Otroci princa Harryja bodo morali po starem kraljevem pravilu zaprositi za Charlesovo/Williamovo dovoljenje za poroko

Se sprašujete, kako je to mogoče?

Otroci princa Harryja bodo morali po starem kraljevem pravilu zaprositi za Charlesovo/Williamovo dovoljenje za poroko - Foto: Profimedia

Kraljeva družina se drži nekaterih arhaičnih pravil, ki v sodobnem svetu nimajo smisla, mednje pa sodi tudi prošnja kraljici za dovoljenje za poroko.

Ja, če si dovolj visoko v nasledstvenem redu, moraš svojo drago osebo predstaviti njenemu veličanstvu - kar pomeni, da sta princ Harry in princ William, preden sta zaprosila Meghan Markle in Kate Middleton, dobila dovoljenje kraljice.

Kaj to pomeni za prihodnost? Časopis Express je objavil zanimivo poročilo, ki razkriva, da bodo morali vsi kraljevi vnuki, ko bo princ Charles postal kralj Charles (in se bodo vsi premaknili po liniji nasledstva), za poroko pridobiti njegovo dovoljenje. Ali skoraj vsi.

Ko bo Charles postal kralj, bo naslednjih šest oseb v vrsti za prestol (po vrstnem redu): Princ William, princ George, princesa Charlotte, princ Louis, princ Harry in nato Harryjev sin Archie. Zakon o nasledstvu krone iz leta 2013 medtem določa, da mora teh šest oseb pred poroko pridobiti dovoljenje monarha.

"Oseba, ki je (ko se poroči) ena od šestih oseb, ki so naslednje v liniji nasledstva po kroni, mora pred poroko pridobiti dovoljenje njenega/njegovega veličanstva."

Preberite tudi: To je razlog, zakaj se kraljica Elizabeta II. v resnici ni želela fotografirati s pravnukinjo Lilibet

Zakaj je ikonični zaročni prstan dobila Kate Middleton, čeprav ga je podedoval princ Harry?

Preprosto povedano: Archie bo moral zaprositi za dovoljenje monarhinje za poroko, ker je šesti v vrsti za prestol, medtem ko njegovi mlajši sestri Lilibet ne bo treba, ker je sedma. Seveda bo morala Lilibet, če se bo odločila za poroko, ko bo kralj princ William, prav tako pridobiti dovoljenje strica zaradi prehoda na šesto mesto.

Morda mislite, da Archie in Lilibet zaradi položaja otrok kraljevih družin, ki ne delajo, ni treba prositi za dovoljenje, vendar ne! Sta v nasledstveni liniji, kar pomeni, da veljajo pravila. In če ne prosita? Potem so "oseba in njeni potomci iz zakonske zveze izključeni iz nasledstva krone".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princu Georgeu in Louisu ter princesi Charlotte se obeta sprememba priimka. Kmalu bodo znani kot...

Priporočamo tudi: Preprosti triki za nadgradnjo vsake modne kombinacije: Izkoristite kar največ kosov, ki jih že imate, z minimalnim trudom

Najbolj brano