Uteho v času epidemije lahko najdete tudi v spremembi pričeske (iskren zapis novinarke)

Sprememba pričeske v času karantene lahko nosi globlji pomen. MANCA POGAČAR

Lepota, 20. 3. 2021
Uteho v času epidemije lahko najdete tudi v spremembi pričeske (iskren zapis novinarke) - Foto: Profimedia

Vzdrževanje pričeske spada prav na konec seznama stvari, za katere je treba skrbeti med pandemijo. A ob novem koronavirusu in karanteni, ki jo zahteva – ure, dnevi, tedni izolacije, ki se razteza do neskončnega horizonta –, se vam ne zdi bolje, če se osredotočite na svoje lase?

V začetku marca smo v karanteno vstopili s paži, dolgimi lasmi, svežo barvo in priznajmo si, nekateri iz nje izstopili s frufrujem ter lasmi, bistveno manj urejenimi in negovanimi do popolnosti. Morda zato Pinterest poroča, da se je število iskanj striženja las doma povečalo za 417 odstotkov, kako naravno odpraviti barvo z las, pa za 156 odstotkov. Številni ljudje so na Instagramu pokazali dramatične barvne preobrazbe – zelene, modre, blond, rožnate –, medtem ko nekateri sprejemajo svoje sive odtenke. Frizerji mešajo barve za lase in ponujajo komplete za barvanje narastka 'po meri' ter virtualna posvetovanja vsem družbeno distanciranim strankam. Glasbenica Pink si je pred kratkim obrila glavo, vrsta zvezdnic si je lase pobarvala v rožnato, Bella Hadid si je omislila frufru, John Mayer in Jim Carrey si puščata brado. Oznaka #quarantinehair dokazuje: ljudje v karanteni usmerjajo energijo v striženje frufruja, britje in beljenje las, kar ima globlji pomen, kot je samo spreminjanje videza.

Te preobrazbe včasih pomenijo več, kot je videti na prvi pogled.

Zunanja sprememba je lahko preprost in enostaven način označevanja prehoda, ki je notranje bolj zapleten in ga je težje izraziti. Nova frizura postane skoraj kot napoved tako sebi kot zunanjemu svetu, da se v našem življenju nekaj spreminja. Človeška narava je, da hrepenimo po fizični spremembi, ki ustreza čustveni, da kognitivno disonanco uskladimo s svežim rezom ali barvo. Koncept je znan – nova pričeska po razpadu zveze, poznate dame? – toda nekaj pri 'karantenskih pričeskah' se zdi drugače. Je bolj drzno, bolj nujno. Obupno dokazuje svoj pomen, zdi se dovolj pomembno, da dokaz razstavimo na družbenih omrežjih. Toda kako pomembni so v resnici lahko lasje v takšnih časih? Jim Carrey je v tvitu o svoji karantenski bradi zapisal, da bo objavljal selfije o napredku, da se bodo oboževalci lahko čudili njegovi nesmiselni preobrazbi.

Seveda niso vse karantenske pričeske simbolične.

Številni ljudje, ki delajo od doma, si še vedno zelo želijo, da njihov narastek ne bi bil vsem na ogled na Zoomu. Dodaten prosti čas tako pušča dodaten čas za eksperimentiranje. Morda si zato tako zelo želimo ohraniti svoj videz na nivoju, ker hrepenimo po občutku, da je vse normalno in v redu. To je povsem razumljivo, vendar se postavlja vprašanje: je to nova normalnost, ki jo je vredno ohraniti? Mogoče je izolacija priložnost, da dvomimo o 'normalnosti' lepotnih standardov, zaradi katerih običajno po nekaj tednih narastka panično kličemo svoje frizerje, in nato te standarde spodkopljemo. Mogoče je to priložnost, da razlikujemo lastne ideale od idealov družbe. Skoraj hecno je, da zaprtje frizerskih salonov ljudem daje svobodo ali dovoljenje, da se igrajo s svojim videzom. Nekaj globoko katarzičnega je v striženju lastnih las. Tako kot živali odvržejo svojo dlako ali se levijo, smo zdaj tudi mi kot človeške živali podvrženi tem prvinskim impulzom.

Toda nov trend? Ni nujno.

Tovrstna čustvena, skorajda duhovna povezava z lasmi ni nič novega. V nekaterih vzhodnih tradicijah so lasje povezani s kronsko čakro. V Bibliji so bili Samsonovi lasje vir njegove moči. V indijanski kulturi so lasje 'povezava s stvarstvom'. Verski voditelji različnih veroizpovedi, vključno z judovstvom in budizmom, že stoletja vadijo tonzuro, striženje ali britje las, ki simbolizira predanost. Resnica je, da imajo kulture po vsem svetu obrede in ceremonije, ki sprožijo velike življenjske spremembe. Ne glede na to, kako pojmujete besedi duhovnost in religija, je to tisto, kar nekateri ljudje izražajo s 'karantenskimi pričeskami', zavestno ali ne.

Na splošno se zdi, da je ta nenavadni čas razširil pričakovanja o tem, kaj pomeni lepota.

Ker smo se bili med pandemijo prisiljeni prilagoditi številnim omejitvam, lahko pričakujemo manj, ko gre za 'popoln' videz, kar bi bil pozitiven rezultat teh težkih časov. Mogoče vstopamo v fazo resničnosti, kjer se od nas ne pričakuje, da bi se morali izboljšati. Nasprotno, veliko več vlagamo v praznovanje sebe in tega trenutka, ravnih, skodranih, kratkih, dolgih, tankih, gostih, krepastih las in vsega, kar spada zraven. A ne glede na to, kako prijetno se zdi, ko se zamotite s frufrujem in čopiči za barvanje las, je pomembno poskrbeti, da las ne obdelujete na račun obdelave svojih občutkov. Preveliko osredotočanje na fizično je lahko poskus pobega čustvenemu in sredi globalne pandemije vsi doživljamo nova, včasih strašljiva čustva. Poleg skrbi za svojo posebno lepotno rutino je to edinstvena priložnost, da pozornost usmerimo na različne dele svoje identitete.

Kdo smo, če odštejemo svojo zunanjost? Kdo smo, ko se ne moremo osredotočiti na svojo zunanjo identiteto?

Zdaj je primeren čas, da sprejmemo neznane in neprijetne kotičke svoje identitete, ki se jim običajno izogibamo. Če se počutite poklicane, da si ostrižete lase, jih pobarvate ali kako drugače spremenite, pomislite, da klic dejansko prihaja nekje iz globine in za nekaj globljega, da je znak neobdelanih čustev, ki jih ni mogoče kar odstriči kot razcepljene konice. Zavedno ali nezavedno ponujamo svoje ostrižene lase v predajo ter priznavamo smrtnost in nestalnost celotne človeške izkušnje. Tudi na dober dan v resnici nikoli ne gre samo za lase, kajne? In če razmišljate o tem, verjetno bi bili s frufrujem videti odlično!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: GATE 31- nova modna obsesija ljubiteljic minimalizma

Priporočamo tudi: To je najbolje prodajan pulover iz Zare. Želeli ga boste imeti

Najbolj brano