"Ženske, ki se poročijo v kraljevo družino, prevzamejo več bremena in plačajo veliko višjo ceno kot moški," piše strokovnjakinja za kraljevo družino

Vsaka od windsorskih žena se je odpovedala marsičemu in prevzela še več...

"Ženske, ki se poročijo v kraljevo družino, prevzamejo več bremena in plačajo veliko višjo ceno kot moški," piše strokovnjakinja za kraljevo družino - Foto: Profimedia

Ne poročite se le z osebo, ki jo ljubite, ampak se poročite tudi z njeno družino - če vam je to všeč ali ne. In v kraljevi družini je ta kupčija morda bolj izrazita in grenko-sladka kot v večini drugih družin.

V zadnjem mesecu smo se spomnili na ceno, ki so jo plačale predvsem žene Windsorjevih, od katerih se je vsaka odpovedala marsičemu in prevzela še več, samo da bi bila z moškim, ki ga ljubi. Ali je bilo vredno?

Camilla, Kate, Sophie in Meghan so v Westminstrski dvorani tvorile vrsto brezhibne, žalostne elegance, žalosten kvartet v črnih nogavicah in pogrebnem nakitu, ki je zavzel svoje mesto v zgodovini. Potem ko so se zaljubile v svoje prince in vojvode, se je življenje vsake od njih nepreklicno spremenilo, in to ne vedno na bolje.

Vzemimo za primer kraljico soprogo. Camilla si je želela le Charlesa. Nič drugega. Ni hrepenela po prestižu, veličastnih hišah, naslovih in osrednji ceremonialni vlogi v državnih zadevah, skupaj z možnostjo, da bi delila rang in status monarha. Pravzaprav so bile to zadnje stvari, ki si jih je želela. Želela si je le njega, čeprav je bil takrat nesrečno poročen z drugo.

Da bi bila skupaj, sta prestala leta javnega obrekovanja in zaničevanja. Zdaj, ko sta ravno na pragu zatona njunega razmerja, sta se ponovno znašla v središču pozornosti - in to na kakšen način.

Od zdaj je Camilla kraljeva žena, ki bo kmalu tudi sama kronana. Njena trdnost je bila vidna med incidentom s puščajočim peresom na gradu Hillsborough ta teden, ko se je njen novopečeni soprog razjezil zaradi nedelujočega pisalnega pripomočka.

Kralju Charlesu je preprosto vzela pisalo, ga predala pomočniku, dobila drugega, nato pa se usedla in se sama podpisala v knjigo obiskovalcev, ne da bi pri tem vsaj malenkostno zavzdihnila. To priča o njeni dobri naravi, hkrati pa tudi o njunem odnosu.

Tu je še Kate, študentka umetnostne zgodovine in občasna nakupovalka modnih dodatkov, ki se je z neverjetno spretnostjo in disciplino izoblikovala v bodočo kraljico; pogosto so trenutki, ko je bolj kraljevska od kraljevih družin.

Dekle iz Buckleburyja je moralo ob poroki z Williamom opustiti brezskrbnost svojega starega življenja, in če ji je kaj žal, to ohrani zase.

Sophiejin prehod iz ženske, zaposlene kot strokovnjakinje za stike z javnostmi, v grofico ni bil brez napak. Kljub temu je njen zakon z Edwardom uspešen in na tej poti je postala kraljičina zaupnica.

Potem je tu še Meghan. Večji del svojega zakona s Harryjem je bila vojvodinja Susseška v vojni z Windsorjevimi ali pa jo je peljala reka bolečine in enosmerni val krivde. Morda bo zdaj, ko je sodelovala v teh pomembnih javnih dogodkih, lahko razumela, kaj je potrebno in kaj pomeni biti kraljevski. Pa tudi, da njeni svaki morda vendarle niso tako slabi.

Seveda je pri možih Windsorjevih drugače. Princ Philip je bil edinstven, saj si je iz prazne lupine vloge konzorcija izklesal močno in smiselno življenje. Mož princese Anne pa se umakne v ozadje. Medtem smo opazili, da možae princese Eugenie in princese Beatrice zdaj ob uradnih kraljevih priložnostih nosita medalje - gotovo si jih nista pripela na prsi samo zato, ker sta se poročila v družino York?

Naj se zgodi karkoli, moški lahko brez prestanka nadaljujejo s prodajo tekile in razvijanjem nepremičnin, saj se njihova življenja po poroki s Firmo le malo spremenijo, pa še to le na koristen način.

Pri dekletih je drugače. Njihov obstoj je v celoti prilagojen obstoju njihovih mož in za to imajo zelo malo zaslug.

In če Meghan misli, da ji je bilo težko, bi morala razmisliti o usodi vojvodinje Yorške. Od incidenta z njenim finančnim svetovalcem, ki ji je sesal prste na nogi, je minilo že 30 let. In čeprav nekateri trdijo, da je vojvoda Yorški kriv večjih grehov, je on tisti, ki mu je bilo odpuščeno, in ne ona. Za Fergie še vedno ni prostora za mizo v Windsorju.

Kljub temu upam, da bo po kraljičini žalostni smrti prišlo do številnih približevanj. Toliko slišimo, da so Windsorji disfunkcionalna družina: nenavadna, oddaljena, razdvojena s čustvenimi prelomnicami in ekscentričnostjo ribjega noža za obzidjem svojih gradov. Princ Harry je javno kritiziral način, kako ga je vzgajal princ Charles - in s tem tudi, kako je princa Charlesa vzgajala kraljica. Govoril je o "genetski bolečini in trpljenju" v kraljevi družini in poudaril, da želi "prekiniti ta krog" za svoje otroke.

A kljub vsemu in ne glede na nenavadnost "kraljevega živalskega vrta" - spet Harry - so bili Windsorji zadnji čas videti kot običajna, ljubeča družina, ujeta v past žalosti.

Če odstranimo trobente in pompoznost, ostanejo sinovi in hčere, bratje in sestre, ki se tako kot vsi drugi po svojih najboljših močeh borijo s strašnim viharjem žalovanja. Upajmo, da jih čaka srečnejša in enotnejša prihodnost, zaradi vseh njih.

Vir: Daily Mail

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Cameron Diaz napovedala vrnitev k igranju v tej čudovi obleki

Priporočamo tudi: Črn plašč Jennifer Lopez je popoln plašč za letošnjo jesen

Najbolj brano