Skrivnost intravenozne terapije

Najnovejše ameriško darilo svetu so butiki, kjer se prodaja zdravstvena pomoč, osnovana predvsem na infuziji. Vrste žurerk so dolge.

Lepota, 31. 1. 2015
Skrivnost intravenozne terapije - Foto: shutterstock

Prejšnja noč je bila čisto nora. Tri dekleta, Jen, Aimee in Amy, so se odpravila v Las Vegas, da preizkusijo svojo srečo na igralnih mizah in tudi hitrost, s katero so jim natakarji dolivali pijačo. Dekleta v poznih dvajsetih so pozneje tekmovala tudi v tolčenju tekil, plesala po mizah, pozirala pred svojimi iPhoni in vsem prisotnim pokazala več kot globok dekolte, za konec pa so se bosonoga opotekla iz kazina do dvigala, ki jih je odpeljal naravnost v njihov apartma.

Zabava se je zaključila ob štirih zjutraj, nato je nastopil gospod maček. Naslednji dan so ob deseti uri dopoldne tri dekleta razmršenega videza vstopila v avtobus z zatemnjenimi okni in se udobno namestila na velike in mehke bež fotelje. Prav v tem avtobusu bodo tri žurerke iz svojega telesa 'odplaknile' vse sledi sinočnjega pijančevanja. Ta mobilni butik se imenuje Hangover Heaven, kroži po Las Vegasu, zbira polbudne žurerje in jih vrača v življenje z infuzijo, polno vitaminov, antioksidantov in elektrolitov.

Zahvaljujoč temu koktajlu, slabost, glavobol, zabuhlost in celo temni podočnjaki pod očmi v trenutku izginejo. Za volanom sedi Jason Burke, diplomirani anesteziolog, ki se je specializiral za odpravljanje posledic mačka, tu pa je še zdravnik, ki ga vsi kličejo Duke.

»Včeraj sem res veliko bruhala,« pravi Amy. »Slabo mi bo postalo, že če bomo začele govoriti, kaj vse smo sinoči počele,« nadaljuje Jen. Vsaka plača 99 dolarjev in medicinskemu osebju nastavi svojo podlaket, da bi čim prej dobila intravenozni koktajl, imenovan Party Girl Drip. Burke zabada igle v podlakti svojih novih treh pacientk in po njihovih žilah že teče njegov dobro znani koktajl.

Postopek ne traja dolgo. Pacienti, ki prihajajo, obljubljajo, da ne bodo alkohola nikoli več niti povohali, po 45 minutah pa se z udobnega sedeža dvigajo veseli in čili. Hangover Heaven je na ulicah Las Vegasa od leta 2012, od takrat pa je po vsej Ameriki vzniknilo še nekaj podobnih 'klinik'. Nekatere so mobilne, druge ne, medtem ko v New Yorku firma IV Doctor Club prihaja na hišni obisk in vas za 'samo' 250 dolarjev obudi od mrtvih.

O okrevanju s pomočjo infuzije se je začelo šuš­ljati, ko je leta 2008 zasebni klub Tenteki 10 svoje vitaminske koktajle po ceni 120 dolarjev začel deliti poslovnežem iz Tokia, ki so trpeli zaradi izčrpanosti, nespečnosti in bolečin v hrbtu. Štiri leta pozneje je Rihanna na Twitterju objavila fotografije svoje podlakti, medtem ko je prejemala infuzijo.

Njena služba za odnose z javnostmi se je pozneje zagovarjala, da je šlo le za zdravljenje gripe, a tej zgodbi ni nihče verjel. Takšnemu načinu 'zdravljenja' naj bi bili zelo zvesti tudi Madonna in Cindy Crawford. Istemu klubu se je letos januarja pridružila Cara Delevingne, ko je na Instagramu objavila fotografijo dveh deklet, ki se držita za roki, v kadru pa sta bili le podlakti z infuzijskimi iglami. Carini oboževalci špekulirajo, da druga roka pripada Michelle Rodriguez.

Nova intravenozna terapija je namenjena vsem, ki jih preventiva ne zanima. Infuzija vsebuje običajno fiziološko raztopino, ki se v bolnišnicah daje hudo dehidriranim pacientom, le da se v to dodajo še magnezij, kalcij, kalij in vitamina B in C. Nekatere so obogatene še s posebnimi sestavinami proti glavobolu in slabosti.

Čeprav je ta metoda okrevanja vse bolj priljubljena, ni dokazano, ali je kaj bolj učinkovita od placeba. Ne Hangover Heaven ne podobne klinike nam ne morejo postreči konkretnega medicinskega dokaza. Jason Burke je Hangover Heaven ustanovil, da bi pritegnil predvsem moške poslovneže, zdaj pa je več kot 40 odstotkov njegovih strank ženskega spola, in to so bolj ali manj tiste, ki se nadvse rade zabavajo. Nekatere študije so dokazale, da je maček pri ženskah hujši kot pri moških, saj ženske proizvajajo manj encimov za razgradnjo alkohola.

Burke je glede na izkušnje ugotovil tudi, da imajo moški in ženske različne simptome: moški po pijančevanju trpijo za glavobolom, ženske pa zaradi slabosti. Rebecca Goldin, profesorica na univerzi George Mason, pravi, da ženske pogosteje obiskujejo takšne butike, ker je ženski maček manj sprejemljiv od moškega. Danes velja, da je povsem prav, če se ženska zabava tako intenzivno kot moški, a od njih se še vedno pričakuje, da se obnašajo kot dame.

Takšen način okrevanja je za ženske sprejemljivejši tudi zato, ker ni treba zaužiti nikakršne hrane (še zlasti za tiste, ki se bojujejo s kalorijami), številni butiki pa izpostavljajo še kozmetično dobrodejnost intravenoznih terapij. Butik IVme iz Čikaga se oglašuje takole: Kronična dehidracija je vzrok za vašo suho kožo, lišaje, gube, pospešeno staranje.

Porabite lahko ogromne količine denarja za kreme ali pa jo navlažite od znotraj – z enim od naših razstrupljevalnih tretmajev. »Stranke vstopijo v Hangover Heaven s podočnjaki in sivim tenom, po infuziji se sijaj pojavi ne le v očeh, temveč na celotni koži,« pravi Burke.

Redno zanašanje na takšne butike in uporabljanje njihovih terapij po prekrokanih nočeh je lahko medvedja usluga za vaše zdravje, vendar Jen in njenih prijateljic to ne skrbi. Medtem ko v njihove žile tečejo poslednje kapljice infuzije, si na svojih mobilnih telefonih ogledujejo posnetke prejšnjega večera in komentirajo, koliko všečkov na družabnih omrežjih si je katera od njih priborila. Vse, kar se sliši, ko izstopijo iz avtobusa, pa je: »Punce, kam gremo danes zvečer?«

Prevedla: Petra Windschnurer

Najbolj brano