Kako podaljšati življenjsko dobo bateriji

11. 10. 2015
Kako podaljšati življenjsko dobo bateriji (foto: Imaxtree)
Imaxtree

Delovni dan se je šele dobro začel, obveznosti se kar kopičijo, vaš telefon pa že kaže, da je njegova baterija nevarno prazna. Poleg letalskega načina smo zbrali še nekaj nasvetov, ki bi vam v navidezno brezizhodni situaciji lahko prišli prav.

Baterijo na splošno začnite oživljati, še preden njena vrednost pade pod 20 odstotkov, in ne izvlecite polnilnika, dokler ne doseže 90 odstotkov. Za baterijo bo to pomenilo manjšo obremenitev, zato bo držala dlje časa.

Ne puščajte telefona na mestu, kjer je lahko izpostavljen neposrednim sončnim žarkom. Temperatura, ki se dviga nad 30 stopinj, za baterijo pomeni nekaj let manj.

Mikroprocesor, ki poganja baterijo, sporoča telefonu, koliko energije še ima. Včasih pride do okvare, zato vsaj enkrat na mesec pustite, da se telefon povsem izprazni. Tako bo mikroprocesor ponovno začel pravilno delovati.

Številni aparati vsebujejo aplikacije, ki vam avtomatično ves čas sporočajo, kje ste. To pomeni, da uporabljate GPS, kar baterijo dodatno obremenjuje.

Študije so pokazale, da ljudje kar 150-krat na dan pogledajo na svoj telefon, ne da bi se tega zavedali. Če vam uspe to število zmanjšati vsaj za pol, bo tudi vaša baterija zdržala veliko dlje.

Aplikacije, ki vam pomagajo privarčevati energijo

Battery doctor (iPhone)

Sporoča, koliko časa še imate, preden se bo vaša baterija povsem izpraznila, in ponuja nastavitve, ki zmanjšujejo porabo energije.

Task killer (android)

Ko je baterija napol prazna, ustavi aplikacije, ki bi jo dodatno obremenjevale.

Snapdragon battery guru (android)

Beleži uporabo telefona in priredi varčevalne ukrepe po vaši meri.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave