Petra Windschnurer se sprašuje: Bomo po koncu pandemije lahko zaživeli boljše življenje?

Danes kljub nadvse fotogeničnemu in sončnemu dnevu sedim v stanovanju in razmišljam. Razmišljam o svetu, ki nam ga bo zapustila pandemija.

Petra Windschnurer se sprašuje: Bomo po koncu pandemije lahko zaživeli boljše življenje? - Foto: UNSPLASH

O novem začetku. Če in kako se bo spremenilo človeštvo. Kakšne prioritete si bomo postavili in kako bomo užili življenje, ki takrat ne bo omejeno s štirimi stenami.

Bomo sposobni zgraditi nov svet, kateremu bodo botrovala nova spoznanja, do katerih smo prišli sedeč na balkonu, medtem ko je zunaj v brst življenja poganjala pomlad, ali pa bomo, ko bo vsega konec, sedli na ekspresni let do destinacije vse po starem.

Ne gre si zatiskati oči, da nas po vsem tem, ko bodo respiratorje izključili, čaka še svetovna gospodarska in socialna kriza, ki pa bo kot vedno do sedaj generaciji človeštva ponudila priložnost za obsežne spremembe.

In čeprav je bila Doutzen Kroes s svojo objavo na Instagramu češ, da je virus pravzaprav nekaj dobrega, kar se je človeštvu zgodilo, križana, je gotovo mislila z njo poudariti, da bo pandemija koronavirusa končno razkrila, kaj je z družbo narobe, nas naučila življenje upočasniti in spremeniti načine, kako ga konzumirati.

Saj veste večini generacij, ki ta trenutek naseljuje planet je bila v zibko položena mantra, da je treba življenje živeti in ne životariti. Čeprav danes po 14 dneh izolacije tudi sama več ne vem, ali smo zares živeli ali zgolj životarili pod taktirko razkazovanja in pretvarjanja. Potem pa čez noč povsem druga pesem.  

Se bomo sposobni strezniti? Bo prišlo do ponovnega zagona "tistega, kar je resnično pomembno" in bo vplivalo tudi na to, kaj počnemo, kako preživljamo čas, kaj kupujemo in kje.

Če pobrskate po družbenih omrežjih danes, boste namesto 'bahavih' fotografij brezhibno urejenih mizic, na katerih počiva pravkar kupljena letalska karta za v Pariz, najdražja rdeča šminka ali ena od dizajnerskih torbic, videli nekaj povsem drugega.

Kako skladno smo obrnili nov list. Jutranji objemi v ožji družini so postali nova jutranja kavica. Sprehod v parku še nikoli ni bil tako zelo šik. In neokrnjene gozdne poti so kar naenkrat postale najbolj zaželene destinacije. Redno komuniciramo (pa čeprav na daljavo) s svojimi bližnjimi, pravimi prijatelji in tudi tistimi, ki jih nismo slišali že leta.

Ljudje znova beremo, telovadimo in bolj kot kdaj koli skrbimo za svoje zdravje. Štirinajstdnevni odklop z Netflixom tudi najbolj vztrajnim zamaje kavč pod ritjo.

Kuhamo zdravo in kupujemo lokalno.  Na tej točki bi rada dodala, da pod #podpirajlokalano ne spadajo samo pripravljena hrana in živilski izdelki. Ko bomo po koncu pandemije razmišljali o prvih počitnicah, je mogoče čas, da odkrijemo domače bisere. Stene okrasimo z domačimi umetninami. Preberemo dela domačih avtorjev. Si ogledamo slovenski film …

Celotno kolumno lahko preberete na Metropolitan.si.

Fotografije: Unsplash

Preberite še: Katy Perry in Orlando Bloom sta razkrila spol njunega prvega otroka

Priporočamo tudi: ELLE motivacijski ponedeljek: Anja Kolenc o tem, kako je svojo strast do ličenja spremenila v poklic

Najbolj brano