Pojavile so se nove grozljive govorice o smrti kraljice Elizabete II.: Se je skrivaj res borila z rakom?

Po 70 letih vladanja je kraljica Elizabeta v 96. letu starosti umrla na svojem gradu Balmoral. Toda ali je bil razkrit pravi vzrok njene smrti?

Pojavile so se nove grozljive govorice o smrti kraljice Elizabete II.: Se je skrivaj res borila z rakom? - Foto: Profimedia

Po pogrebu, ki ga je spremljal ves svet, in dolgem obdobju žalovanja je bil končno objavljen mrliški list kraljice Elizabete. V njem je nepričakovano navedeno, da je vladarica umrla zaradi starosti. To pomeni, da je umrla naravne smrti in ne zaradi bolezni ali zdravstvenih težav.

Toda pisatelj in kraljevski strokovnjak Gyles Brandreth, ki je svojo knjigo "Elizabeth: An Intimate Portrait" (Elizabeta: intimni portret) objavil v serijski izdaji časopisa Daily Mail, meni drugače.

Je kraljica imela raka?

V tej biografiji avtor deli številne anekdote o kraljici. Zlasti se spominja njenega odnosa s princem Philipom in tega, kako je bilo za njiju zaprtje zaradi Covida19 razodetje. Navajena živeti daleč drug od drugega sta se odločila, da bosta do smrti princa Philipa čim več časa preživela skupaj.

Avtor se ozre tudi na zadnje mesece kraljičinega življenja in pojasni, da se je njeno zdravje hitro slabšalo. "Resnica je, da je Njeno Veličanstvo vedno vedelo, da je njen preostali čas omejen. To je sprejela z vso milostjo, ki si jo lahko predstavljate."

V biografiji je pisalo, da je kraljica zbolela za rakom na kostnem mozgu. Boleč in žal neozdravljiv rak.

Zdravje kraljice Elizabete je bilo vedno obdano z auro skrivnosti in zasebnosti. Videvali smo jo utrujeno, vitko, vedno bolj sključeno in oprto na sprehajalno palico. V zadnjem času so se vrstile napovedi, da se bo Njeno Veličanstvo zaradi "težav s hojo" odpovedalo udeležbi na najzahtevnejših dogodkih. Vendar je vse ostalo strogo zaupno: nihče nikoli ni vedel, ali kraljica trpi za določeno boleznijo. Še oktobra 2022, ko so jo sprejeli v bolnišnico, ni bilo nič znanega o izvoru bolezni ali opravljenih pregledih. Zdaj pa je v novi biografiji govora o tumorju, s katerim naj bi se monarh boril na skrivaj. 

Pisatelj Gyles Brandreth, tesni prijatelj princa Philipa, bo kmalu objavil novo biografijo Elizabeth: An Intimate Portrait, posvečeno vladarici, in med drugim spregovoril o njenem zdravju. "Slišal sem, da je kraljica zbolela za mielomom - rakom na kostnem mozgu -, kar bi pojasnilo njeno utrujenost, izgubo telesne teže in 'težave z gibanjem', ki so se ciklično vrstile v zadnjem letu njenega življenja," je dejal. V mrliškem listu njenega veličanstva je kot vzrok smrti zapisana le "starost", pri čemer je bilo znano, da je bila vladarica vedno dobrega zdravja. Če bi bilo znano, da ima Elizabeta II. raka, bi novica verjetno obkrožila svet in vplivala na stabilnost krone in države. 

"Najpogostejši simptom mieloma je bolečina v kosteh, zlasti v medenici in spodnjem delu hrbta," je pojasnil Brandreth in dodal, da je multipli mielom bolezen, ki pogosto prizadene starejše ljudi. "Trenutno ni znanega zdravila," je dodal avtor, "vendar lahko zdravljenje - vključno z zdravili za uravnavanje imunskega sistema in zdravili za preprečevanje oslabitve kosti - zmanjša resnost simptomov in podaljša bolnikovo preživetje za več mesecev ali dve do tri leta." Vendar je po navedbah knjige njena visokost kljub bolečinam ostala neverjetno pokončna in je v zadnjih letih še naprej trdo delala. Zdi se, da ji samopomilovanje ni ustrezalo, in zatrdila je, da vojvoda Edinburški ne bi odobraval njenih pritožb. Po Brandrethovih besedah se je kraljica zavedala, da ji je ostalo le še malo časa za življenje, vendar je realnost sprejela z "dobro milostjo". 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kraljica Letizia nosila svoj najbolj eleganten črn videz z glamuroznim perjem, ki je čisti novoletni navdih

Priporočamo tudi: Če boste letos kupili le ene gležnjarje, se odločite za te, ki jih nosi Maja Keuc - Amaya

Najbolj brano