Kralj Charles III. iz božičnega jedilnika izločil jed, ki jo je imela kraljica Elizabeta zelo rada

Vladar je bil vedno pozoren na okoljska vprašanja in dobro počutje živali.

Kralj Charles III. iz božičnega jedilnika izločil jed, ki jo je imela kraljica Elizabeta zelo rada - Foto: Profimedia

To je prvi božič v vlogi vladarja za Charlesa, ki ne izgublja časa in spremeni praznični jedilnik ter z miz vseh družinskih rezidenc (Buckingham, Windsor, Balmoral, Hillsborough in Sandringham) prepove eno od najljubših jedi svoje matere, pokojne kraljice Elizabete II. Po poročanju Madame Figaro je kraljevi tiskovni predstavnik poslal pismo organizaciji Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), v katerem je napovedal, da bo kralj prepovedal uživanje foie gras na božičnih večerjah in kosilih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Odločitev je bila predvidljiva, saj je bil Charles vedno občutljiv na okoljska vprašanja in dobro počutje živali, po možnosti pa se je vedno odločal za lokalne in ekološke izdelke. Njegova osebna odločitev, da ne bo užival foie gras, je stara že nekaj let: leta 2008 je Andrew Farquharson, namestnik gospodarja Clarence House, novinarjem povedal, da je Charles kuharjem prepovedal nakup te jedi. "Valižanski princ ima pravilo, da v kuhinji ne sme biti foie gras," je takrat pojasnil. Razlogi za prepoved so očitno povezani z metodami vzreje in proizvodnje, ki veljajo za "nečloveške". Združenje Peta je novico navdušeno pozdravilo in v znak hvaležnosti vladarju poslalo zalogo "faux gras", ki ga je pripravil veganski kuhar Alexis Gauthier. "Peta spodbuja vse, da sledijo kraljevemu zgledu in foie gras odstranijo z božičnega jedilnika," je na straneh časopisa Daily Mail zapisala podpredsednica Pete Elisa Allen. Nasprotno pa je bila kraljica Elizabeta velika ljubiteljica občutljive jedi francoske kuhinje. Nekdanja vladarica je že od mladosti cenila foie gras, tako da ga je leta 2014 na državni večerji v družbi nekdanjega predsednika Françoisa Hollanda izrecno zahtevala za Elizejsko mizo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Naslednja bitka, ki jo je začela Peta, se nanaša na zahtevo po opustitvi krzna ermine, ki se tradicionalno nosi na dan kronanja (datum je znan: 6. maja 2023), v korist sintetičnih krzen, ki so živalim veliko bolj prijazna. Po dolgi kampanji, v kateri so sodelovale številne znane britanske osebnosti, kot so Joanna Lumley, Twiggy in Ricky Gervais, celo Fortnum & Mason (londonska veleblagovnica, ki oskrbuje kraljevo družino) od leta 2021 ne bo več prodajal foie gras, izdelka, ki se trži v Združenem kraljestvu, vendar njegova proizvodnja ostaja prepovedana.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Iščete novo jakno? To je najljubša zimska jakna Hailey Bieber in Kendall Jenner te sezone

Priporočamo tudi: Letizia Ortiz v visokih škornjih in sivi pleteni obleki je kraljica elegance

Najbolj brano