5 vrst hrane, ki je ne bi smeli uživati, če se ne želite prehitro postarati

14. 4. 2024
5 vrst hrane, ki je ne bi smeli uživati, če se ne želite prehitro postarati (foto: Profimedia)
Profimedia

Staranje je naraven proces, ki mu ne more ubežati nobeno živo bitje, obstaja pa hrana, ki staranje pospeši in tej bi se morali izogibati v velikem loku. V nadaljevanju spoznajte živila, zaradi katerih se vaša koža hitreje stara. Vsem je skupno to, da v telesu povzročajo vnetne procese, ne vsebujejo vlaknin in antioksidantov. 

In zakaj naj bi hrana, ki povzroča vnetje, povzročala tudi pospešeno staranje kože? Uživanje vnetne hrane poveča označevalce vnetja v telesu. Ti markerji skrajšajo drobne strukture DNK, imenovane telomere, ki se nahajajo na koncu kromosomov, zaradi česar se vaša koža znatno hitreje stara. Prav telesna vnetja pa so en ključnih vzrokov za nastanek aken.

1. Sladkor

Rafinirani, predelani sladkorji, ki jih najdemo v pakiranih živilih, kot so gazirane pijače, sladkarije in čokoladice, sprožajo vnetja v telesu in tudi v koži, ob tem pa še izzovejo proces glikacije, med katerim se poškodujejo kolagenska vlakna, ki skrbijo za lepo, napeto ter posledično mladostno polt. Sladkor povzroča navzkrižno povezovanje kolagenskih vlaken, te pa posledično izgubijo na prožnosti. Če prevedemo to v nam razumljiv jezik, sladkor povzroča hitrejši nastanek gub in naredi našo kožo manj elastično. Enako velja za druga živila z visokim glikemičnim indeksom, torej tista, ki povzročijo hiter porast in nato padec krvnega sladkorja.

2. Predelane mesnine

Predelano meso je polno soli (natrija), kar  povzroča zabuhlost, saj sol v telesu zadržuje vodo. Poleg tega predelane mesnine vsebujejo konzervanse, imenovane "nitrati" in veliko nasičenih maščob, ki so prav tako odgovorni za vnetje v telesu. Uživanje predelanega mesa v telesu porabi prisoten C vitamin, ki pa je bistven za proizvodnjo kolagena in zdravo kožo.

3. Cvrta hrana

Ne glede ali gre za hrano rastlinskega ali živalskega izvora, vse, kar je globoko ocvrto v olju, lahko poveča vnetje v telesu. Izogibajte se predvsem transmaščobam. Pomfrit, čips, panirani zrezki, falafel ali krofi, rezultat je isti.

4. Pekovski izdelki s hidrogeniranimi maščobami

Pekovski izdelki kot so rogljički, krekerji in podobne 'dobrote' lahko namesto masla vsebujejo cenejše rastlinske hidrogenirane maščobe (margarine), ki so prav tako odgovorne za vnetja v telesu. Preverite oznake na živilih in na pekovskih izdelkih ter se izognite tistim, ki namesto masla vsebujejo hidrogenirane maščobe. 

5. Alkohol

Alkohol je pravzaprav ena najhujših, najbolj agresivnih spojin, ki uničijo vašo kožo. Ker alkohol v telesu ob vnetnih procesih zmanjša še raven vitaminov (zlasti vitamina A), se vsebnost kolagena v koži močno zmanjša. Posledično koža hitreje izgublja elastičnost, pospešen pa je tudi nastanek gub. Gube lahko povzroči tudi sposobnost alkohola, da močno dehidrira kožo. Alkohol sproži tudi histaminsko reakcijo, ki povzroči rdečico, oziroma zardevanje kože. 

Če se le da se alkoholu povsem odpovejte. Tudi enota alkohola na dan je, ko je govora o staranju kože, povsem odveč.

Namesto zgoraj omenjenih živil se osredotočite raje na vnos protivnetnih hranil kot so začimbe kurkuma, ingver in cimet, hrano, bogata z omega maščobnimi kislinami (ribe, orehi, lanena in chia semena, kokosovo in olivno olje in avokado). Uživajte dovolj zelenjave, sadja in živila z visoko vsebnostjo antioksidantov (v tem primeru lahko posežete tudi po prehranskih dodatkih).

Fotografije: IG

Preberite še: Položaj, v katerem bi morale spati vse ženske nad 50 let: Najboljši položaj za spanje, s katerim lahko povečate proizvodnjo kolagena

Priporočamo tudi: Venera je v ovnu do 29. aprila: 4 znamenja zodiaka, ki bodo do konca meseca doživela velike spremembe v ljubezni

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk