Kako prepoznati znake izgorelosti?

Če obkljukate spodnje štiri točke, prenehajte brati in si privoščite počitek.

Lifestyle, 17. 10. 2017

Kako prepoznati znake izgorelosti?

1 POMANJKANJE ENERGIJE.

Lep čas se že zjutraj počutite utrujeno, potrebujete več časa, da si odpočijete, in popijete več kave. Perfekcionisti, ki ves čas mislijo na delo, so najbolj nagnjeni k izgorelosti, zato v službi prosite za pomoč in ne nosite dela domov.

2 UČINKOVITOST PADA, NAPAKE NARAŠČAJO.

Kronični stres na dolgi rok vpliva na vašo sposobnost zbranosti in pomnjenja. Ponavljajoče se napake bi morale biti opozorilo, namesto da se zaradi njih počutite krivo.

3 VAŠI BLIŽNJI SO ZASKRBLJENI.

Družina in prijatelji prepoznajo izgorelost veliko prej kot vi sami. Delate dolgo v noč, nikoli niste prosti ... Očitki se kopičijo, vi pa v tem ne vidite nič slabega. Čas je, da se zamislite.

4 BOLEZNI IN BOLEČINE SE KOPIČIJO.

Hrbet, glava, trebuh ... Te ponavljajoče se bolečine dokazujejo, da se vaše telo ne more več vrniti v ravnovesje, zato potrebujete počitek.

Vzemite si dopust, sproščajte se, meditirajte.

5 SLAB SPANEC.

Kljub utrujenosti zvečer ne morete zaspati. V mislih prečesavate sezname stvari, ki jih morate opraviti, analizirate in problematizirate. Po bolečinah in tesnobi vstopite v območje nespečnosti, tu pa se sproži alarm. Zdaj je skrajni čas, da se odmaknete od dela in si končno privoščite dopust.

6 POSTAJATE NERVOZNI IN RAZDRAŽLJIVI.

Ne prenašate obnašanja in prisotnosti svojih bližnjih, vsaka napačna beseda vas razjezi, šale niso več smešne, prepiri pa se zdijo nerešljivi. Odprite oči in si priznajte, da ste na poti k izgorelosti.

7 PREKLICUJETE VSE PO SPISKU.

Že nekaj tednov je minilo, odkar ste bili zadnjič telesno dejavni ali ste se družili s prijatelji. Izogibanje rekreaciji in druženju s prijatelji zaradi dela ne prinese nič dobrega, saj s tem izgubite glavni vir energije.

8 NA DELO MISLITE TUDI, KO STE S PRIJATELJI.

V mislih nikoli ne zapustite pisarne. Nič novega nimate povedati svojim prijateljicam in komaj slišite, kaj vam pripovedujejo.

Te znake vzemite resno.

9 IZČRPANI STE.

Ste globoko potrti, telesno in čustveno uničeni. Nič, kar imate radi, vas ne zanima več, v ničemer ne najdete užitka. Kdaj ste se nazadnje smejali?

Počivajte, nato poiščite pomoč.

10 POSTANETE RAVNODUŠNI.

Na tej stopnji vas izčrpanost in tesnoba potisneta v ravnodušnost, nenadoma vam za nič ni več mar. Nikar ne čakajte, da vam postane vseeno tudi za svoje zdravje, svojemu telesu in umu privoščite počitek, ki ga zahtevata.

Pripravila Manca Pogačar
Fotografija: Unsplash.com/Brooke Cagle

Preberite še: Mila.Vert: Ekološko je lahko več kot lepo

Priporočamo tudi: Vas zanima nova kariera v modni industriji?

Najbolj brano