Je bilo Rokovo arašidovo maslo stava za uspeh?

Zgodba Roka Stariča in njegovega arašidovega masla, ki poskuša razbiti stereotipe o nezdravem namazu, je zahtevala kar nekaj 'skurjenih' multipraktikov.

Lifestyle, 22. 11. 2016
Je bilo Rokovo arašidovo maslo stava za uspeh? - Foto: Osebni arhiv

Pred tremi leti ste sprejeli stavo, da postanete izklesan moški iz revije. Stave sicer niste dobili, vam je pa ta spremenila tok življenja, kajne?

Definitivno, popolnoma mi ga je spremenila. Prej sem bil kar malo nesrečen in sem potreboval konkretno spodbudo, brco v rit. Kolegu, ki me je izzval s stavo, sem še danes hvaležen. Sedeli smo ob kavi in listal sem revijo Cosmopolitan, ki mi je bila ravno na dosegu roke. V njej je bil oglas, v katerem so pozirali moški zgoraj brez, in rekel sem: »O, tole bi bil pa lahko tudi jaz!« Kolega me je pogledal in mi odvrnil: »Ti ne boš nikoli takšen!« Morate vedeti, da sem takrat lahko pojedel pladenj kolačkov naenkrat. In tako je padla stava. Naslednji dan sem se odpovedal alkoholu in sladkorju in najel osebnega trenerja. Zadnji je krivec, da je moje arašidovo maslo prišlo na police, saj je bil eden od prvih, ki ga je poskusil in o njem razširil vest po fitnesu, kjer je bil odlično sprejet.

Pred to korenito odločitvijo ste tehtali 113 kilogramov, potem pa ste se tako rekoč čez noč odločili, da spremenite življenjski stil. Kako vam je to uspelo?

Odločitev je res padla čez noč, ampak se je že dlje časa pred tem nabiralo to nezadovoljstvo. Vedno sem imel ambicije. V tistem letu se je zgodilo toliko stvari, da sem verjetno že od tega izgubil kakšen kilogram. Ko sem dosegel 79 kilogramov, so mi prijatelji rekli, ali se ne bi malo ustavil ...

Štirikrat na teden sem treniral, vstajal ob štirih zjutraj, odtekel 10 kilometrov, pojedel zajtrk in bil ob sedmih v službi. Sodelavci so me večkrat vprašali, ali sem na kakšnih drogah, saj sem bil ob prihodu v službo že poln energije, pa sem jim odgovarjal, da sem eno službo že oddelal. (smeh) 

Vseeno pa se niste želeli odreči arašidovemu maslu ...

Iskal sem nadomestek za čokolado, saj se moraš ob nizkokaloričnem jedilniku tudi malo nagraditi. S trenerjem sva obroke prilagodila tako, da sva vanje vnesla arašidovo maslo.

Od kod vam ljubezen do arašidovega masla?

Poznam ga že dolgo, vendar mi določene sestavine v njem niso ustrezale, čeprav je na embalaži pisalo 100 % naravno. Nekega dne sem sedel na terasi in prišel je čas za žlico arašidovega masla. Na mizi je bila tudi skodelica arašidov za našo papigo. In takrat se mi je porodilo vprašanje, kako se iz tako trdih arašidov lahko pridela tako kremasto maslo. Začel sem raziskovati in ugotovil, da jih je treba le spražiti in zmleti. In tako sem si začel izdelovati lastno arašidovo maslo, ki je res 100 % naravno. Zdaj se mi zdi pravi zločin, da bi ga namazal na kruh, saj ga uporabljam na najrazličnejše načine.

Na primer?

Namazanega na piščancu. V juhi ali na primer sladek krompir, korenje in arašidovo maslo – to je vrhunska kombinacija!

Koliko ga je šlo po zlu, da ste odkrili popolni recept?

Babica me še danes preklinja, češ koliko arašidov je šlo po zlu! (smeh) Skuril sem več multipraktikov, tako da sem trgovinam z belo tehniko naredil kar veliko prometa. Če hočeš res dobro zmleti arašide, je potrebna visoka temperatura. Spomnim se, da se je enkrat stopila plastika v mlinčku in se je vse vlilo po pultu. Kuhinja je bila vsa od arašidovega masla, potem pa je še maček stopil vanj, tako da je bila pravzaprav vsa hiša namazana z njim.

Recept za Rokovo arašidovo maslo je verjetno skrivnost?

To bi bila pa malo neumna poteza, če bi ga izdal. (smeh) Sicer ne gre za velike skrivnosti, ključno je le, koliko časa in na kakšni temperaturi so arašidi praženi.

Vaš najljubši recept?

Zelo preprost. Hladno jabolko iz hladilnika narežemo na koščke in te pomakamo v arašidovo maslo. Odlična je tudi zamrznjena banana, ki jo zmiksamo z arašidovim maslom, da dobimo kalorično bombo.

Najbolj drzna jed, ki vsebuje arašidovo maslo?

Štrudelj z arašidovim maslom.

Rok's peanut butter je uspešno prodrl tudi na tuje trge.

Res je. Počasi prodiramo na avstrijski trg. S pomočjo slovenskih partnerjev pa smo prisotni tudi na Hrvaškem prek spletnih trgovin, odpira se nemški trg ... Vse to nas žene naprej.

Arašidovo maslo

Kje ste z mislimi za prihodnost?

Uf, moje misli ... Najprej moramo do konca tega leta dokončati knjigo z recepti. Drugače pa imamo v mislih nov produkt iz arašidovega masla. Pred časom sem napovedal, da lahko pričakujete izdelek iz pistacije, vendar je to trenutno še vedno v testiranju. Kup stvari je, ki jih je treba imeti v mislih, preden na trgu ponudiš nov izdelek ... A nikamor se mi ne mudi.

Pripravila Sara Leben

Preberite še: GINA: Pripomoček, s katerim bo uživanje kave postalo posebna izkušnja!

Priporočamo tudi: Poglej, kaj počnejo novinarji POPin-a, ko niso pred kamero!

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri