S temi nasveti bo intima z vašim partnerjem tudi v času karantene spet kot na začetku zveze

5. 2. 2021
S temi nasveti bo intima z vašim partnerjem tudi v času karantene spet kot na začetku zveze (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Karantena med COVID-19 nas je lahko nehote prisilila v to, da smo svoj partnerski odnos dali na stran: (ne)zavedno smo opustili skrb zanj, nehali smo načrtovati skupne projekte, nimamo možnosti iti na izlet ali počitnice, lahko pa se tudi ujamemo v past, da smo zaradi dela od doma preveč skupaj. - MARTINA MEDVED

Kam je odšla iskrica? Nasveti, ki sledijo, so namenjeni ponovnemu zbliževanju v paru in izvirajo iz Kartic za partnersko rast – 52 za ljubezen, ki sta jih za vas spisali psihoterapevtki in strokovnjakinji za delo s pari.

Povezana, a ne zvezana

Zdrave odnose vzgajamo, ko partnerju dovoljujemo osebnostno rast in čas zase. To ne pomeni, da partner ne želi biti z nami, temveč da bi si vsak posameznik moral odvesti čas zase, da si napolni baterije. Takrat se pravzaprav še raje in z večjim veseljem oz. polni energije vračamo k partnerju. To je tudi cilj ljubeče in zrele zveze: doseči občutek pripadnosti, ne pa zvezanosti. Vsak zase razmislita, kako si lahko tudi v času karantene odtrgata košček dneva ali tedna za čas s seboj. (Popolnoma brez slabe vesti!). Ko bosta ponovno skupaj, si podelita, kaj se je zgodilo, o čem sta razmišljala in kaj vama je dal ta čas zase.

Preventiva pred zasvojenostjo

Danes smo vsi izpostavljeni dovzetnosti za prekomerno rabo pametnih telefonov in druge tehnologije, še posebej pa v času karantene. S tem, ko smo več v virtualnih kot resničnih svetovih, se čustveno medsebojno oddaljujemo, toda ti impulzi, ki jih dobimo od zaslonov, nas dolgoročno ne nahranijo oz. zadovoljijo. V prihodnjih dneh se poskusno odpovejta rabi telefona, kolikor se da! Kako vama je ob tem? Se lahko v tem trenirata skupaj? Katero 30-60 minutno aktivnost lahko uvedeta namesto vsakodnevnega surfanja po omrežjih? Skupna aktivnost vaju bo povezala bolj kvalitetno kot surfanje na istem kavču, med katerim pa sta vsak v svojem (virtualnem) svetu.

Najboljša verzija same(ga) sebe tudi med karanteno

Bolj lenoben stil karantenskega življenja poskrbi tudi za manj telesne aktivnosti, morebitne odvečne kilograme, opuščanje skrbi zase in svoj videz … Hitro se lahko zalotimo, da nase ne damo več enako kot prej, se počutimo manj privlačne ali pa nam to prebuja partner. Ne dovolimo si, da bi nas rutina, ki je sicer nekaj običajnega, spremenila toliko, da sami sebi več ne bi bili dovolj všeč. Rutina v času karantene ima lahko nevidne lovke, s katerimi nas nevede ujame in s samo-opravičljivimi izgovori prepriča, da je to zdaj pač nov način življenja, v katerem se nam več ni potrebno truditi in skrbeti zase.

''Kako mi greš na živce!''

Nekaj običajnega je, da se srečujemo z občutkom, da nam gre partner ''na živce''. Pravzaprav pa nas ne iztiri on, ampak neko njegovo dejanje – še posebej sedaj, ko smo skupaj primorani preživljati še več časa. Po navadi nas na drugem moti nekaj, kar še sami nimamo razrešeno (lastna projekcija), ali pa gre za stalno ponavljajoč se vzorec, katerega korenine segajo globlje, tudi v otroštvo. Napišite si seznam partnerjevih lastnosti, ki vam gredo ''na živce''. Nato ga simbolično sežgite. Odločite se, da boste partnerja/ko ljubili tudi v stvareh, ki vas pri njem/njej motijo. 

Za več nasvetov in pomoč obiščite tudi spletno stran Brlog nasvetov in Youtube kanal Brlog nasvetov.

Napisala Martina Medved, zakonska in družinska terapevtka – stažistka.

Fotografija: Sara Rezar

Preberite še: Kako se soočati s pretiranimi strahovi

Priporočamo tudi: Izraziti zaskrbljenost je povsem v redu

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan