Resnice in miti o otroških boleznih

Otroške bolezni so lahko vir zapletov v odrasli dobi. Elle je razis­kala nekaj splošnih trditev.

Resnice in miti o otroških boleznih

Norice pri odraslih so pogosto hujše kot pri otrocih.

Drži. Norice so lažja, a zelo nalezljiva otroška bolezen. Otroška jo imenujemo zato, ker jo večina bolnikov preboli v otroški dobi. Če zbolimo kot odrasli, bolezen težje prenašamo, lahko pride tudi do resnih komplikacij, kot je infekcija pljuč ali meningitis.

Zlasti pozorne morajo biti nosečnice, ki noric še niso prebolele, saj se lahko virus prek posteljice prenese na plod. Nastanejo lahko težke poškodbe, kot so kožne brazgotine, nepravilno oblikovani udi, okvare možganov, vida in sluha. Če mama zboli tik pred porodom ali tik za tem, lahko novorojenček zboli za hudo obliko noric. Torej, če noric niste preboleli in bi radi zanosili, razmislite o cepljenju.

Odrasli ne zbolimo za ošpicami.

Ne drži. Zbolijo lahko vse osebe, ki še niso prebolele ošpic oziroma niso bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam. Od okužbe do pojava bolezni povprečno mine deset dni. Bolnik ima visoko telesno temperaturo, glavobol, nahod, vnetje očesnih veznic, kašlja, mogoče je tudi pojav driske.

Za bolezen je značilen izpuščaj, ki se po navadi pojavi štiri dni po začetku bolezni, in sicer najprej za ušesi in na obrazu, pozneje pa se razširi po celotnem telesu. Kadar ošpice preboleva odrasel človek, so mogoči zapleti, kot je pljučnica ali vnetje centralnega živčnega sistema.

Rdečke lahko ostanejo neopažene.

Drži. Tako pri otrocih kot odraslih se lahko med prebolevanjem rdečk pojavita nekoliko povišana telesna temperatura in izpuščaj z rdečimi pikami, lahko pa bolezen mineva brez izpuščaja. Bolezen v takšnem primeru ni resna, razen za nosečnice, saj lahko rdečke povzročijo resne okvare ploda. Če pred nosečnostjo dvomite o svoji imunosti, lahko pred cepljenjem opravite krvne preiskave.

Proti oslovskemu kašlju je treba cepiti tudi odrasle.

Drži. Cepivo proti oslovskemu kašlju ni trajno, treba ga je obnavljati.

Ta dolgotrajna otroška bolezen se pojavi kot neznačilen kašelj brez povišane telesne temperature. Po tednu ali dveh se začnejo značilni napadi kašlja z zariplostjo ali pomodrenjem, ki so močnejši ponoči.

Napad lahko traja tudi eno minuto, vmes otrok hlasta za zrakom, lahko tudi bruha. Pri odraslih je v obdobju, ko je bolnik najbolj kužen, kašelj blažji in bolj nemoteč. Tveganje? Prenos bolezni na dojenčka, ki so še zlasti dovzetni za to bolezen, jih lahko celo življenjsko ogrozi. Če nameravate imeti otroka in je od vašega zadnjega cepljenja preteklo več kot deset let, je morda dobro, da razmislite o cepljenju.

Se ošpice vračajo?

V Sloveniji proti ošpicam cepijo z eno dozo od leta 1968, od leta 1979 cepijo z drugo dozo ob vstopu v šolo. Od leta 1990 so otroci pri nas cepljeni z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR). Od leta 2010 v Sloveniji po desetletni odsotnosti bolezni ponovno beležimo primere obolelih, ki so se okužili v tujih državah, kjer niso dosegli tolikšne precepljenosti prebivalstva.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano