ECOTRIP - "Eurotrip" brez slabe vesti: 4 gostom in okolju prijazni hoteli

Turizem je ena največjih groženj za naše okolje, še posebej letalski promet, ki proizvaja kar 75 odstotkov toplogrednih emisij celotne industrije, hkrati pa gre za hitro rastočo panogo, ki bo brez našega posredovanja in sprememb na individualni ravni močno vplivala na prihodnost Zemlje. A potovanja so neizbežna. Da bi napolnili srce in potešili avanturistični apetit, pa vam ni treba žrtvovati svoje okoljske zavesti in prisostvovati vse bolj žalostni sliki planeta. Na 'eurotrip' se lahko odpravite brez slabe vesti – tako, da izberete transport, nastanitev in aktivnosti, ki so hkrati gostom in okolju prijazni.

ECOTRIP - "Eurotrip" brez slabe vesti: 4 gostom in okolju prijazni hoteli - Foto: Profimedia

Berlin

Nemška prestolnica slovi kot mesto zelenih trendov. V Berlinu zeleni trendi uspevajo in cvetijo. Berlinčani odprtih rok sprejemajo trajnostne ideje, bogastvo javnih parkov in zelenih površin pa je sestavni del njihovega življenjskega sloga. Zelo so naklonjeni trajnostnim načinom transporta, še posebej kolesarjenju, zato boste v mestu našli številne možnosti za prevoz – zelo učinkoviti so tudi vlaki, ki zelo dobro povezujejo mesto. Ko gre za ponovno uporabo, vas bo mesto navdihnilo s pisanimi bolšjaki in sejmi, kjer lahko najdete zaklad v obliki spominka ali idejo, kako reciklirati stare predmete.

30 let po padcu zidu so številne stare stavbe industrijske dediščine, strehe in dvorišča v nekdanjem Vzhodnem in Zahodnem Berlinu izjemne preurejene lokacije, oaze, ki so zrasle na nekdanjih razpokah v tem nekoč razdeljenem mestu. Eno takšnih je tudi nekdanje letališče Tempelhof, ki je danes drugi največji park v mestu in dom številnih trajnostnih idej, kot je družbeni vrt, na katerem se gojijo zelenjava in zelišča. Restavracije, trgovine in tudi domovi pridobivajo lokalno hrano. In ko smo že pri hrani, ponudba eko izdelkov, lokalnih sestavin, veganskih obrokov in sezonskih pridelkov je v Berlinu resnično bogata!

Lulu Guldsmeden

Za hotele Guldsmeden je trajnost temeljni element celotnega delovanja. Skrb za okolje je njihova prva prioriteta, ki je opazna, še preden stopimo skozi vrata.

Pozdravijo nas ponovno uporabljeni predmeti, ki oblikujejo edinstven interjer – topel, moderen in domač. Vse do najmanjšega detajla, kot je ključ iz bambusa, je premišljeno in izbrano v korist našega planeta. Za udobje poskrbijo lokalni eko izdelki, kot so posteljnina iz organskega bombaža, reciklirane steklenice, pohištvo iz naravnih materialov, termalna izolacija ter lastna bio kozmetika.

Vrhunska izkušnja bivanja v hotelu z oznako GreenSign, ki jo še dodatno nadgradijo sveži, organski in lokalni obroki hotelske restavracije, bo pihala na dušo vsakemu okolju zavezanemu Zemljanu.

Lulu Guldsmeden, Potsdamer Str. 67, Berlin;

