V središču pozornosti: Maskara

Nekaj zamahov s čarobno paličico je Pepelkine sanje spremenilo v resničnost. V svetu maskar pa stvari niso tako preproste, saj univerzalna čudežna ‘paličica’ ne obstaja.

V središču pozornosti: Maskara

Trepalnice so namreč kot prstni odtisi. Njihova oblika, dolžina in gostota se razlikujejo od posameznika do posameznika, « pravi Janet Pardo, podpredsednica razvoja pri podjetju Clinique. Tako lahko majhni triki temeljito spremenijo končni rezultat. In zato tudi ne preseneča dejstvo, da so kozmetične hiše do svojih izdelkov zelo zaščitniške – Lancôme ima za tehnologijo izdelave maskar na primer zaščitenih kar trideset patentov.

Prva poznana maskara, ki je imela obliko paličice in so jo Egipčanke uporabljale že štiri tisoč let pred našim štetjem, je služila kot navdih za preprosto maskaro brez ščetke (Mascara Matic), ki jo je leta 1958 izdelala kozmetična hiša Helena Rubinstein. To je bila prva maskara v tekoči obliki. Danes so skoraj vse maskare opremljene s krtačo. V zadnjih nekaj letih so kozmetične hiše, kot so Clinique, Dior in Maybelline New York, eksperimentirale z različnimi velikostmi ščetk. »Večja kot je ščetka, manj maskare pusti na trepalnicah, in tako zagotavlja bolj naraven videz, « pravi Janet Pardo. Ko so Diorjevi raziskovalci opazili Pata McGratha, ko je na Diorjevi modni reviji maskaro nanašal z zobno ščetko, so ustvarili maskaro z ogromno krtačko, Dior Show.

Druga prodajna uspešnica, Maybellinova maskara Lash Discovery, se ponaša z majhno glavo ščetke. Ker je tako majhna, doseže vsako trepalnico. Še zlasti je primerna za spodnje. Tudi vizažistka Nika Veger prisega na majhne krtačke: »S takšno maskaro lahko prekrijete tudi težko dostopne trepalnice v notranjem kotičku očesa, tako da so oči navidez večje.«

Če želite trepalnice ločiti in poudariti vsako posebej, uporabite maskaro v obliki glavnika. »Takšne maskare imajo manjšo površino kot maskare s ščetko, zato je z enim nanosom nanesemo več, « pravi Gracemarie Papaleo, direktorica razvoja pri Lancômu. Nova na tržišču je njihova maskara Fatale Exceptional Volume Sculpting 3D, spodaj desno, ki ponuja tri glavnike na enem držalu.

Po nanosu osnovne barve številni vizažisti uporabijo še poseben glavniček za popolni videz. »Z majhnim glavnikom ločim trepalnice in tako poudarim vsako posebej, nato ponovno uporabim maskaro in še enkrat glavniček, dokler ne dosežem želenega videza, « pravi newyorški vizažist Martin.

Za tiste, ki si želite združiti najboljše iz obeh svetov, je Clinique ustvaril High Definition Lashes – maskaro s hibridnim nanašalnikom. Janet Pardo svetuje, da najprej uporabite stran s ščetinami, da trepalnice zgladite in privzdignete, nato pa glavniček, da barvo nanesete po njihovi celotni dolžini. »Skoraj tri leta so minila, da smo jo izpopolnili, « razlaga, »a bilo je vredno.«

Pripravila Petra Windschnurer

Najbolj brano