Sedenje poveča možnost pojava anksioznosti in depresije: V svoj urnik vkjučite dovolj gibanja in se izognite utrujenosti ter mračnim mislim

Ne glede na to, ali delate od doma in veliko presedite ali pa preprosto zavračate gibanje, je verjetno, da ste letos veliko časa preživeli v zaprtih prostorih. Si bo naše telo kdaj opomoglo?

Sedenje poveča možnost pojava anksioznosti in depresije: V svoj urnik vkjučite dovolj gibanja in se izognite utrujenosti ter mračnim mislim - Foto: Profimedia

Vsi smo že bili tam. Pride čas, ko za nekaj dni prekinemo z vadbo, in težko se je vrniti k njej. Naše telo se počuti počasno, utrujeno, misli pa so nekoliko zamegljene. Misli na to, da bi se usedli na kolo, šli v telovadnico ali na tek, preprosto niso privlačne. Čim dlje traja naš sedeči življenjski slog, tem težje se vrnemo v "dobro voljo". To vpliva tudi na več kot le na naš obseg pasu. To lahko močno vpliva tudi na naše razpoloženje.

Nenehno nam govorijo, kako pomembno je, da se redno ukvarjamo s telesno dejavnostjo ... In to zagotovo ni zaman. Sedeč življenjski slog ni sinonim za dobro zdravje, saj povečuje tveganje za debelost, prekomerno telesno težo in bolezni srca in ožilja. A ne le to. Raziskava, ki so jo opravili raziskovalci na Univerzi v Iowi, je pokazala, da lahko premalo gibanja povzroči tudi anksiozne in depresivne motnje. Ta raziskava potrjuje, da ima lahko sedeče vedenje dejansko pomembno vlogo pri duševnem zdravju. 

Ne spreglejte:

Sedeči ali neaktivni življenjski slog je ena največjih nevarnosti za vaše zdravje. Telesna aktivnost in redna vadba sta namreč bistvenega pomena za optimalno zdravje. Vendar mnogi v svoj dnevni urnik ne vključijo dovolj gibanja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije "sedeči način življenja povečuje vse vzroke umrljivosti, podvaja tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in debelost ter povečuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju, visokega krvnega tlaka, osteoporoze, motenj lipidov, depresije in tesnobe.

Znano je, da sedeč življenjski slog prispeva k depresiji. To velja tako za starejše kot za mlajše generacije. Izkazalo se je, da imajo pomembno vlogo hormoni. Serotonin je hormon sreče, ki se sprošča v možganih. Pomaga nam ohranjati ravnovesje razpoloženja, kar nam zagotavlja pozitivne občutke in motivacijo. Ko nastopi depresija, je sproščanje serotonina omejeno. Zaradi tega se težje dvignemo s kavča in sodelujemo pri dejavnostih. Več ko je sedenja, tesnejši je oprijem depresije nad umom in telesom. Kmalu se začne začaran krog.

Ne glede na to, ali depresija povzroči pomanjkanje dejavnosti ali pa pomanjkanje dejavnosti povzroči depresijo, je pomembno, da prekinete ta krog. Neaktivnost ne vpliva negativno le na duševno zdravje, temveč lahko škoduje tudi telesnemu zdravju. Pomanjkanje gibanja je povezano z debelostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter celo demenco.

Izsledki raziskave

Da bi prišli do te ugotovitve, so spomladi leta 2020, strokovnjaki analizirali vedenje več kot 3 000 ljudi, ki so jih prosili, naj navedejo, koliko časa se ukvarjajo s telesno dejavnostjo in koliko časa preživijo pred zaslonom, ter to primerjali z njihovimi navadami pred pandemijo. Udeleženci so morali izpolniti tudi posebne vprašalnike, s katerimi so ocenili svoje duševno počutje in ugotovili prisotnost depresivnih simptomov (anksioznost, stres, osamljenost...).

Izkazalo se je, da so bile osebe, ki so bile v obdobju pred omejitvami redno aktivne, prisiljene zmanjšati svojo telesno dejavnost za 32 %. To je vplivalo na njihovo duševno zdravje, saj so poročali, da se počutijo bolj depresivne, tesnobne in osamljene kot prej.

Sedenje je še slabše

Raziskava je pokazala tudi, da ni nič hujšega od večurnega sedenja, ne da bi se premaknili, vsaj da bi si pretegnili noge. 

Pri ljudeh, ki so dneve zaprtja preživeli pretežno sede, so se depresivni simptomi pojavili v veliko večjem deležu kot pri ljudeh, ki so se še vedno trudili biti vsaj minimalno aktivni. 

Strokovnjaki poudarjajo, da sedeči način življenja zmanjšuje proizvodnjo endorfinov, hormonov, ki so odgovorni za splošno dobro počutje in ki pomagajo odpravljati občutek utrujenosti in razdražljivosti ter uravnavati razpoloženje.

Pojdite ven in se družite

Če se vam še vedno ne ljubi gibati, poskusite namesto tega sprejeti vabilo za druženje. Če ste depresivni, je najslabše, kar lahko storite, če ostanete sami doma. Druženje je odličen način za boljše počutje in osvoboditev zataknjenega uma. Če ne morete iti ven, povabite prijatelja, naj vas obišče. Morda bo trajalo nekaj časa, da se boste počutili prijetno, vendar lahko sčasoma ustvarjanje in ohranjanje socialnih vezi pripomore k temu, da se boste počutili manj depresivno.

Vedno je pomembno, da ostanete duševno in telesno zdravi. Eden najboljših načinov za to je, da ostanete aktivni in si prizadevate za preprečevanje depresije. Oslabljene starejše osebe spodbujamo, da počnejo toliko, kolikor je varno mogoče. Če ste družinski oskrbovalec, se dogovorite za nadomestno oskrbo, da boste imeli čas zase, za vadbo in družabne dejavnosti.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na botoks, za lepo kožo in vitko postavo to zimo prisegamo na kostno juho: Odkrijte neskončen seznam zdravstvenih koristi te razstrupljevalne juhe

Priporočamo tudi:Horoskop: Kaj vam do konca leta na področju čustev prinašata Venera in Mars?

Najbolj brano