guldsmedenhotels.com/berlin/

Pariz

Prevoz z majhnim vplivom, zelena nastanitev, počasna kulinarika, odgovorno nakupovanje, ogledi mesta z domačini: to so trajnostne počitnice v Parizu! Ta noro priljubljena turistična destinacija nenehno odkriva nove načine, kako ohraniti okolje in mesto obarvati bolj zeleno. Odločite se za nemotorizirane oblike prevoza, ki bodo znatno zmanjšale vaš ekološki odtis ter vam hkrati prihranile kar nekaj živcev. S svojimi šestimi postajami je Pariz lahko dostopen z vlakom in tudi sicer vam obsežno omrežje javnega prevoza omogoča hitro in učinkovito premikanje. Potovanje s podzemno železnico ni samo praktično in bolj ekološko, postane lahko prava zgodovinska ekskurzija, saj je Pariz dom nekaterih najlepših postaj ter železniških razgledov – nikar ne izpustite vožnje z metrojem iz Trocadera do postaje Bir Hakeim, kjer boste doživeli ikonični razgled na Eifflov stolp. Sicer pa je najboljši način, da doživite pravi duh Pariza, da se na raziskovanje odpravite peš. Pariz se pravzaprav dogaja na ulici, v parkih in ob nabrežju Sene, zato si za pravo doživetje vzemite čas, posedite ob kozarcu (lokalnega) rozeja in opazujte mimoidoče – ti niso le neskončen vir modnega navdiha, temveč enkratna zabava.

Hidden hotel

Gre za pravi mali zeleni raj v Parizu.

Prefinjeno zavezništvo izdelave in sodobnega oblikovanja, mešanje plemenitih materialov in nežnih barv, Hidden hotel sprejema goste v svet spokojnosti in preproste čistosti, ki ga nadgrajuje trajnostno delovanje.

Hotel je član organizacije Green Globe in se zavezuje k trajnostnim praksam na vseh ravneh, od dizajna do upravljanja odpadkov. Največ pozornosti namenjajo zmanjševanju porabe energije, recikliranju, zmanjševanju prehranskih odpadkov ter bivanju v naravnem okolju. Slednje boste izkusili v obliki naravne posteljnine Coco-Mat, eko certificirane kozmetike in surovih naravnih materialov, ki hotelu dajejo topel občutek. Tu so še lesena kolesa ter skuterji, sezonski pridelki iz Francije, ki jih dostavljajo peš, ter hotelski bar, ki je založen z organskimi in biodinamičnimi vini. Hidden je pravo zeleno zavetje v hitrobrzečem mestu!

Hidden hotel, 28 rue de l'Arc de Triomphe, Pariz; hidden-hotel.com

Milano

Morda Milano ni ravno prva metropola, na katero pomislimo ob besedni zvezi trajnostno mesto, a ker se zaradi bližine in njegove atraktivnosti pogosto znajde na potovalnem seznamu, se zdi smiselno, da preverimo, kako se lahko živahne atmosfere mesta naužijemo na karseda okolju prijazen način. Najprej moramo omeniti transport, ki bo največ prispeval k ohranjanju okolja: tramvaj ni samo nostalgičen način prevažanja, v Milanu je mreža izredno učinkovita in se dotika vseh najbolj priljubljenih točk. Če bi si mesto radi gledali na še bolj intenziven način, pa bo najboljša izbira kolo, saj 220 kilometrov kolesarskih poti Milano uvršča med kolesarjem najprijaznejše italijansko mesto. Na ekskurziji boste kaj hitro ugotovili, da je mestno središče gosto poseljeno z betonom, zato so Milančani razvili svojevrsten način ozelenjevanja – vertikalne vrtove. Eden najbolj znanih primerov takšne ozelenitve sta rezidenčna nebotičnika Bosco Verticale, ki dajeta navdih številnim novim pa tudi starim gradnjam.

Kaj pa hrana? O, ta je pravzaprav sinonim za Italijo. Ker so lokalno pridelane sestavine in ročna izdelava glavni elementi tradicionalne kuhinje, za okolju najprijaznejši obrok izberite pravo italijansko 'tratorijo'. Eno takšnih najdete le korak od hotela Viu Milan – restavracija Al Vecchio Porco je zgodovinsko stičišče, kjer se dobra hrana združuje s prijetnim vzdušjem.

