Posestvo kralja Charlesa v Cotswoldsu Highgrove, v katerem zdaj biva, ima "jekleno sobo za paniko" in krvno banko

Highgrove House je bil zelo priljubljen družinski dom njegovega veličanstva.

Posestvo kralja Charlesa v Cotswoldsu Highgrove, v katerem zdaj biva, ima "jekleno sobo za paniko" in krvno banko - Foto: Profimedia

Kralj Charles III. in njeno veličanstvo kraljica soproga imata v lasti več nepremičnin po vsej državi. Poleg svoje londonske rezidence Clarence House se posvečata tudi domovanjem v Gloucestershiru, Walesu in na Škotskem.

Odkar je Charles postal kralj, bo morda začel uporabljati Buckinghamsko palačo kot svojo glavno rezidenco. Vendar pa naj bi bila hiša Highgrove House zelo priljubljeno družinsko domovanje njegovega veličanstva, saj je nepremičnino kupil leta 1980, tik preden se je poročil s princeso Diano.

Charles, ki se nahaja v Gloucestershiru blizu Tetburyja, je več let posvečal prenovi dvorca z devetimi spalnicami in šestimi kopalnicami, da bi bil okolju prijaznejši, vrtove pa je spremenil v čudovit kotiček za obiskovalce. Poleg čudovite zunanjosti pa ima posestvo tudi impresiven varnostni sistem.

Varnost je za člane kraljeve družine izrednega pomena, zato je Charles v posestvu namestil jekleno obloženo sobo za preplah. V sobi naj bi bili medicinski pripomočki, radijski oddajniki, čistilci zraka ter hrana in pijača s podaljšanim rokom trajanja, da bi zagotovili varnost oseb v njej.

Po navedbah kraljevega biografa Briana Hoeyja v knjigi Not in Front of the Corgis je bila soba nameščena zato, da bi Charles ostal na varnem v primeru terorističnega napada. Avtor je razkril, da "železna soba" meri 1,86 krat 1,86 kvadratnega metra, in dodal: "[Zgrajena] je bila tako, da bo tudi ob uničenju preostalega dela hiše nedotaknjena padla v pritličje."

Zapisal je: "V notranjosti so medicinski pripomočki, vključno s posodami s krvno skupino Charlesa in Camille, trajna hrana in pijača, orožarna, radijski oddajniki, opremljeni tako, da lahko dobijo signal tudi znotraj jeklenih sten, čistilniki zraka in kemične sanitarije."

Obstaja tudi obsežen sistem diskretnih varnostnih ukrepov, kot so kamere, zemeljski senzorji in potujoči policist. V malo verjetnem primeru, da bi kdo prekršil strogo varnost ali da bi bil dvorec princa Charlesa tarča letalskega napada, je jeklena soba tako močna, da bi člani kraljeve družine v njej lahko preživeli več tednov.

Kraljeva komentatorka Ingrid Seward je že povedala, da soba za paniko ni bila nikoli uporabljena, razen kadar je kakšen obiskovalec napačno zavil in se po nesreči zaklenil vanjo. Razkrila je, da se je poslanec Rory Stewart ujel v sobi, ko se je opravičil, da je šel na stranišče, in ni bilo slišati, da bi klical na pomoč, dokler mu Charles ni priskočil na pomoč.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Simone Rocha s svojo novo kolekcijo na londonskem tednu mode poslala pomembno sporočilo

Pripročamo tudi: Katie Holmes nosila popoln jesenski videz z balerinkami, ki ga boste želeli posnemati

Najbolj brano