Recept za tekoči kolagen, ki briše gube in krepi sklepe (gre za domačo juho)

2. 8. 2025
Recept za tekoči kolagen, ki briše gube in krepi sklepe (gre za domačo juho) (foto: Profimedia)
Profimedia

Predstavljamo vam recept za kolagensko juho, ki je bolj učinkovita kot številni prehranski dodatki. 

V zadnjih letih je kolagen postal veliko bolj priljubljen kot vitamini, saj od tega proteina v veliki meri zavisi stanje kože, sklepov, las in nohtov. Predstavljamo vam recept za kolagensko juho, ki je bolj učinkovita kot številni prehranski dodatki. 

Kolagen je poseben protein, ki vsebuje aminokisline, kot so glicin, lizin, prolin, levcin, hidroksiprolin in hidroksilizin, ki jih je iz drugih beljakovin težko dobiti v zadostnih količinah. Težava pa je, da se te kisline slabo absorbirajo – kolagen se namreč težko prebavi v prebavnem traktu. Zato je treba te aminokisline uživati bodisi v čisti obliki bodisi v obliki že delno »prebavljenega« kolagena, razgrajenega na peptide.

In tu nastopi slavna kolagenska juha – tako imenovani tekoči kolagen. Kolagen v prahu, ki ga najdemo v prehranskih dopolnilih, so pravzaprav takšni peptidi z aminokislinami. So zelo dragi, okus pa je povprečen – podobno prehransko dopolnilo, a precej okusnejše, si lahko pripravite kar doma. 

Arso prižgal oranžno opozorilo: v Kopru padala toča, pri sosedih vodna tromba

Ne spreglejte:

3 anti-age kreme, ki jih dermatologi priporočajo za čvrstejši vrat in dekolte brez gub

Kaj je kolagenska juha in kako se razlikuje od navadne juhe?

Prva razlika: Klasična juha se kuha iz kosti z mesom, kolagenska juha pa izključno iz kosti. Katerekoli bodo ustrezale: goveje, svinjske, perutninske, ribje.

Druga razlika: Kolagenska juha se kuha dlje, podobno kot mesni žele. Goveje ali svinjske kosti se kuhajo najmanj 8 ur (lahko tudi do 24 ur), perutninske in ribje pa približno pol krajši čas. To je nujno, da se kolagen razgradi na peptide. 

Poleg aminokislin je kostna juha bogata z glukozaminom, hondroitinom in hialuronsko kislino, vsebuje pa tudi veliko kalcija, fosforja in magnezija.

Recept za kostno juho

Sestavine:

  • 1,5–2 kg kosti – pomembno je, da vsebujejo hrustanec in vezivno tkivo
  • voda – ta mora popolnoma prekriti kosti, med kuhanjem pa jo dolivamo
  • zelišča – lovorjev list, zelena, različne vrste popra, rožmarin ipd., po okusu
  • 2 žlici kisa – najbolje naravni kis (alkoholni, vinski, jabolčni); ta pomaga razgraditi kolagen med kuhanjem
  • zelenjava – čebula in korenje, po okusu
  • sol – v majhnih količinah, da bo juha bolj zdrava

Postopek:

1. Kosti temeljito operite.

2. Priporočljivo jih je najprej peči v pečici 30–40 minut pri 180 °C (a ta korak lahko tudi izpustite).

3. Ohlajene kosti prelijte s hladno vodo in zavrite.

4. Kuhajte na najnižji temperaturi najmanj 8 ur, redno odstranjujte peno.

5. Eno uro pred koncem kuhanja dodajte začimbe, zelišča in zelenjavo (večinoma zaradi okusa, na učinek nimajo bistvenega vpliva).

6. Kuhano juho ohladite, precedite, nalijte v posode in shranite v hladilniku. Ko se maščoba na površini strdi, jo odstranite (za bolj dietno različico). Nato juho zamrznite – hranite jo lahko do 6 mesecev.

Preberite si še:

Hujšanje z zdravilom Ozempic ji je pomagalo spoznati resnico o "suhih ljudeh", pravi Oprah Winfrey

Povzeto po: Sensa.mondo.rs