Hotel Viu Milan

Hotel stoji v osrčju vse bolj priljubljene soseske Porta Volta, prežema pa ga duh časa sodobnega mesta. Z naprednim in trajnostnim arhitekturnim konceptom ter elegantno notranjostjo spoštuje klasično estetiko milanskega oblikovanja. Arhitektura hotela s stekleno fasado, obdano z živim zelenjem, se poklanja na novo opredeljeni estetiki območja, medtem ko notranjost vključuje mešanico barv in tekstur, topel hrastov les, klasično italijansko pohištvo. Težko boste našli tako raven razkošja in estetike v povezavi s trajnostjo, a tu se je na ta izredno pomemben del gledalo vse od zasnove hotela. Arhitektura je tako izdelana iz trajnostno pridobljenega lesa, kovine in bronastega stekla, steklena okna od tal do stropa vladajo sobam in prostorom za goste z naravno svetlobo in nudijo panoramske razglede na mesto.

Hotel VIU Milan, Via Aristotile Fioravanti 6, Milano;

hotelviumilan.com

Amsterdam

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je nizozemska prestolnica kraljica med zelenimi mesti, pa lahko trajnostno zavedeni popotnik tu hitro opazi številne neracionalne prakse, kot je prekomerna uporaba plastike, ko gre za prodajo sadja in zelenjave, po drugi strani pa gre za prvo mesto na svetu, ki je sprejelo gospodarski model 'krofa', kar pomeni, da so osnovne potrebe za dober življenjski standard zadovoljene ob upoštevanju omejitev planeta. Njegova prepletena mreža kanalov in ozkih ulic je kot nalašč za raziskovanje s kolesom – Amsterdam je drugo kolesarjem najprijaznejše mesto na svetu. Prav tako je vodilno, ko gre za trajnostne prireditvene prostore, družabne dejavnosti in restavracije z malo odpadki. Med njimi so na primer Café de Ceuvel v čudovitem parku De Ceuvel, Instock Restaurant, edinstvena restavracija Mediamatic ETEN in Elixir, mesto pa je zelo naklonjeno tudi veganom, ki bodo brbončice razvajali v restavracijah, kot so Mr. & Mrs. Watson, Restaurant Vermeer in Little Plant Pantry.

Ko gre za znamenitosti, nikar ne spreglejte Fashion for Good, prvega muzeja na svetu, posvečenega inovacijam trajnostne mode, raziščite zgodovinski Canal Ring, si hkrati privoščite nežno vadbo s pedalinom ter obiščite katerega izmed parkov in vrtov. Po spominke se odpravite še na ulico De Negen Straatjes, kjer najdete številne vintidž in trajnostne trgovine, kot sta Episode in LENA The fashion library.

The Social Hub

V hotelu The Social Hub verjamejo, da se boljša družba ustvari, ko se ljudje z vizijo in talentom združijo z vseh ravni življenja. Zato so zasnovali hotel za popotnike, dom za študente in strokovnjake naslednje generacije, sodelovalni prostor za velike mislece, igrišče za podjetnike ter mestno stičišče domačinov in gostov.

Koncept v zgodovinskih predelanih stavbah ponuja mešane prostore za učenje, bivanje, delo in igro za eno noč, teden, mesec ali leto. Ko gre za trajnost, je hotel odgovoren in vpliven – tako v svoji gradnji in zasnovi kot tudi prek sodelovanja s skupnostmi. Njihova področja delovanja so usmerjena predvsem v enakopravnost spolov, čistočo vode, zeleno energijo, odgovorno in trajnostno porabo ter zmanjševanje emisij. Cilj je, da do leta 2030 postanejo podjetje brez odpadkov ter še naprej zmanjšujejo porabo naravnih virov in izpust emisij.

The Social Hub Amsterdam City, Wibautstraat 129,

Amsterdam; thesocialhub.co

Pripravila Katja Kozlevčar

Fotografije: Thibault Charpentier, Kasia Gatkowska, Profimedia, Instagram In Promocijsko Gradivo

Preberite še: Pozabite na uggice, Demi Moore namesto njih potrjuje ta trend za leto 2023

Priporočamo tudi: Veliki letni horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za novo leto 2023?

Najbolj brano