Zanimivosti o potenju, ki vas utegnejo presenetiti

Ko gre za potenje, smo si zelo različni. Nekateri se potimo bolj, drugi manj, nekateri le ob športnih aktivnostih in ko nam je vroče, drugi se pošteno spotimo tudi, ko smo razburjeni ali v stresu. Nekatera dejstva o potenju pa držijo za vse. Jih že poznate?

Lepota, 21. 9. 2017

Zanimivosti o potenju, ki vas utegnejo presenetiti

Vroči poletni dnevi so resda mimo, a tudi pod toplimi puloverji, v telovadnici, med napornimi delavniki in med vsakodnevnimi opravki se še kako spotimo. Naslednje zanimivosti o potenju vas utegnejo presenetiti.

1. Ženske imamo več žlez znojnic

Moški in ženske se potimo drugače. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo ženske več žlez znojnic kot moških, vendar pri moških te izločijo več znoja. Tako eni kot drugi jih imamo sicer po telesu med 2 in 5 milijonov. Prekomerno potenje je sicer lahko posledica pomanjkanja cinka ali motnje prekomernega potenja, imenovane hiperhidroza.

2. Naš telesni vonj ni vselej enak

Tako kot je od prehrane odvisen vonj urina, se glede na prehrano spreminja tudi naš telesni vonj. Neprijeten vonj lahko med drugim povzročajo čebula ter nekatere začimbe in nekatera zdravila.

Če je naš telesni vonj sladkoben, je to lahko znak presnovnih težav, pa tudi glivic in sladkorne bolezni. Pri ženskah se telesni vonj spreminja tudi glede na menstrualni ciklus, najprivlačnejši je v času ovulacije. Zanimivo je še, da imata običajen pot in pot zaradi stresa različno sestavo, slednji pusti, ko se posuši, bolj neprijeten vonj.

3. Učinkoviti so tudi antiperspiranti brez alkohola

Nekoč so alkohol dodajali vsem antiperspirantom. Dandanes so izjemno učinkoviti tudi tisti, ki ga ne vsebujejo (npr. negovalni NIVEA antiperspiranti NIVEA Protect & Care, ki nudijo 48-urno zaščito ter hkrati vsebujejo sestavine in vonj priljubljene kreme NIVEA). Ker ne vsebujejo alkohola, ne dražijo kože, obenem na njej ustvarijo prijeten občutek suhosti in mehkobe.

4. Fit ljudje se začnejo potiti hitreje

Zmotno je tudi prepričanje, da se začno ljudje s prekomerno telesno težo med telovadbo hitreje potiti. Bolj kot ste fit, hitreje se boste med telovadbo začeli potiti. Telo namreč hitreje prepozna potrebo po tem, da se mora ohladiti, s čimer omogoči daljšo aktivnost. Če smo v slabši formi, kasneje dosežemo intenzivni nivo vadbe, pri katerem se začne telo ohlajati.

5. In še zanimivost iz zgodovine

Prvi antiperspirant je v obliki lepljive voskaste kreme ustvarila gospodinja iz Združenih držav Amerike, in sicer leta 1888. Beiersdorf pa je leta 1951 uvedel svoje prvo dezodorantsko milo. Sredstva za preprečevanje potenja in neprijetnega vonja pod pazduhami so bila takrat manj učinkovita in manj nežna do kože. Danes antiperspiranti (dober primer je NIVEA Protect & Care) ščitijo pred neprijetnim vonjem in hkrati negujejo kožo pazduh.

Preberite še: "Ko sem sprejela svoje telo in ga vsak dan hvalila, se je zgodilo TO!" (iskrena izpoved Maje)

Priporočamo tudi: VIDEO: Ta oglas za parfum si boste zapomnili za vse življenje!

Najbolj brano