5000 let staro zdravilo: Znižuje holesterol in sladkor, zmanjšuje boleča vnetja in pomaga pri hujšanju!

7. 2. 2022
5000 let staro zdravilo: Znižuje holesterol in sladkor, zmanjšuje boleča vnetja in pomaga pri hujšanju! (foto: Instagram)
Instagram

Obožujete cimet? Pa ste vedeli, da se kombinacija medu in cimeta v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini uporablja kot del zdravilnega programa? Preberite, kaj vse ponuja ta čudežna mešanica. 

Cimet vsi poznamo in obožujemo in če se sicer ne znajde ravno pogosto na seznamu začimb, ki jih radi uporabimo v svojih jedeh, ga zagotovo vsi poznamo kot najljubšo praznično začimbo. Vendar pa je cimet poln resnično zdravilnih lastnosti in škoda bi bilo, da ga povezujemo samo s cimetovimi piškoti in ostalimi dobrotami.

Obe sestavini, tako med kot cimet, imata namreč edinstvene zdravilne lastnosti in se kot zdravilo uporabljata že več kot 5000 let. Cimet je ena najstarejših začimb, med pa je izredno priljubljeno živilo, zato je to kombinacija idealnega domačega zdravila, ki se uporablja za izboljšanje zdravja. Od razdraženega želodca, prehlada ali kašlja, do izboljšanja imunskega sistema in zdravljenja okužb, lahko mešanica medu in cimeta zdravi skoraj vse težave brez stranskih učinkov.

Cimet vsebuje fitokemikalije, imenovane cinamaldehid in evgenol, ki upočasnita in zmanjšata rast bakterij v telesu.

Preberite še: Vsako jutro spijte kozarec napitka iz teh 4 sestavin: Topi maščobo in očisti črevesje

Te osebe bi morale limono uživati vsak dan: Lajša, preprečuje in zdravi številne bolezni

Med vsebuje vitamin C, vitamin E, encime in elemente v sledovih, ki spodbujajo antibakterijsko delovanje, ki dvigne raven antioksidantov v krvi, ki se borijo proti boleznim.

Eterična olja cimeta in medeni encimi proizvajajo vodikov peroksid in ti dve sestavini kvalificirajo s svojo sposobnostjo boja proti mikroorganizmom. Zavirajo razvoj bakterij in gliv ter ščitijo telo pred virusi. Oba se ne uporabljata le kot zdravilo v medicini, ampak sta tudi hranila, ki dajejo prehrani posebno aromatično noto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by In Grown Farms (@ingrownfarms)

Cimet je začimba, ki izvira z vzhoda. Največ ga gojijo na Kitajskem, v Indiji, Indoneziji in Šrilanki. V preteklosti je bilo cimeta v evropskih državah zelo malo, bil je draga in ekskluzivna začimba, danes pa je na voljo povsod in po nizkih cenah. Obstajata cejlonski cimet in cimet kasija (kitajski cimet), ki izvira iz Burme. Cejlonski cimet se prodaja v obliki palčk in ima mehkejšo in bolj začinjeno aromo, Cassia cimet pa se ponaša z nekoliko ostrejšim okusom. Cimet pospešuje izgorevanje maščob, izboljšuje spomin, znižuje krvni sladkor in znižuje raven maščob, učinkovit pa je tudi v boju proti holesterolu. Bogat je z minerali in vitamini in je odličen vir mangana, železa, kalcija, cinka, vitamina C, riboflavina.

Uporaba:

Zdravih pripravkov, ki vsebujejo to čarobno mešanico je resnično veliko in za vas smo pripravili nekaj zdravilnih "zvarkov", ki jih lahko poljubno vnesete v vaše vsakdanje življenje in poskrbite za svoje zdravje.

Kombinacija medu in cimeta se uporablja proti artritisu. Nanesemo ga kot pasto na prizadeti del telesa in ga počasi drgnemo ali vmasiramo. Prav tako vsakodnevno pitje čaja z medom in cimetom pomaga pri lajšanju bolečin in togosti v sklepih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Burgar | Food Photography (@useyournoodles)

V obliki tople paste iz žlice medu, žlice cimeta in olivnega olja se uporablja v boju proti izpadanju las. Priporočljivo je, da pasto nanesete pred samim umivanjem in jo pustite na laseh vsaj 15 minut pred umivanjem za učinkovitejše delovanje.

Zmešajte čajno žličko cimetovega prahu in pol čajne žličke medu ter mešanico raztopite v kozarcu mlačne vode, nato pa popijte, da uničite bakterije v sečnem sistemu in preprečite okužbo. Med in cimet sta odlična ljudska zdravila proti boleznim ledvic, žolčnih kamnov in mehurja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CONNATURE (@connatureplatform)

  • Kombinacija medu in cimeta je uspešna tudi pri zobobolu, pasto iz omenjenih sestavin se nanese na zob in ta občutno lajša boleče simptome. Sperite grlo z medom in cimetom, pomešanim v topli vodi, da bo vaš dih ves dan svež.
  • Zeleni čaj z medom in cimetom je dober v boju proti holesterolu.
  • Kozarec mlačne vode z medom in malo cimeta okrepi imunski sistem in olajša sinuse ob prehladu. 
  • Mešanica medu, cimetovega prahu in mlačne vode zmanjša bolečino ob pikih žuželk v nekaj minutah.
  • Za hujšanje popijte mešanico čajne žličke medu in pol žličke cimeta v kuhanem vinu. Zaužijte ga vsako jutro na prazen želodec, pol ure pred zajtrkom.
  • Medena pasta in cimetov prah se uporabljata tudi v kozmetiki, ker čisti obraz in zdravi akne.
  • Redno uživanje čaja z medom in malo cimeta bo okrepilo vaš imunski sistem, zaščitilo telo pred napadi virusov in bakterij ter podaljšalo vašo vitalnost.

Fotografije: Instagram/@drbarbarasturm

Preberite še: Največji trend superg lanskega leta ostaja na vrhu priljubljenosti tudi letošnje leto. Jih že imate?

Preberite tudi: Letizia Ortiz nosila eleganten stajling z najbolj laskavim modelom hlač za ženke nad 40 let