Fascinanten in kontroverzen vzpon Camille Parker Bowles od ljubice do kraljeve soproge

Charlesova žena je zdaj najpomembnejša ženska članica kraljeve družine - toda kdo je prava Camilla in kako bo izkoristila svojo novo vlogo?

Fascinanten in kontroverzen vzpon Camille Parker Bowles od ljubice do kraljeve soproge - Foto: Profimedia

Pričeska v stilu Farrah Fawcett, raskav glas nekdanje kadilke in afera, zaradi katere jo je narod označil za "drugo žensko": nova soproga kraljica ni imela najbolj tradicionalne poti do prestola. Bila je odkrito zasmehovana in očrnjena, v zadnjih letih pa tudi tiho in pogosto navdušeno sprejeta - tudi s strani pokojne kraljice Elizabete II., ki je nekaj mesecev pred smrtjo izrekla "iskreno željo", da bi bila Camilla znana kot kraljica soproga, "saj bo nadaljevala svojo zvesto službo".

To je vloga, o kateri mlada Camilla Shand ne bi nikoli sanjala - in si je verjetno tudi nikoli zares ni želela. Tako kot je pokojna kraljica, ki je bila v vrsti za prestol šele po abdikaciji svojega strica, sprva sanjala o tem, da bo postala "kmetova žena", je tudi Camilla odraščala z upanjem na lagodno življenje na podeželju. Rodila se je v nedvomno privilegiranem okolju - njena mati je bila hči barona, oče pa upokojeni vojaški častnik, ki si je ustvaril precejšnje premoženje - vendar je bilo to daleč od kraljevih palač in nadzora, ki so obkrožali njenega zdajšnjega moža, kralja Charlesa III

Camilla je bila vzgojena v okolju, ki se zdi kot nekakšen pastiš podeželskega okolja, saj je postala navdušena jahačica, ljubiteljica psov, vrtnarjenja in gina s tonikom. Kot mlada ženska v Londonu je bila članica Charlesovega razširjenega družabnega kroga (večeri pri Annabel's in polo tekme v Windsorju) in je delala kot receptorka, dokler je domnevno niso odpustili zaradi poznega prihoda po zabavi. Ko se je poročila z grabežljivim vojaškim častnikom Andrewom Parkerjem Bowlesom (menda je bil navdih za zloglasnega Ruperta Campbella-Blacka Jilly Cooper), je postala podeželska žena, ki je tedensko nakupovala v trgovini Sainsbury's. Vse to prispeva k podobi Camille kot prizemljene, samovšečne ženske, ki je vedno pripravljena na zabavo (čeprav je očitno opustila cigarete).

Seveda pa dolga leta ni bila duhovita ljubljenka visoke družbe, ki je bila nagnjena k suhemu ginu in labradorcem, temveč javni sovražnik številka ena: ženska, kriva za razpad Charlesovega in Dianinega zakona. Bila je zlobna čarovnica, ki je uničila pravljico. V tem času je bila v tisku razgaljena, njen videz je bil zasmehovan, njen smisel za oblačenje obsojan, njeno zasebno življenje pa je eksplodiralo, saj so v javnost prišla njena intimna pisma in telefonski pogovori s Charlesom. Ni bila deležna veliko razumevanja. Namesto tega je bila le smešna tarča. Kljub rehabilitaciji poroke s Charlesom leta 2005 in kasnejši predanosti javnemu življenju kot vojvodinja cornwallska je to škandal, ki ga ne bo nikoli povsem prebolela. Čeprav se je njena priljubljenost v zadnjih letih zvišala (53 odstotkov v primerjavi z 21 odstotki jih meni, da bo dobra kraljica soproga), ji mnogi ne bodo nikoli odpustili. 

Vendar je Camilla zdaj kraljica soproga in v tej vlogi se dobro znajde. To bo verjetno vloga, podobno kot vloga vojvodinje cornwallske, ki se ji bo prilagodila s stoičnim sprejemanjem in svojo značilno duhovitostjo. Nenehno se šali na svoj račun - letos se je opravičila fotografu Jamieju Hawkesworthu, ker je "morala fotografirati tega starega netopirja" - in njeni znani prijazni pogledi na moža so zdaj bolj v središču pozornosti kot kdaj koli prej. Svojo vlogo v tej instituciji jemlje zlahka, vendar delo jemlje resno. Je velika podpornica in zagovornica ženskih vprašanj - od pomoči žrtvam spolne in domače zlorabe do opozarjanja na osteoporozo, zdravstveno vprašanje, za katero se je borila že dolgo pred kraljevo poroko. Kot vojvodinja cornwallska se je zavzemala tudi za dobro počutje živali, brezdomstvo in pismenost, pri čemer je ustanovila spletni bralni klub in delovala kot pokroviteljica organizacije Silver Stories, ki združuje mlade s starejšimi, da jim berejo in delajo družbo. Pričakovati je, da se bo njen seznam pokroviteljstev in dolžnosti zdaj le še povečeval. 

Njena največja vloga pa je, da je novemu kralju pomagala kot branik. To je opis, ki bi se Camilli samemu zdel ustrezen, ne pa reduktiven. Navsezadnje je na tem položaju - po letih javnega poniževanja - le zaradi njega. Naša nova kraljica soproga je navsezadnje še vedno ženska, ki bi raje nakupovala v tedenskem Sainsbury's in si verjetno želi, da bi bil Charles le še en podeželski fant, s katerim je odraščala, in ne naš novi voditelj države. Zato je morda povsem primerna za počasi spreminjajočo se, bolj pragmatično monarhično dobo. Že zdaj vidimo, kako njena suha pamet blaži njegove izbruhe razdraženosti in kako z zavijanjem z očmi razblinja pompoznost. Morda je kraljica soproga, ki sedi poleg kralja na prestolu, vendar je ženska, ki bo nedvomno odgovorna za to, da ga drži prizemljenega. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ Harry in Meghan Markle "besna", ker Archie in Lilibet nimata naziva kraljeve visokosti

Priporočamo tudi: Znamka COS je debitirala na newyorškem tednu mode in vsi kosi so le en klik stran!

Najbolj brano