Iz prve roke: kolagenska terapija

Lepotna urednica Petra Windschnurer je tokrat preizkusila prav posebno kolagensko terapijo. Njeni učinki so jo navdušili, tako zelo, da jih želi deliti z vami.

Fotografija Shutterstock.com

Iz prve roke: kolagenska terapija

Ko pogovor nanese na kolagen, najprej pomislim na svoje gubice in malce opuščeno mišično napetost kože (moje prijateljice bi rekle, da veselo pretiravam, a ker je moje delo 'lepota', lahko verjamete, da so razglabljanja o gubicah, razcepljenih laseh, celulitu … del vsakdana).

Nato se kot ljubiteljica kemije spomnim na njegovo pomembno vlogo v našem telesu in seveda na njegovo zapleteno industrijsko proizvodnjo. Zaradi posebnih značilnosti in pomembne vloge, ki jo ima kolagen pri delovanju telesa, je ves čas predmet proučevanja znanstvenikov s področja medicine, kozmetologije, farmacije, biologije, biotehnologije … Do zdaj so bile te vrste kolagena pridobljene iz kravje ali svinjske kože, kar pa je lahko tvegano zaradi možnosti prenosa bolezni in alergij.

Kolagen iz živalske kože je čvrst, zato ga je nemogoče v takšni obliki dovajati v človeško kožo. Za primerno predelavo takšnega kolagena je treba uporabiti agresivne kemične metode raztapljanja v močnih kislinah, končni proizvod pa zato ni naraven. Zato sem se toliko bolj razveselila, ko sem izvedela za pomlajevalno kolagensko terapijo z naravnim kolagenom Inventia®. Radovednost mi ni dala miru.

Že drugi dan po novem odkritju sedim v majhnem, ljubkem salonu Nova Estetika Center za naravni lifting.

Kaj je s tem kolagenom? Kako mi lahko pomaga?
Hočem, hočem, takoj.

Terapevtka Monika mi razloži, da je naravni kolagen kozmetični preparat v obliki gela, ki ga koža z lahkoto vpije s pomočjo ionoforeze. Vsebuje več kot 90 odstotkov kolagena v suhi snovi in je pridobljen z neagresivnim kemičnim postopkom iz ribje kože (torej ne vsebuje patogenih elementov). Novo pridobivanje kolagena pa odlikuje še ena zelo pomembna lastnost, pri temperaturi od 5 do 28 °C­­ ohranja lastnosti, ki so po kemični sestavi enake človeškemu kolagenu.

Kar pet odstotkov tega kolagena se veže z našim naravnim kolagenom, preostali del pa služi kot 'gradbeni material' za nastanek novega. Kolagen gel je primeren predvsem za zrelo kožo in za suho kožo ali za kožo, ki je izpostavljena zunanjim škodljivim vplivom. Takšni vrsti kože kolagenski gel izboljša mišično napetost, elastičnost in mehkobo.

Torej je terapija idealna zame. Moja koža sicer ne sodi v kategorijo zrele kože, je pa res, da sem stara več kot 25 let, kar v 'svetu kolagena' pomeni prelomno točko, saj se takrat začne degenerativni proces kolagenskih in elastinskih vlaken, vezivna mreža se začne krhati in pokati. Proces je še toliko hitrejši, ker smo že tradicionalno podvrženi še škodljivim notranjim in zunanjim vplivom, ki povzročajo molekularni stres. Mreža vezivnega tkiva tako drastično zmanjša možnost vezave vode, kar vodi k dramatičnemu znižanju vlažnosti kolagenskih in elastinskih vlaken, ter posledično k nastanku gub in nesijoče polti.

Po uvodni predstavitvi se z veliko željo po takojšnjem testiranju tega obetajočega postopka z Moniko dogovoriva za deset obiskov, ki bodo moji koži povrnili sijaj in bolj čvrst in napet videz (ker sem pred tem malce preveč shujšala, se to kot upadla koža pozna na mojem videzu).

Kljub temu, da je kolagenska terapija uspešna sama po sebi, bova učinke dodatno izboljšali z LPG-stimulacijo podkožnega tkiva (fibroblaste bova z mehansko masažo spravili v stres, da bodo začeli pospešeno proizvajati elastinska in kolagenska vlakna).

LPG-masaža, ki je z leti postala že moj lepotni fetiš, traja 30 minut. Po čistem ugodju 'dvigovanja' in 'likanja' kože je na vrsti vtiranje naravnega kolagena z aparaturo dermolift. Ta po principu ionoforeze v kožo globinsko vtira kolagen gel, ki poleg že prej omenjenega naravnega kolagena vsebuje še vodo, naravni elastin (prav tako pridobljen iz sladkovodnih rib), laktično kislino, ki povzroča nežno luščenje odmrlih celic (piling), mehča kožo in posvetli polt, ter maščobno kislino kapril glikol, ki skrbi za vlaženja kože, preprečuje izhlapevanje vode in deluje antibakterijsko.

Gel, ki mi ga terapevtka nanese na kožo s čopičem, je prijetno hladen in za čuda lepo diši po naravnem (glede na to, da je pridobljen iz rib, sem pričakovala vonj, ki bi me spominjal na ribje mazilo, čeprav tudi to ne diši tako slabo). Vtiranje gela s krožnimi gibi vibracijske glave aparature z res prijetno mikromasažo pomaga razgraditi tudi cementno tkivo v povrhnjici. S tem pospeši luščenje odmrlih celic in istočasno stimulira nastanek novih.

Že po prvi terapiji je bila moja koža izredno napeta.

Lahko rečem, da je bilo razliko občutiti tudi, ko sem obraz pobožala z roko, koža se je spremenila v žameten film. Ker sva se odločili za intenzivno terapijo (deset obiskov sva strnili v razmik štirih tednov), je bil videz moje kože praktično boljši iz dneva v dan. Težko opišem razliko, a ko sem se zjutraj zbudila in v ogledalu strokovno opazovala svojo nenaličeno podobo, sem si bila zelo všeč. Koža je bila videti zdrava, razen malce korektorja za podočnjake nisem potrebovala ničesar, niti rdečila za lica. Bolj gladke so bile tudi ustnice, ki so sicer vsako zimo brez izjeme vedno razpokane, kot da bi mi ta naravni kolagen zlezel v prav vsak milimeter podkožja. Pa saj najbrž je.

»Kaj pa maska iz zlatih nanodelcev, ki tudi vsebuje kolagen? Si jo že preizkusi­la?« Kaj naj rečem, naslednji mesec bom 'zlata'. Seveda si jo želim preizkusiti, že ime je močno obetavno. Monika, kdaj sva dogovorjeni?

Cena: 15 € za 1 kolagensko terapijo

Najbolj brano