Deva Puri, bodo imeli obiskovalci vse do 21. aprila priložnost odkriti več kot 100 umetniških del Banksya ter umetnikov, ki so vplivali nanj ali so sodelovali z njim pri različnih projektih.Razstavljena dela prihajajo iz zasebnih zbirk iz Evrope.

Kustos David Rjazancev se je kar 10 let trudil, da bi si tudi pri nas lahko ogledali avtentična dela tega umetnika. Banksyevo razstavo lahko organiziraš na tri načine. V sodelovanju z umetnikom, kar si lahko privoščijo le v velikih metropolah, kot so Los Angeles in podobno. Ali pa tako, da njegova dela preprosto snameš s spleta in natisneš, ter pripraviš razstavo, kar se mi ne zdi prav. Tretja pot, ki smo jo ubrali mi, pa je ta, da dela pridobiš iz galerij in zasebnih zbirk. Preveriš njihovo avtentičnost in tako zgodbo Banksya predstaviš javnosti.”

Med umetniki, katerih dela bodo na ogled, so ikone, ki vplivale nanj, na primer Warhol, Picasso in Blek le Rat. Razstava razkriva raznolikost Banksyjevega umetniškega sveta, od njegovih originalnih grafik do ovitkov za različne glasbene izvajalce, plakatov z njegovih prejšnjih razstav, njegovo sodelovanje s projektom The Simpsons.” Med najbolj znanimi Banksyjevimi deli, ki so na ogled, so Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag, Gulf Sale, Toxic Marry, Applause ter ročno našpricana naslovnica za Röyksopp. Prav tako bodo razstavljene plošče z njegovimi prepoznavnimi grafičnimi motivi, kot so Flower Thrower, One Day We'll Be In Charge in Happy Choppers, predstavljeni so tudi njegovi najbolj odmevni umetniški projekti kot so Dismaland, Walled off Hotel, Love Welcomes…

Obiskovalci bodo lahko uživali tudi v štirih selfie postajah med katerimi izstopa posebna postaja, kjer se lahko fotografirajo in poustvarijo Banksyjevo delo Bomb Hugger, ki je prav tako del razstave del razstave.

Na kratko o Banksyu

Banksy je morda danes najbolj prepoznavna osebnost v svetu ulične umetnosti, znan je kot tisti “grafitar”, ki skozi svoja dela izraža tudi politično kritiko, pri tem pa njegova identiteta vse do danes ostaja skrrivnostna. V svojem obsežnem opusu je umetnik spreminjal mestne znake, nezakonito tiskal lastno valuto in nezakonito obešal lastno delo v Louvru ter Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. V svojih delih redno obravnava politične teme in s satiričnim pristopom kritizira vojno, kapitalizem, hinavščino in pohlep. Pogosti motivi vključujejo podgane, opice, policiste, člane kraljeve družine, znane osebnosti in otroke.

Vstopnice za razstavo lahko kupite na lokaciji Čopova 14. 

Fotografije Žiga Živulović jr./Bobo

Preberite še: Eva Longoria v začetek leta stopila z novo retro pričesko, ki jo je navdihnil Mick Jagger (tako drzne je ne pomnimo)

Priporočamo tudi: Urška Sršen iz Bellabeata: "Ženske, če se želite res dobro počutiti, uskladite svoje navade s svojim menstrualnim ciklom!''